Ga naar inhoud

19 september 2022Vervoer

Veilig rijden begint met de juiste snelheid

Te hard rijden is gevaarlijk. Omdat je per seconde meer afstand aflegt, is het moeilijker om op tijd te remmen als er iets gebeurt op de weg. Bovendien richt je met een hoge snelheid meer schade aan. En levert die snelheid je bijna geen extra tijd op. 

Als je te hard rijdt tijdens een snelheidscontrole, krijg je een boete. Deze kan oplopen tot €435, afhankelijk van hoe hard je reed. Zonde! En als je meer dan 50 km/uur te hard rijdt, wordt zelfs je rijbewijs ingevorderd. 

5 tips om je aan de verkeerssnelheid te houden 

Hoe zorg je er nou voor dat je niet per ongeluk te hard rijdt? 5 tips: 

 1. Gebruik cruise control of een speed limiter 
  Zet je cruise control aan op de maximumsnelheid. Dan weet je zeker dat je nooit te hard rijdt. Blijft het lastig om van het gaspedaal af te blijven? Gebruik dan ook de zogenoemde ‘speed limiter’. Bonus: rijden met een cruise control verbruikt minder brandstof! 

 2. Haast je niet onderweg 
  Een open deur: als je haast hebt, rijd je sneller te hard. Probeer je daarom niet te haasten onderweg. Ga wat eerder weg van huis. Of probeer te accepteren dat je iets later dan gepland aankomt op je bestemming. Veilig aankomen is belangrijker dan snel aankomen.  

 3. Zet een rustig muziekje op  
  Mensen zijn vaak geneigd om harder te rijden als ze snelle en drukke muziek opzetten. Probeer eens een rustiger genre. Of zoek een akoestische cover op van je favoriete nummers. 

 4. Pas je snelheid aan de situatie aan 
  Rijd je door een straat die aan een speeltuin grenst? Of regent het heel hard? Dan is het veiliger om iets langzamer te rijden. Dan kun je nog op tijd remmen als er onverwachts iets voor je auto komt.  

 5. Let goed op de snelheidslimiet 
  Je kunt vast wel een weg verzinnen waar je veel harder kunt rijden. Een weg waar je 50 mag, maar die eigenlijk zo breed is dat je er makkelijk 80 kan rijden, bijvoorbeeld. Ook al is het verleidelijk om zelf te bepalen hoe hard je ‘kan rijden’ – doe het niet! Er is altijd een goede reden voor de vastgestelde snelheid. Harder rijden is gevaarlijk. En zonde van het geld… 

Bonustip: probeer Veilig op Weg 

Minder auto-ongelukken en meer verkeersveiligheid, daar profiteert iedereen van. Daarom is Univé proactief bezig met veiligheid in het verkeer. Dat doen we door onze klanten ter aanvulling op onze autoverzekering de gratis dekking Veilig op Weg aan te bieden. Hiermee krijg je inzicht in je rijgedrag met het oog op mogelijke verbetering. Als beloning kun je tot maximaal 10% van je premie terugverdienen door veilig te rijden.     

Zo werkt het  

Veilig op Weg is een functie in de Univé App die inzicht geeft in je rijgedrag en telefoongebruik (MONO rijden) tijdens het rijden. Bij goed rijgedrag krijg je een premiekorting tot maximaal 10%. Na elke rit is in de Univé App de ritscore te zien. Waar heb je te hard gereden? Of heb je je mobiele telefoon gebruikt tijdens het rijden? Tips om het rijgedrag te verbeteren staan ook in de app. En na elk kwartaal zie je de kwartaalscore en hoeveel korting op de premie je ontvangt. 

Meer over Veilig op Weg 

Deel dit bericht