Ga naar inhoud

Aanvangskorting op je AOV-premie

Wil je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Dan profiteer je gedurende de eerste jaren van een aantrekkelijke aanvangskorting op je premie. 

Het gaat om een korting van 90% verdeeld over drie jaar. Bijvoorbeeld: 

Jaar 1: 30%
Jaar 2: 30%
Jaar 3: 30% 

of 

Jaar 1: 50%
Jaar 2: 25%
Jaar 3: 15% 

Meer voordeel 

Niet alleen deze aanvangskorting maakt het afsluiten van een AOV aantrekkelijk: de premie is fiscaal aftrekbaar, het laatste jaar betaal je geen premie en in het geval van langdurige arbeidsongeschiktheid betaal je minder premie.

Fiscale aftrekbaarheid 

Je AOV-premie is daarnaast grotendeels fiscaal aftrekbaar. Dat scheelt al gauw 40 tot 50% in de maandelijkse premie van een AOV. Afhankelijk van de belastingschijf van jouw inkomen geniet je van een fiscaal voordeel van 19,03%, 36,93% of 49,5% van de AOV-premie (d.d. 2023; deze cijfers kunnen jaarlijks worden aangepast door de Belastingdienst). Bekijk enkele rekenvoorbeelden.

Premievrij 

Het laatste verzekeringsjaar betaal je geen premie.  

Flinke korting bij lange arbeidsongeschiktheid 

En ben je langer dan een jaar arbeidsongeschikt? Dan krijg je korting op je premie gelijk aan de mate van je uitkeringspercentage.   

Twee voorbeelden 

  • Stel: je bent 100% arbeidsongeschikt, dan hoef je na het eerste jaar van arbeidsongeschikt zijn geen premie meer te betalen.  

  • Ben je later nog maar 50% arbeidsongeschikt, dan wordt je uitkeringspercentage 50% en ontvang je 50% korting op je premie na het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid.