Ga naar inhoud

PKVW-certificaat en inbraakpreventie

Een woninginbraak zorgt niet alleen voor schade in huis en het verlies van waardevolle spullen, het geeft je ook een onveilig gevoel in je eigen huis. Daarom is het belangrijk dat je maatregelen neemt om inbraak en diefstal te voorkomen. Hiermee kun je een PKVW-certificaat (Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat) halen. Wat houdt het Politiekeurmerk Veilig Wonen precies in, en aan welke eisen moet je voldoen om dit certificaat te halen? Je leest het op deze pagina. 

Politiekeurmerk Veilig Wonen 

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijg je als je huis aan alle eisen van inbraakveiligheid voldoet. Bij een huis met dit keurmerk is het bijzonder lastig om in te breken, omdat er voldoende beveiligingsmaatregelen zijn genomen. Aan wat voor veiligheidsmaatregelen moet je dan denken? Een belangrijke is goed hang- en sluitwerk voor de deuren en ramen, en goede verlichting rond de woning.  

Hoe haal ik een Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat? 

Je huis moet aan een aantal eisen voldoen om het PKVW-certificaat te krijgen. De Politiekeurmerk Veilig Wonen-eisen zijn: 

 • Goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op alle bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels. Niet alleen aan je huis zelf, maar ook aan de schuur of garage als het huis via een tussendeur bereikbaar is. 

 • Verlichting bij al je buitendeuren. 

 • Een rookmelder op een centrale plek op elke verdieping. 

 • Vluchtvriendelijke deuren, zodat je snel naar buiten kunt in het geval van bijvoorbeeld brand. 

 • Zicht vanuit de hal op wie er voor de deur staat. 

Maar wie controleert dit, zodat je het certificaat ook daadwerkelijk ontvangt? Neem daarvoor contact op met een erkende slotenmaker (PKVW-bedrijf) bij jou in de buurt. Deze controleert of jouw woning aan de eisen voldoet. Is dit niet het geval? Dan kan hij de maatregelen uitvoeren die nodig zijn om het certificaat te behalen. Vervolgens geeft deze erkende slotenmaker ook het certificaat uit.

Extra beveiligingsmaatregelen 

Wil je naast deze maatregelen nog meer doen om je woning extra inbraakveilig te maken? Dan kun je ook aanvullende opties overwegen zoals camerabeveiliging. Bekijk onze pagina huis beveiligen voor meer opties. 

Kosten Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat 

Wat zijn de kosten om het Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat te halen? De kosten zijn afhankelijk van de huidige staat van de beveiliging van je woning. De erkende slotenmaker (PKVW-bedrijf) zal je vrijblijvend over de kosten informeren. 

Kosten spreiden? Kies voor de PKVW-verklaring 

Wil je niet in één keer alle kosten betalen voor een PKVW-certificaat? Dan kun je ook kiezen voor aparte PKVW-verklaringen per gevel van je huis. Een PKVW-expert kan per gevel een verklaring van beveiliging passend bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen afgeven. Het voordeel van de PKVW-verklaring is dat je als woningeigenaar de kosten voor het volledige PKVW-certificaat kunt spreiden. De PKVW-verklaring heeft zes onderdelen: 

 • Voorgevel van de begane grond 

 • Achtergevel van de begane grond 

 • Zijgevel van de begane grond 

 • Voorgevel eerste verdieping, inclusief verlichting bij bereikbare deuren. Uitgifte is alleen mogelijk als ook de verklaring voorgevel begane grond is afgegeven. 

 • Achtergevel eerste verdieping, inclusief verlichting bij bereikbare deuren. Uitgifte is alleen mogelijk als ook de verklaring achtergevel begane grond is afgegeven. 

 • Zijgevel eerste verdieping, inclusief verlichting bij bereikbare deuren. Uitgifte is alleen mogelijk als ook de verklaring zijgevel begane grond is afgegeven. 

Toch inbraak(schade)? Neem contact op 

De maatregelen waarvoor je het PKVW-certificaat krijgt verkleinen de kans op inbraak flink, maar niet honderd procent. Is er toch bij je ingebroken en heb je schade? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.