Ga naar inhoud

Verplicht in de auto in Spanje

Heb je een autoreis of autovakantie naar Spanje op de planning staan? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Naast milieuzones en tolwegen zijn er namelijk ook een aantal dingen die je verplicht in de auto moet hebben. 

Welke dat zijn en waarom je ze mee moet hebben lees je hier bij Univé. Zo ben je goed voorbereid op jouw reis naar Spanje. 

Reizen met de auto naar Spanje 

Wanneer je met de auto naar Spanje reist heb je altijd je rijbewijs, kentekenbewijs en groene kaart nodig. Deze bewijzen namelijk dat je mag rijden, dat de auto van jou is en dat je goed verzekerd bent. 

Reizen naar Spanje - wat heb je nodig? 

Naast deze standaard documenten zijn de volgende dingen ook verplicht om in de auto te hebben: 

In Spanje is het verplicht om een reservewiel of thuiskomertje in de auto te hebben. Mocht je met pech door een lekke band langs de weg komen staan, dan kun je hopelijk snel verder. Het is dan ook logisch dat je naast een reservewiel of thuiskomertje ook de spullen bij je moet hebben om het wiel te vervangen, zoals een krik.  

Kun je geen reservewiel of thuiskomertje kwijt in de auto, dan is het ook toegestaan om een bandenreparatieset in de auto te hebben.  

De gevarendriehoek is in veel Europese landen verplicht, en is ook gewoon verstandig om in de auto te hebben. Deze zorgt er namelijk voor dat je andere weggebruikers erop wijst dat je verderop met pech staat.  

Zeker bij een heuvel of een bocht is de gevarendriehoek in Spanje van groot belang. Door deze onderaan de heuvel of voor de bocht te plaatsen, waarschuw je andere weggebruikers op tijd. 

Een veiligheidshesje of veiligheidsvest is net als de gevarendriehoek verplicht om in de auto te hebben. Ook hiermee ben je goed zichtbaar bij pech of wanneer je op een hele donkere plek een stukje moet lopen. 

Ga je een veiligheidshesje voor in de auto kopen? Koop dan de juiste: een hesje dat aan de code EN 20471:2013 voldoet. Deze code zegt dat het hesje fluorescerend geel, oranje of rood moet zijn en reflecterende banen moet hebben. 

Wat kun je verder nog inpakken voor Spanje 

Wil je echt goed voorbereid de weg op gaan? Dan hebben we hier nog een inpaklijst: 

  • Neem een EHBO-doos mee. Hiermee vang je kleine ongelukjes onderweg op. 

  • Plaats een lifehammer in je auto. Hiermee kun je jezelf of inzittenden uit benarde situaties redden, bijvoorbeeld als je auto in het water belandt.  

  • Als je een brildrager bent: neem voor de zekerheid een reservebril mee. Zo kun je altijd goed zien wat er gebeurt in het verkeer, ook als je je bril of lenzen kwijt bent.  

  • Leg een set reservelampjes in je auto. Je kunt dan zelf je lamp vervangen. 

  • Neem startkabels mee. Het kan zijn dat je auto niet wil starten. Een ander voertuig kan jouw auto daarmee misschien weer aan de praat krijgen. Je kunt er onderweg ook anderen mee helpen.  

  • En natuurlijk: breng wat proviand mee voor onderweg. Jij en je medereizigers hebben net als je auto voldoende brandstof nodig. 

Door Spanje naar een ander land 

Rij je door Spanje heen op weg naar een ander land, zoals bijvoorbeeld Portugal? Hou er dan rekening mee dat ook Portugal haar eigen regels heeft voor de dingen die je in de auto moet hebben. Ditzelfde geldt ook voor Duitsland en Frankrijk. Check voor alle landen van tevoren goed of je alles in de auto hebt, zodat je geen ongewenste boetes krijgt. 

Tot slot: Controleer voor je weggaat, je reisverzekering, je autoverzekering en je pechhulp in Spanje. Zo ben je goed voorbereid voor jouw reis.