Ga naar inhoud

Milieuzones Duitsland

Ga je binnenkort met de auto op vakantie naar Duitsland? Of ga je naar een ander land en rij je door Duitsland heen? Dan kun je te maken krijgen met milieuzones. 

Rondom de grote steden in Duitsland zijn er milieuzones. Dit is een gebied waarin je alleen mag rijden met een vergunning of een milieusticker. Waarom dat is en waar je een milieusticker koopt lees je op deze pagina. 

Duitsland milieusticker 

Milieuzones, of Umweltzones, zijn ter bescherming van mensen, natuur en gebouwen. Vaak zijn deze zones in drukke gebieden waar normaal veel auto’s komen. Omdat uitlaatgassen schadelijk zijn, zijn overheden gestart met milieuzones. 

In een milieuzone mag je alleen rijden met een milieusticker. Deze sticker kun je online aanvragen aan de hand van je kenteken. Op basis van jouw kenteken wordt ook bepaald welke kleur sticker je krijgt: groen, geel of rood. Wil je een stad in Duitsland bezoeken? Dan zal je sticker eigenlijk altijd groen moeten zijn. 

Heb je een oudere diesel met een bouwjaar ouder dan 2010? Dan is de kans groot dat je een gele of rode sticker krijgt. Met deze sticker mag je dus niet in een milieuzone. Doe je dat wel? Dan riskeer je een boete van ongeveer € 100,-. 

Milieusticker kopen 

Voordat je op vakantie gaat kun je een milieusticker gemakkelijk online bestellen. Heb je daar geen tijd voor? Dan kun je een milieusticker ook kopen bij de grens en de grotere tankstations in Duitsland. 

Wij hebben meer informatie over de milieusticker in Duitsland.  

Goed voorbereid naar Duitsland 

Met een milieusticker ga je goed voorbereid naar of door Duitsland. Wil je nog beter voorbereid op pad? Controleer dan van tevoren je reisverzekering en je autoverzekering, en hoe het in Duitsland is geregeld met pechhulp. Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Reis je door Duitsland richting Oostenrijk? Dan heb je ook een autobahnvignet nodig.  

Lees vooral ook onze pagina over tolwegen en tanken & laden in Duitsland. Zo rijd je lekker door naar je eindbestemming!