Ga naar inhoud

5 juli 2017Vervoer

Weet jij of je gasóleo of gasolina moet tanken in Spanje?

Daar sta je dan met je Seat Ibiza in Marbella. Thuis heb je hard gestudeerd op zinnetjes als ‘quiero dos sangría por favor’. Maar als de pompbediende vraagt of je ‘gasolina o gasóleo’ wilt, krijg je het van schrik Spaans benauwd. Een kwartier later hang je aan de lijn met de Univé Pechhulp. Na puffend omdat je net je auto, die er al sputterend de brui aan gaf, in de brandende zon naar een veilige plek hebt geduwd. Gasóleo is dus diesel. Aha.

Daar sta je dan met je Seat Ibiza in Marbella. Thuis heb je hard gestudeerd op zinnetjes als ‘quiero dos sangría por favor’. Maar als de pompbediende vraagt of je ‘gasolina o gasóleo’ wilt, krijg je het van schrik Spaans benauwd. Een kwartier later hang je aan de lijn met de Univé Pechhulp. Na puffend omdat je net je auto, die er al sputterend de brui aan gaf, in de brandende zon naar een veilige plek hebt geduwd. Gasóleo is dus diesel. Aha.

Dit soort tanktragedies zijn aan de orde van de dag in de zomermaanden, als miljoenen Nederlanders koers zetten naar zonnige(re) vakantieoorden. Brandstoffen hebben in het buitenland vaak gekke namen en pompen andere kleuren. En reed die huurauto nou op benzine of diesel? Lastig hoor.

Daarom presenteren wij dit overzicht voor tanken in het buitenland. Een handig overzicht van cruciale tankinformatie voor de vijf populairste autobestemmingen: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland.

Komt ’ie:

 1. Succesvol tanken in Frankrijk: de (stok)broodnodige informatie

La douce France blijft de onbetwiste nummer één voor autovakanties. In het land van stokbrood, kaas en wijn kun je als autotoerist leven als God in Frankrijk. Mits je correct tankt, natuurlijk.

 Euro 95...
…heet Sans Plomb 95 of SP95 en is nauwelijks nog verkrijgbaar langs de snelwegen. Ter vervanging serveren ze E10. Je weet wel, die loodvrije benzine met 10 procent bio-ethanol. Let op: kijk wel even op e10check.nl of jouw auto hiermee uit de voeten kan.
Euro 98…
…vind je onder het label Super Sans Plomb 98 of Super Green (bij BP).
Diesel…
…heet ook hier Diesel. Tenzij ze het Gazole of Gasoil noemen.
Lpg…
…is gewoon lpg. Al verhaspelen ze de letters soms tot GPL, of tot Autogas. Let wel op dat een Italiënippel nodig is om met je Nederlandse lpg-aansluiting te kunnen tanken.

Toptanktip:
- Goedkoop tanken in Frankrijk? Mais oui! Rijd daarvoor naar de goedkope pompstations van grote supermarktketens zoals Auchan, Carrefour, Cora, Géant, Intermarché, Leclerq of Super U.

 2. Trek eropuit: brandstof in Duitsland

Die oosterburen van ons, die hebben iets met auto’s. Bijvoorbeeld omdat ze jaarlijks dankzij merken als Mercedes, BMW, Volkswagen en Opel voor ongeveer 200 miljard euro aan auto’s exporteren. En ze met de Autobahn het concept snelweg hebben bedacht. Moet jij bijvullen op Duits grondgebied? Met deze informatie weet je zeker dat je gründlich tankt.

Euro 95…
…hebben de Duitsers. En wel onder de namen Euro 95 E5 of Super (Benzin) E5. E10 kom je steeds vaker tegen, dat is dan gemarkeerd met een sticker op de pomp. Op e10check.nl kun je uitvinden of jouw auto hiervoor geschikt is.
Euro 98…
…hebben ze ook. Zoek naar Super Plus (Benzin) 98 of 98 Oktan.
Diesel…
…blijkt ook gewoon een Duits woord te zijn.
Lpg…
…wordt aangegeven met Autogas of Flüssiggas. Vergeet vooral je Europanippel-verlengstuk niet, anders wordt het weinig gas geven voor jou op de Autobahn.

Toptanktips:
- Goedkoop tanken in Duitsland? Aber natürlich! In de regel tank je tussen 18.00 en 20.00 uur het goedkoopst en ’s avonds en ’s nachts het duurst. Iets verder van de Autobahn vandaan zijn de brandstofprijzen meestal lager dan pal aan de snelweg. En een Tankstelle bij een Autohof is vaak voordeliger dan bij een Raststätte. Check op clever-tanken.de of de app daarvan (iOS of Android) waar je het goedkoopst kunt tanken.
- Opletten geblazen: biodiesel is goedkoop en klinkt verleidelijk, maar het is niet geschikt voor de meeste dieselauto’s.

 3. Tanken in Spanje: op Gasolina van Costa tot Costa

Gasolina is een pompend dancenummer dat razend populair is in Latijns-Amerika. Gasóleo is iets wat er als woord heel erg op lijkt en waarvan je auto vastloopt als je eigenlijk Gasolina moest pompen. Om te voorkomen dat jij met pech in de Navarra-woestijn moet overleven op cactussen en autobanden, check je deze brandstofinformatie voor de Costa’s en alle gebieden ertussenin.

Euro 95…
…zonder lood (‘plomo’) heet Gasolina Sin Plomo 95 of Eurosuper Plus 95.
Euro 98…
…vind je als Gasolina Sin Plomo 98 of Super Plus 98.
Diesel…
…wordt door de Spanjaarden Gasóleo, Diesel of Aceite Diesel genoemd.
Lpg…
…komt als Glp, Autogas of Gasauto uit de pomp. Vergeet vooral geen Euronozzle-verbindingsstuk (of ‘gasnippel Spanje’) in je dashboardkastje te leggen.

Toptanktip:
- Goedkoop tanken in Spanje? ¡Sí! Ga dan naar een tankstation bij een grote supermarkt, op een industrieterrein of (op het platteland) bij een merkloze pomp.

 4. Alle tankstations leiden naar Rome

Espresso, ristretto, cappuccino, risotto, gelato, pizza, spaghetti en salami: de Italianen begrijpen wat de beste brandstof voor de mens is. Hoe zit het met brandstof voor je auto? Natuurlijk zit het wel snor met tanken in Italië. Immers: als alle wegen naar Rome leiden, mag je niet bij Turijn al met een lege tank komen te staan.

Euro 95…
…wordt aangeduid met Senza Pb, Benzina Senza Piombo, Benzina Verde of SP.
Euro 98…
…heeft ook veel verschillende namen: Super, Benzina Super Senza Piombo Plus, Benzina Verde Plus en BluSuper.
Diesel…
…vind je in Italië onder Gasolio, Diesel of Carburante Diesel.
Lpg…
…staat als Gasauto, Gpl of Gas Liquido Propano op de pomp. Heb je een Nederlandse gasinstallatie, dan moet je een Italiënippel-verlengstuk meenemen.

Toptanktip:
- Goedkoop tanken in Italië? Naturalmente! Tankstations langs de snelweg zijn meestal duurder. Een pomp met zelfbediening (fai da te, in het Italiaans) is juist goedkoper. Vind de goedkoopste tankstations via prezzibenzina.it of de app daarvan (iOS en Android).

 5. Voorkom een Griekse tanktragedie

Griekenland, het op vier na populairste autovakantieland, kan nogal verwarrend zijn. Zo kunnen maar weinig Nederlanders chocola maken van het schrift. Zelfs wanneer het is uitgeschreven in het Latijnse alfabet, blijft een naam als Amoliwdi Wensina lastig. Daarom hieronder wat handige informatie over tanken in Griekenland. Om een Griekse tanktragedie voor te blijven en te voorkomen dat je je met paard en wagen langs de kust moet laten vervoeren.

Euro 95…
…heet hier in goed Engels Unleaded en in goed Grieks Amoliwdi Wensina.
Euro 98…
…is zeldzaam in Griekenland. Je vindt onder de namen Super Plus 100 of Amoliwdi Wensina 100 benzine met een octaangehalte van 100, waarop je Euro 98-auto ook prima rijdt.
Diesel…
…is ook Diesel, al wordt het soms met Petroleo of Gazoil aangeduid.
Lpg…
…wordt door de Griek omschreven als Autogas. Heb je een Nederlandse auto, dan heb je een Italiënippel als verbindingsstuk nodig.

Tanktip tot slot:
- On the road zul je steeds vaker E10 tegenkomen. Het is geen conserveermiddel dat is goedgekeurd door de EU, maar een variant op Euro 95 met 10 procent bio-ethanol. Erg geschikt voor het milieu, maar niet voor iedere auto. Check daarom van tevoren op e10check.nl of jouw auto E10-proof is. Zo niet? Geen nood. Gooi ’m dan gewoon vol met Euro 95 of Euro 98, of hoe het ook heet in jouw favoriete vakantieland.

Fijne trip en tank voorzichtig!

Deel dit bericht