Ga naar inhoud

Tolwegen Spanje

Heb jij een autovakantie naar Spanje op de planning staan? Dan vind je op deze pagina meer informatie over tolwegen. 

Een tolweg is een weg waarvoor je moet betalen. Dit noemen we dan ook ‘tol’. Dit betaal je omdat het onderhoud van de weg, rustplekken en tankstations worden geregeld door bedrijven. Zij moeten hiervoor betaald worden. Daarom wordt er tol verzameld. 

In de Benelux hebben we dit niet. Dit komt omdat in Nederland de overheid het onderhoud en tankstations regelt. In plaats van tol betalen wij hier wegenbelasting. 

Tolwegen Spanje afgeschaft 

Spanje heeft niet veel tolwegen. Van de 17.500 kilometer snelweg is ongeveer 2.500 een tolweg. Tolwegen bestaan dus nog wel, maar zullen uiteindelijk vanaf 2024 worden afgeschaft.  

Naar Spanje zonder tolwegen 

Tolwegen in Spanje kun je herkennen aan het (blauwe) bordje met het woord peaje. Wil je een tolvrije route rijden? Mijd dan de wegen waar met het bord paeje een tolweg wordt aangegeven. Het is dan wel belangrijk dat je wat voorbereiding treft. Ondanks dat Spanje niet veel tolwegen meer heeft, zijn er toch een aantal lange te vinden in Spanje. 

Wil je dit snel en gemakkelijk doen? Dan kan dat met de meeste routeplanners. Hier voer je het adres in, en zet je het vinkje voor tolwegen aan of uit. Het kan dan wel zijn dat je minder snel op je eindbestemming bent: je rijdt namelijk niet langs de snelste route. Gelukkig heb je tijdens vakantie ook vaak geen haast. Bovendien zijn andere wegen vaak een stuk mooier om langs te rijden.  

Op vakantie naar Spanje met de auto 

Nu je meer weet van tolwegen ben je bijna klaar voor je autovakantie naar of door Spanje. Vergeet je ook niet om te checken: 

  • Hoe het zit met milieuzones in Spanje? 

  • Welke brandstof je nodig hebt en wat de Spaanse naam ervan is? 

  • Wat de verkeersregels en -borden in Spanje zijn, die anders zijn dan hier? 

  • Welke verplichte dingen je in de auto moet hebben? 

Op reis met Univé 

Onbezorgd op vakantie naar Spanje? Denk dan aan een goede reisverzekering en check voor de zekerheid je autoverzekering en hoe jouw pechhulp is geregeld. Zo weet je zeker dat je zorgeloos op reis gaat naar het mooie Spanje!