Ga naar inhoud

Wanneer is de milieusticker in Duitsland nodig?

Reist u binnenkort naar Duitsland met de auto? Denk dan om uw milieusticker. Het is sinds 2006 namelijk verplicht om in een aantal steden in Duitsland met een milieusticker te rijden. De sticker is bedoeld om de uitstoot van auto’s in de binnensteden te verminderen. In welke ‘Umweltzones’ de sticker in Duitsland nodig is, leest u hier bij Univé.

Wat is een milieusticker?

Sinds 2006 heeft Duitsland in de grotere steden de milieusticker ingevoerd. Dit is een sticker op uw auto die is bedoeld om aan te geven hoe vervuilend uw auto is. In een groot aantal binnensteden is de milieusticker verplicht gesteld. De milieustickers zijn onderverdeeld in drie kleuren: rood, geel en groen. Welke sticker u moet gebruiken, is afhankelijk van het bouwjaar en de uitstoot van uw auto. 

Ook in Nederland hebben we milieuzones. Je kunt een boete krijgen als je onterecht een milieuzone inrijdt

Een milieusticker is geen vignet

Wanneer u op doorreis bent in Duitsland, is het belangrijk om te weten dat een milieusticker niet hetzelfde is als een vignet. In Oostenrijk en in Zwitserland is het namelijk verplicht om met een autovignet te rijden. Deze is bedoeld voor het gebruik van uw auto op een snelweg. Bent u alleen op doorreis in Duitsland? Dan is een milieusticker dus niet nodig.

Hoe kom ik aan een milieusticker voor Duitsland?

Milieustickers zijn online te bestellen bij het TÜV. U heeft uw milieusticker dan binnen een aantal werkdagen in huis. U kunt uw milieusticker ook direct halen bij GWK Travelex in Nederland. Ook in Duitsland kunt u bij  verschillende tankstations of garages terecht voor een milieusticker. Zij mogen eventueel een ‘abgas-untersuching’ (uitlaatgastest) uitvoeren om uw uitstoot te testen. De kosten voor een milieusticker liggen rond de 12 euro.

Lees ook: Autoverzekering & buitenland

Vrijstelling(en) milieusticker 

In een aantal gevallen krijgt u een vrijstelling voor een milieusticker in Duitsland. Dit geldt voor de volgende situaties:

  • U heeft een Europese Gehandicaptenparkeerkaart

  • U heeft een oldtimer (ouder dan 30 jaar)

  • U rijdt op een snelweg die door een milieuzone loopt

Vervangen milieusticker

Wanneer u uw aangevraagde milieusticker binnen heeft, kunt u deze eenmalig op uw autoruit plakken. Dit doet u aan de binnenkant van uw voorruit, aan de passagierszijde. Het is dus goed om te weten dat wanneer u uw voorruit moet laten vervangen, u ook een nieuwe milieusticker moet aanvragen. Dit geldt ook wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe auto heeft aangeschaft. 

Zorg voor regelmatig onderhoud

Om er zeker van te zijn dat uw auto een milieusticker kan krijgen doet u er goed aan om regelmatig voor een onderhoudsbeurt naar de garage te gaan. Ook daar wordt uw uitlaat gecontroleerd op uitstoot.

Wij hebben ook informatie over auto’s laten importeren uit Duitsland.