Ga naar inhoud

3 februari 2017Wonen

Brandschade door wasdroger verzekerd?

Voor je naar je werk gaat de wasmachine aanzetten. Of ´s nachts de vaatwasser zijn werk laten doen. Huishoudelijke apparaten werken vaak zonder dat er iemand in de buurt is. En dat is niet zonder risico.

Brand door droger

In huishoudelijke apparaten kan zich gemakkelijk stof ophopen. En stof is erg brandbaar in combinatie met hitte en zuurstof. Apparaten die warmte produceren én waarbij sprake is van stromende lucht zijn daarom het brandgevaarlijkst.  Met stip op één staat daarbij de wasdroger. Maar ook magnetrons, elektrische ovens, computers, laserprinters en haarföhns vormen een risico.

Apparaten ’s nachts uit

Als je thuis bent terwijl er brand uitbreekt, kun je direct ingrijpen. Maar wat als je buiten de deur bent of ligt te slapen? Brandweer Nederland raadt aan om wasmachine, droger en vaatwasser dan niet te gebruiken.

Voorkom brand door apparaten

Volgens Stichting Salvage wordt de helft van de woningbranden veroorzaakt doordat apparaten verkeerd gebruikt worden of defect zijn. Hoe zorg je voor meer veiligheid?

  1. Zet apparaten altijd uit als je gaat slapen of de deur uit gaat.
  2. Reinig de filters van de wasdroger na elke droogbeurt en maak de luchtafvoerslang eens per jaar stofvrij.
  3. Plaats halogeenlampen en inbouwspots niet in de buurt van gordijnen. Houd voldoende ruimte tussen het plafond en spot.
  4. Laat televisie, computer en randapparatuur ’s nachts niet op standby staan.
  5. Reinig of vervang de filters van de afzuigkap regelmatig.
  6. Rol de elektrische deken losjes op als je hem wegbergt en test hem als je hem weer gebruikt. De bedrading kan beschadigd zijn.
  7. Gebruik de magnetron alleen voor voedsel en dranken.
  8. Leg geen snoeren onder de vloerbedekking. Rol verlengsnoeren en haspels bij gebruik helemaal uit
  9. Maak ook apparaten als de broodrooster, de haarföhn en rookmelders regelmatig stofvrij.
  10. Sluit niet te veel apparaten aan op één stekkerdoos.

Bekijk hier verdere tips van Univé om brand te voorkomen of brandschade te beperken.

Waterschade door wasmachine of vaatwasser

Niet alleen brand is een risico. Je wasmachine of vaatwasser kan waterschade veroorzaken, bijvoorbeeld door een defect aan de aan- of afvoerslang. Hoe voorkom je nu dat het mis gaat?

Schade door apparatuur verzekerd?

Is brand- en waterschade eigenlijk wel verzekerd als die ontstaan is terwijl je niet thuis was? Ja, hoor. Je inboedelverzekering en opstalverzekering maken in dat geval geen uitzondering. Tenzij er sprake is van opzet of grove nalatigheid, krijg je de schade gewoon vergoed.

Deel dit bericht