Ga naar inhoud

Huissleutel kwijt: dit vergoedt uw verzekering

Stel, u komt na een dag werken of een avond uit thuis en uw huissleutel zit niet meer in uw zak. Uw huissleutel kwijtraken is natuurlijk erg vervelend: u kunt uw huis niet in. Als u vermoedt dat uw sleutels gestolen zijn, moet u bovendien ook uw sloten laten vervangen. Wordt een slot vervangen vergoed door uw verzekering? Univé geeft antwoord. 

Slot vervangen verzekering 


Uw sloten laten vervangen is altijd verstandig als u uw huissleutel kwijt bent. Uw sleutel kan namelijk gestolen zijn. Ook als iemand de sleutel vindt op straat, kan deze persoon uw huis binnenkomen als hij of zij erachter komt waar u woont. Dit is een groot inbraakrisico en bovendien een risico voor uw veiligheid. Het vervangen van sloten in sommige gevallen vergoed door uw woonverzekering.  

Huissleutel kwijt of gestolen: wat moet ik doen? 


Of u de kosten van nieuwe sloten vergoed krijgt, hangt af van de situatie. In ieder geval is het verstandig om de volgende stappen te ondernemen.

  • Meld het verlies van uw sleutel bij uw gemeente en/of de politie.

Als u uw sleutel niet meer kunt vinden, moet u hier zo snel mogelijk melding van doen. Doe een melding bij de gemeente waar u woont, of de gemeente waar u uw sleutel (vermoedelijk) bent verloren. Op de website van de gemeente vindt u hoe u precies een verloren voorwerp zoals een huissleutel moet aangeven. De gemeente noteert na uw melding uw contactgegevens. Als iemand uw sleutel heeft gevonden, kan hij of zij de sleutel bij de gemeente afleveren. Mocht dit gebeuren, dan neemt de gemeente contact met u op zodat u uw huissleutel weer op kunt halen.  

Is uw sleutel gestolen of heeft u hier een sterk vermoeden van? Doe dan aangifte bij de politie. Dit kunt u online doen, maar ook bij het politiebureau zelf.

  • Doe melding bij uw verzekeraar.

Nadat u melding heeft gedaan van uw verloren huissleutel bij de gemeente en/of de politie, moet u contact opnemen met uw verzekeraar. Heeft u een inboedelverzekering bij Univé? Dan worden de kosten voor het vervangen van uw sloten vergoed als er sprake is van een verzekerde diefstal van uw sleutel. De maximale vergoeding is € 500,-. Het vervangen van uw sloten moet zo spoedig mogelijk gebeuren. Zo is de kans op inbraak en diefstal van uw spullen immers het kleinst. 

  • Laat uw sloten vervangen door een betrouwbare slotenmaker.

Het is verstandig om na verlies of (vermoedelijke) diefstal van uw huissleutel zo snel mogelijk uw sloten te laten vervangen. Laat dit doen door een betrouwbare slotenmaker. Hoe vindt u deze? U kunt hiervoor kijken op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hier vindt u slotenmakers met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. 

Vragen over huissleutel kwijt verzekering? 


Heeft u nog vragen over het kwijtraken van uw huissleutel en hoe dit zit met uw verzekering? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen u zo snel mogelijk verder.