Ga naar inhoud

Tolwegen in Duitsland

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, rij je waarschijnlijk door het land van onze buren: Duitsland. Wanneer je onderweg bent naar het buitenland kun je tolwegen tegenkomen. In Duitsland is dit niet het geval: Duitsland heeft geen tolwegen. 

Wil je wel graag weten wat tolwegen zijn en waar deze in Europa te vinden zijn? Lees dan verder. 

Tol Duitsland 

Een tolweg is een weg waar je voor moet betalen om overheen te rijden  In Nederland betalen we geen tol, op enkele uitzonderingen na voor privéweggetjes en tunnels. In Nederland betalen we wegenbelasting. Dit geld wordt gebruikt voor onderhoud aan de weg, tankstations en rustplekken. 

In landen waar geen of minder wegenbelasting betaald hoeft te worden wordt tol gevraagd. Dit geld wordt gebruikt voor onderhoud. In Duitsland betalen mensen wegenbelasting om geen tol te hoeven betalen. 

In de Europese Unie zijn er een aantal landen waar wel tol betaald moet worden. Dit zijn de volgende landen: Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, Griekenland, Polen en Kroatië. 

Autobahnvignet Duitsland 

Er zijn geen tolwegen in Duitsland. Je hebt er dus ook geen autobahnvignet nodig. Wat Duitsland wel heeft zijn milieuzones. Deze zijn vooral te vinden rondom de Duitse steden. Blijf je buiten deze steden? Dan heb je geen milieusticker of vignet nodig. 

Ga je wel de grote steden in, of kom je in de buurt met de auto? Dan heb je een milieusticker nodig. Deze koop je gemakkelijk: 

  • Bij de grens 

  • Bij de grotere tankstations in Duitsland 

  • Via de GWK 

  • Via de ANWB 

  • Online 

We hebben meer informatie over de milieusticker voor Duitsland.

Op reis naar Duitsland met Univé 

Wil je onbezorgd op vakantie naar Duitsland, of door Duitsland heen rijden? Zorg dan dat je ook weet hoe je kan laden of tanken, en hoe pechhulp geregeld is.  

Natuurlijk is het ook belangrijk om te controleren hoe je autoverzekering ervoor staat. Zo weet je zeker dat je geen vervelende verrassingen tegenkomt in Duitsland!