Ga naar inhoud

Huissleutel kwijt: dit vergoedt je verzekering

Stel, je komt na een dag werken of een avond uit thuis en je huissleutel zit niet meer in je zak. Je huissleutel kwijtraken is natuurlijk erg vervelend: je kunt je huis niet in. Als je vermoedt dat je sleutels gestolen zijn, moet je bovendien ook je sloten laten vervangen. Wordt een slot vervangen vergoed door je verzekering? Univé geeft antwoord.

Slot vervangen verzekering 


Je sloten laten vervangen is altijd verstandig als je jouw huissleutel kwijt bent. Je sleutel kan namelijk gestolen zijn. Ook als iemand de sleutel vindt op straat, kan deze persoon je huis binnenkomen als die erachter komt waar je woont. Dit is een groot inbraakrisico en bovendien een risico voor je veiligheid. Het vervangen van sloten wordt in sommige gevallen vergoed door je woonverzekering.

Huissleutel kwijt of gestolen: wat moet ik doen? 


Of je de kosten van nieuwe sloten vergoed krijgt, hangt af van de situatie. In ieder geval is het verstandig om de volgende stappen te ondernemen.

  • Meld het verlies van je sleutel bij je gemeente en/of de politie.

Als je jouw sleutel niet meer kunt vinden, moet je hier zo snel mogelijk melding van doen. Doe een melding bij de gemeente waar je woont, of de gemeente waar je jouw sleutel (vermoedelijk) bent verloren. Op de website van de gemeente vind je hoe je precies een verloren voorwerp zoals een huissleutel moet aangeven. De gemeente noteert na jouw melding je contactgegevens. Als iemand je sleutel heeft gevonden, kan hij of zij de sleutel bij de gemeente afleveren. Mocht dit gebeuren, dan neemt de gemeente contact met je op zodat je jouw huissleutel weer op kunt halen.   

Is je sleutel gestolen of heb je hier een sterk vermoeden van? Doe dan aangifte bij de politie. Dit kan je online doen, maar ook bij het politiebureau zelf.

  • Doe melding bij je verzekeraar.

Nadat je melding hebt gedaan van jouw verloren huissleutel bij de gemeente en/of de politie, moet je contact opnemen met jouw verzekeraar. Heb je een inboedelverzekering bij Univé? Dan worden de kosten voor het vervangen van je sloten vergoed als er sprake is van een verzekerde diefstal van je sleutel. De maximale vergoeding is € 1.250. Het vervangen van je sloten moet zo snel mogelijk gebeuren. Zo is de kans op inbraak en diefstal van je spullen namelijk het kleinst. 

  • Laat je sloten vervangen door een betrouwbare slotenmaker.

Het is verstandig om na verlies of (vermoedelijke) diefstal van je huissleutel zo snel mogelijk je sloten te laten vervangen. Laat dit doen door een betrouwbare slotenmaker. Hoe vind je deze? Je kunt hiervoor kijken op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hier vind je slotenmakers met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. 

Vragen over je huissleutel kwijt zijn en je verzekering? 


Heb je nog vragen over het kwijtraken van je huissleutel en hoe dit zit met je verzekering? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je zo snel mogelijk verder.