Ga naar inhoud

PKVW-certificaat en inbraakpreventie

Inbraakveilig wonen: dat wil natuurlijk iedereen. Een woninginbraak zorgt namelijk niet alleen voor schade in huis en het verlies van waardevolle spullen. Het zorgt er ook voor dat u zich niet langer veilig voelt in uw woning. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk maatregelen te nemen om inbraak en diefstal te voorkomen. Hiermee kunt u dan een PKVW-certificaat (Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat) halen. Wat houdt het Politiekeurmerk Veilig Wonen precies in, en aan welke eisen moet u voldoen om dit certificaat te halen? Univé legt het u haarfijn uit. 

Politiekeurmerk Veilig Wonen 


Het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijgt u voor uw woning als deze aan alle eisen van inbraakveiligheid voldoet. Bij een woning met dit keurmerk is het bijzonder lastig om in te breken, omdat er voldoende beveiligingsmaatregelen zijn genomen. Aan wat voor veiligheidsmaatregelen moet u dan denken? Een belangrijke is goed hang- en sluitwerk voor uw deuren en ramen, en goede verlichting rond uw woning.  

Hoe haal ik een Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat? 


Uw huis moet aan een aantal eisen voldoen om het PKVW-certificaat te krijgen. De Politiekeurmerk Veilig Wonen eisen zijn: 

 • Goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op alle bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels. Niet alleen aan uw huis zelf, maar ook aan de schuur of garage als de woning via een tussendeur bereikbaar is. 

 • Verlichting bij al uw buitendeuren. 

 • Een rookmelder op een centrale plek op elke verdieping. 

 • Vluchtvriendelijke deuren, zodat u snel naar buiten kunt in het geval van bijvoorbeeld brand. 

 • Zicht vanuit de hal op wie er voor de deur staat. 

Maar wie controleert dit, zodat u het certificaat ook daadwerkelijk ontvangt? Daarvoor moet u een erkende slotenmaker (PKVW-bedrijf) bij u in de buurt inschakelen. Deze controleert of uw woning aan de eisen voldoet. Is dit niet het geval? Dan kan hij de maatregelen uitvoeren die nodig zijn om het certificaat te behalen. Vervolgens geeft deze erkende slotenmaker ook het certificaat uit.

Extra beveiligingsmaatregelen 


Wilt u naast deze maatregelen nog meer doen om uw woning extra inbraakveilig te maken? Dan kunt u ook aanvullende opties overwegen zoals camerabeveiliging. Voor meer opties, bekijk onze pagina huis beveiligen

Kosten Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat 


Wat zijn de kosten om het Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat te halen? De kosten zijn afhankelijk van de actuele staat van beveiliging van je woning. De erkende slotenmaker (PKVW-bedrijf) zal je vrijblijvend over de kosten informeren. 

Kosten spreiden? Kies voor de PKVW-verklaring 


Wilt u niet in één keer alle kosten betalen voor een PKVW-certificaat? Dan kunt u ook kiezen voor aparte PKVW-verklaringen per gevel van uw huis. Een PKVW-expert kan per gevel een verklaring van beveiliging passend bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen afgeven. Het voordeel van de PKVW-verklaring is dat u als woningeigenaar de kosten voor het volledige PKVW-certificaat kunt spreiden. De PKVW-verklaring heeft zes onderdelen: 

 • Voorgevel van de begane grond 

 • Achtergevel van de begane grond 

 • Zijgevel van de begane grond 

 • Voorgevel eerste verdieping, inclusief verlichting bij bereikbare deuren. Uitgifte is alleen mogelijk als ook de verklaring voorgevel begane grond is afgegeven. 

 • Achtergevel eerste verdieping, inclusief verlichting bij bereikbare deuren. Uitgifte is alleen mogelijk als ook de verklaring achtergevel begane grond is afgegeven. 

 • Zijgevel eerste verdieping, inclusief verlichting bij bereikbare deuren. Uitgifte is alleen mogelijk als ook de verklaring zijgevel begane grond is afgegeven. 

Toch inbraak(schade)? Neem contact op 


De maatregelen waarvoor u het PKVW-certificaat krijgt verkleinen de kans op inbraak aanzienlijk, maar niet honderd procent. Is er toch bij u ingebroken en heeft u schade? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.