Ga naar inhoud

Hoe werkt bieden op een huis?

Ben je jouw droomhuis tegengekomen en wil je weten hoe bieden op een huis werkt? In dit artikel ontdek je de verschillende biedingsvormen die er zijn. Ook delen we 4 tips die bieden op een huis makkelijker maken.  

Verschillende biedingsvormen 

De verkoper(s) en hun makelaar bepalen hoe ze het huis verkopen. Dit hangt af van de vraag en het aanbod op het moment en hun persoonlijke wensen. Mogelijke vormen zijn: 

  • Verkoop bij inschrijving 
  • Onderhandelingen 
  • Online bieden 
  • Veiling 

Bieden bij veel interesse 

Als er veel interesse in een woning is, organiseert de verkopende makelaar meestal kijkdagen. Je kunt dan op afspraak de woning bekijken. Ben je naar een kijkdag geweest en wil je bieden? Dan moet je dit vaak binnen een paar dagen doen. Je doet één keer een bod. Als je ontbindende voorwaarden wilt afspreken, deel je die ook direct. Daarna kiest de verkopende partij wie zij de woning gunnen.  

Bieden bij weinig interesse 

Is er weinig interesse in de woning? Dan kun je vaak onderhandelen over de prijs en de voorwaarden. Je begint met een openingsbod en wacht de reactie van de verkoper(s) af. 

Andere biedingsvormen 

Online biedingen en veilingen komen minder vaak voor. Tijdens een online bieding zie je wat andere mensen bieden en kun je jouw bod steeds verhogen. Hierdoor kan de prijs flink oplopen. Als iemand voor een (executie)veiling kiest, is dat vaak omdat iemand het huis niet meer kan betalen.  

Tip 1: bepaal je maximale bod 

Voor je een bod doet, wil je weten wat je maximaal aan hypotheek kunt en wilt betalen. Hierbij kijk je onder andere naar hoeveel je per maand kunt betalen en hoeveel spaargeld je wilt gebruiken. Je hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Tip 2: doe een eerste voorstel 

Als er ruimte voor onderhandelingen is, dan start je met een eerste voorstel. Hier reageert de verkopende makelaar op, namens de verkopers. Als er veel interesse is van meer mogelijke kopers, dan loop je het risico dat je maar één keer de kans krijgt om een bod te doen. Vraag dus goed na wat de situatie is voordat je gaat bieden. 

Bij het doen van een bod is vaak de vraagprijs het uitgangspunt. Maar vraag en aanbod spelen ook een grote rol. Is de vraagprijs laag voor deze woning? En is er veel interesse in de woning? Dan maak je waarschijnlijk alleen kans als je boven de vraagprijs biedt.  

Je kiest een bod op basis van: 

  • de woningmarkt 
  • de plek van de woning 
  • hoe graag je de woning wilt kopen 
  • wat je kúnt betalen 

Tip 3: doe een ultiem bod en houd het daarbij 

Gaan de onderhandelingen stroef? Dan is een veelgebruikte techniek: het ultieme bod. Op basis van de maximale koopsom die je hebt berekend, doe je nog één keer een bod op de woning. Als de verkopende partij akkoord gaat, is de woning van jou. Maar je geeft daarmee ook duidelijk aan dat je niet meer gaat bieden dan dit bedrag. Zegt de verkopende partij nee, dan zijn de onderhandelingen afgelopen. 

Tip 4: vraag een aankoopmakelaar om hulp 

Een aankoopmakelaar begeleidt je niet alleen bij de zoektocht, maar vertelt je ook hoe bieden op een huis werkt. Ook kan die helpen bij: 

  • onderhandelingen 
  • controleren of je niet te veel biedt 
  • adviseren over de bouwkundige staat van het huis 

Een aankoopmakelaar inschakelen kan zo zorgen voor extra zekerheid en minder stress. 

Persoonlijk advies over bieden op een huis en je hypotheek 

Wil je meer tips over bieden op een huis of meteen persoonlijk advies? De hypotheekadviseur van Univé denkt graag met je mee. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of plan een (beeld)belafspraak. We vertellen graag hoe bieden op een huis precies werkt en hoeveel je kunt lenen. 

Maak een afspraak