Ga naar inhoud

13 december 2022Wonen

Wat kan je verwachten tijdens kijkdagen?

Kijkdagen of open-huizen-dagen, dé kans om eens binnen te kijken bij de woningen in de buurt die je interessant vindt. Het is handig dat zo’n kijkdag meestal op een zaterdag is, aangezien je dan geen dag vrij hoeft te nemen om te kijken naar een huis. Maar wat kan je eigenlijk allemaal verwachten op zo’n drukke dag?

Geen afspraak nodig

Je kunt zonder afspraak de huizen bekijken die voor deze dag beschikbaar zijn. Dus even een rondje wandelen en ‘dromen’. Kijken waar jij je goed thuis voelt. Deze dag is veelal twee keer per jaar, en dan kunnen mensen kijken en ‘voelen’ waar ze een match mee hebben.

Het kan zijn als jij net binnenloopt op zo’n kijkdag, dat er andere mensen bezig zijn met een rondleiding of andersom. Het is fijn om daar even rekening mee te houden. We willen immers niemand lastigvallen. Probeer dus rustig op je beurt te wachten met vragen stellen, hoe enthousiast je ook bent.

Aangezien er bij een kijkdag vaak nog mensen wonen in een huis, moet je door de spullen heen kijken of het huidige meubilair negeren. Mocht je namelijk echt verliefd worden op dat huis, komt dat er ook niet te staan.

Tips voor een fijne ervaring

Hieronder nog een aantal tips die bij open-huizen-dagen handig kunnen zijn:

  • Rij even door de buurt heen. Is er genoeg parkeerplek? Is het kindvriendelijk, voor als je kinderen hebt? Waar zijn de scholen? Waar bevindt de supermarkt zich? Kortom: hoe handig is deze locatie?
  • Loop even door de straat heen, dan zie je ook wat voor mensen er in de buurt wonen.
  • Neem een lijstje met vragen mee. Zo ben je goed voorbereid en kun je gericht vragen stellen over dingen die je wilt weten.
  • Vraag in het kader van je onderzoeksplicht naar de dingen die de verkoper verplicht is om je te vertellen (bijvoorbeeld erfpacht of eventuele gebreken).
  • Wacht rustig op je beurt met vragen en het bezoeken van kamers.
  • Trek niet zomaar kastjes open. Het huis is meestal nog bewoond, dus we moeten respectvol met spullen omgaan.

Deze punten zullen je een goed inzicht geven van de woning zelf, maar ook van de buurt en hoe het hier wonen is. Terwijl je dankzij de georganiseerde kijkdag niet opdringerig overkomt en toch alle antwoorden op jouw nodige vragen krijgt. Dit helpt je ongetwijfeld bij het maken van je keuze.

Heel veel succes met de kijkdag!

Deel dit bericht