Ga naar inhoud

10 april 2017Vervoer

Deuk in uw auto. Wie is de dader?

U komt met uw boodschappen uit de winkel en ontdekt dat er ineens een deuk in uw auto zit. Maar geen briefje met de gegevens van de dader natuurlijk. Of u wordt aangereden door een auto en de bestuurder is onverzekerd. Draait u in deze gevallen zelf op voor de autoschade?

WA-autoverzekering verplicht

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Op basis daarvan betaalt zijn autoverzekeraar de kosten, als hij met zijn auto schade veroorzaakt bij een ander. Op die manier hebben slachtoffers van een aanrijding de zekerheid dat ze de schade vergoed krijgen. Maar wat als iemand doorrijdt, omdat hij niet is verzekerd? Of als de dader in een gestolen auto rijdt? Dan is er geen verzekeraar die de kosten voor zijn rekening neemt. Het Waarborgfonds Motorverkeer kan in dat geval uitkomst bieden.

Onverzekerde autoschade toch vergoed

Om ervoor te zorgen dat ook onverzekerde schade vergoed kan worden, betalen alle autoverzekeraars een bijdrage aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Het gaat daarbij om schade aan uw auto of aan andere eigendommen, zoals uw fiets, huis of tuin. Ook letselschade wordt vergoed. Nederlanders doen regelmatig een beroep op het Waarborgfonds. In 2019 zijn er bij het fonds 44.345 claims gemeld en is er ruim 59 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd.

Wanneer een claim bij het Waarborgfonds indienen?

U krijgt niet zomaar een vergoeding van het Waarborgfonds. Voor het indienen van een claim gelden de volgende voorwaarden:

  • Het moet vaststaan dat niet u zelf, maar iemand anders aansprakelijk is voor de schade.
  • De schade moet veroorzaakt zijn door een motorvoertuig, dus niet door bijvoorbeeld een fiets of een step of door vandalisme.
  • U moet uw best doen om de identiteit van de dader te achterhalen.

Zelf onderzoek doen naar de dader

Om de identiteit van de dader te achterhalen, moet u in ieder geval aangifte doen bij de politie. Dat kan ook online of door te bellen met 0900 8844. Probeer daarnaast om getuigenverklaringen te krijgen. Bijvoorbeeld door omwonenden te vragen of ze iets gezien hebben of door een advertentie te plaatsen. U heeft maximaal 14 dagen de tijd voor uw aangifte en uw onderzoek. Bent u later, dan neemt het Waarborgfonds uw claim niet meer in behandeling.

Checklist autoschade

Op de site van het Waarborgfonds kunt u direct opzoeken of uw schade in aanmerking komt voor vergoeding door het fonds. Bovendien kunt u direct online een claim indienen.

Uw eigen autoverzekering

Komt u niet in aanmerking voor een schadevergoeding door het Waarborgfonds? Dan is het prettig als u kunt terugvallen op een goede all riskverzekering.

Deel dit bericht