Ga naar inhoud

Finland

  De 4 beste skigebieden van Finland

  Finland staat bekend als het land van de duizend meren. Van uitgestrekte bossen vergezeld door bevroren meren tot complete toendravlaktes: je komt niet om de winter heen in Finland. Daardoor is het een mooie bestemming voor je wintersportvakantie.  

  Maar door het gebrek aan grote hoogteverschillen betekent wintersport in Finland meer dan alleen skiën en snowboarden. Welke gebieden het beste passen bij jouw wintersportplannen, lees je op deze pagina. 

  1. Saariselkä  

  Saariselkä is het meest noordelijk gelegen skigebied van Europa. Het is een klein skigebied dat verdeeld is over 2 heuvels. De grootste heuvel is 437 meter hoog. Hoewel dat niet hoog lijkt, moet je wel rekening houden met de ligging: het ligt ver boven de poolcirkel en het is extreem sneeuwzeker. 

  In het kleine gebied liggen een aantal pistes die geschikt zijn voor zowel de beginnende als de ervaren wintersporter. Er ligt 4 km aan blauwe (makkelijke) pistes, 2 km aan rode (gemiddelde) pistes en een zwarte (moeilijke) piste van 1 km. In het gebied kun je nog veel meer winteractiviteiten doen, zoals een husky- of sneeuwscootertocht en het bekijken van het Noorderlicht. 

  2. Ruka 

  Ruka is een skiresort in het zuidoosten van Fins Lapland en ligt vlakbij de poolcirkel. Er valt iedere winter ruim genoeg sneeuw om de latten of het snowboard onder te kunnen binden. Daarmee kun je een van de flanken van de 500 meter hoge heuvel af schuiven. Er ligt 9 km aan blauwe pistes, 7 km aan rode pistes en 3 km aan zwarte pistes. Daarmee zijn de afdalingen niet te lastig of te lang. Het skigebied gaat begin oktober al open en heeft gegarandeerd sneeuw voor 200 dagen. 

  Naast skiën en snowboarden kun je hier ook langlaufen op een van de routes door de bossen en langs de bevroren meren. Ook kun je in het gebied hondensledetochten maken en een sneeuwscootertour doen. 

  3. Ylläs 

  In een gebied waar de vlakte overheerst, ligt bij skiresort Ylläs een enkele berg die er bovenuit steekt. Dit skiresort boven de poolcirkel is de grootste van Finland. Dit skioord kenmerkt zich door de extreem brede pistes. Er ligt 21 km aan blauwe pistes, 28 km aan rode pistes en 6 km aan zwarte pistes.  

  Liever niet op de latten of het board? Je kunt in dit gebied nog veel meer Scandinavische winteractiviteiten doen. Denk bijvoorbeeld aan ijsvissen op een van de meren bij je accomodatie in Äkäslompolo of Ylläsjärvi. Je kunt hier ook huskytochten doen of deelnemen aan een van de sneeuwschoenwandelingen. 

  4. Levi 

  Het skigebied Levi ligt in het noorden van Fins Lapland en is een van de grotere wintersportoorden van Finland. Hoewel de meeste pistes hier rood zijn, kunnen beginners hier ook genoeg meters maken in de sneeuw. Er ligt 17 km aan blauwe pistes, 18 km aan rode pistes en 3 km aan zwarte pistes. Het is een glooiende skiberg, waardoor zowel jong als oud, beginners en professionals met plezier en uitdaging kunnen skiën of snowboarden. 

  Zoek je nog andere dingen om te doen in Levi? Je kunt met een enorm netwerk van 250 km aan langlaufloipen veel van de winterse omgeving bekijken terwijl je langlauft. Bovendien worden er veel husky- en sneeuwscoutertours georganiseerd.