Ga naar inhoud

Hoeveel PK heeft mijn auto?

U heeft vast wel eens gehoord van de term PK of paardenkracht. Zeker als u bezig bent met het kopen van een nieuwe auto. Maar weet u ook precies wat de term inhoudt en wat het betekent voor het vermogen van uw auto? We leggen het hier graag aan u uit.  

Wat is PK? 

De letters PK staan voor paardenkracht. De Engelsman James Watt was de bedenker van de naam. Het wordt tot op de dag van vandaag nog altijd gebruikt om het vermogen van een auto mee aan te duiden. Hoe meer PK een auto heeft, hoe sneller de auto is. 

Het is overigens niet alleen PK dat de snelheid van de auto bepaalt. Ook zaken als de aerodynamica, het gewicht van de auto en de transmissie zijn van invloed op hoe snel een auto is. 

Wilt u weten hoeveel PK 1 kW is? 1 PK is iets minder dan 1 kilowatt, namelijk 0,734 kW. Dat houdt in dat 1 kW ongeveer 1,362 PK is. 

Wat zegt PK over een auto? 

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat PK iets zegt over het vermogen en de snelheid van een auto. Zo beschikt de motor van een gemiddelde stadsauto over zo’n 75 PK. Een gezinsauto heeft veelal rond de 150 PK aan vermogen. 

Nu zou u kunnen denken dat een gezinsauto dan ook twee keer zo snel is. Maar dat klopt niet helemaal. Dat komt omdat een stadsauto vaak ook een stuk lichter is dan een grotere gezinsauto. 

Waar vindt u het aantal PK’s van uw auto? 

Wilt u weten hoeveel PK uw auto heeft? Kijk dan eens op de achterkant van uw kentekenbewijs. Als het goed is staat daar het vermogen in kW vermeld. Dat kunt u vervolgens zelf omrekenen naar PK, bijvoorbeeld via een online calculator.

PK heeft ook invloed op andere zaken 

PK is nodig voor de veiligheid en het rijden van uw auto. Maar het aantal PK’s heeft nog op meer zaken invloed. Namelijk de hoogte van de BPM van de auto en de wegenbelasting.  

Ook voor uw autoverzekering kan het aantal PK’s en rol spelen. Dat heeft te maken met de risico-afweging. Als een auto veel vermogen heeft, is de verleiding groter om snel op te trekken of harder te gaan rijden. En dat maakt de kans op ongelukken groter. Zeker als er een beginnende bestuurder in de auto rijdt. 

We hebben meer informatie over verkeersregels en -situaties.