Ga naar inhoud

Tolwegen in Frankrijk

Heb je een vakantie geboekt in Frankrijk en ga je met de auto? Of zoek je het nog wat verder en doorkruis je Frankrijk op je weg naar Spanje, Portugal of Italië? Dan krijg je te maken met tolwegen. Je betaalt dan tol om gebruik te kunnen maken van zo’n weg.  

In Nederland is het wegennet centraal geregeld. Wij betalen geen tol, maar wegenbelasting om gebruik te kunnen maken van de snelwegen. Daarom vertellen we je op deze pagina:  

  • Wat tolwegen in Frankrijk zijn 

  • Hoe je tol betaalt 

  • Wat je moet betalen 

Hoe betaal je tol in Frankrijk? 

Zodra je aankomt bij de tolpoortjes betaal je tol. Je kiest één van de tolpoortjes, afhankelijk van hoe je wilt betalen. Dat kan op de volgende manieren: 

Je kunt in veel gevallen gewoon contant betalen. Dat is aangegeven met muntjes. Slechts een enkele keer is contant betalen niet mogelijk. Met muntgeld betalen kan vaak in automaten bij de tolpoortjes. Houd er wel rekening mee dat sommige maatschappijen geen muntjes kleiner dan 10 cent accepteren en geen briefjes groter dan € 20,-.  

Bijna alle tolwegen zijn toegankelijk met je creditcard. Dit wordt aangegeven met de pasjes. Zo kun je je Mastercard of Visa gewoon gebruiken.  

Helaas kun je in veel gevallen met je gewone Nederlandse bankpas geen tol betalen in Frankrijk. Waar creditcards vrijwel overal geaccepteerd worden, zijn de normale betaalpassen meestal niet te gebruiken. Deze herken je aan het Maestro-logo.  

Een snelle en eenvoudige manier om tol te betalen is met de tolbadge. Een tolbadge voor Frankrijk koop je bij de ANWB.  

De tolbadge wordt ook wel het ‘tolkastje’ genoemd. Het is een klein elektronisch kastje dat je achter je achteruitkijkspiegel plaatst. Rijd je door een tolpoortje heen? Dan maakt de tolbadge automatisch contact. De tolbadge is gekoppeld aan je rekeningnummer. Het hebben van zo’n tolbadge kan een hoop tijd schelen bij de tolpoortjes, je kunt namelijk gewoon doorrijden en je betaling gaat vanzelf.  

Heb je een tolbadge? Volg dan de bordjes die zijn aangegeven met een ‘T’. 

Tarief tolwegen Frankrijk 

Gemiddeld betaal je voor tolwegen zo’n € 7,- per 100 kilometer. Toch is de prijs per traject verschillend. De trajecten zijn in bezit van verschillende bedrijven en de bedragen kunnen daarom onderling van elkaar verschillen. Bovendien hangt het af van het type auto waarmee je rijdt. Daarbij wordt er vooral gekeken naar de omvang en het gewicht van je auto.  

Er zijn vijf verschillende tariefklassen. Deze zijn als volgt ingedeeld: 

  • Tariefklasse 1: Dit zijn personenauto’s, campers en busjes met of zonder aanhanger waarvan de maximale hoogte 2 meter is, vanaf de grond gemeten. Daarbij worden accessoires zoals een dakkoffer of antenne niet meegerekend. 

  • Tariefklasse 2: Dit zijn personenauto’s, campers of busjes met of zonder aanhanger. De hoogte is meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter, vanaf de grond gemeten. Daarbij worden accessoires zoals een dakkoffer of antenne niet meegerekend. 

  • Tariefklasse 3: Dit zijn campers en bussen met een hoogte van meer dan 3 meter vanaf de grond gemeten met een gewicht van maximaal 3500 kg.  

  • Tariefklasse 4: Hebben voertuigen meer dan twee onderdelen die hoger dan 3 meter of zwaarder dan 3500 kg zijn? Dat zijn vrachtauto’s en die vallen onder deze categorie. 

  • Tariefklasse 5: Tot slot zijn er nog de motoren met of zonder zijspan.  

Route plannen zonder tol 

Wil je geen tol betalen en heb je de tijd? Neem dan het nationale wegennet. Deze leidt je door verschillende Franse dorpjes. Tolwegen zijn doorgaans lange stukken rechtdoor rijden. Er is veel te zien wanneer je niet via de tolwegen reist en het is bovendien een stuk voordeliger. Geen behoefte aan tolwegen? Kies dan in je navigatie-app voor de optie ‘Tolwegen vermijden’.  

Waarom we Péage betalen in Frankrijk? 

We betalen in Nederland geen tol, omdat het wegennet centraal geregeld is. Dat betekent dat de overheid de onderhoudsstaat regelt van de verschillende autosnelwegen. In Frankrijk zijn de tolwegen verdeeld over een aantal bedrijven. Deze verzorgen zelf het onderhoud van de wegen. Naast de tolwegen, zorgen deze bedrijven ook voor aangename parkeer- en rustplekken onderweg. Je kunt het dus zien als een vorm van dienstverlening, waar je dan Péage voor betaalt.  

Vignet voor Frankrijk 

Ga je met de auto naar grote steden in Frankrijk zoals Parijs, Nice of Marseille? Dan krijg je te maken met milieuzones. Dit zijn zones waar je alleen mag rijden met een milieusticker. Dit is om luchtvervuiling in de steden tegen te gaan. Een milieusticker, of vignet, koop je online op de officiële Franse website Page d'accueil | Site officiel de la vignette Crit'Air (certificat-air.gouv.fr). Doe dit op tijd, want het duurt nog 10 dagen voordat je je milieusticker binnen hebt.  

Op reis met Univé 

Onbezorgd op vakantie naar Frankrijk? Denk dan aan een goede reisverzekering en check voor de zekerheid je autoverzekering voor tijdens je vakantie. Zo weet je zeker dat je tijdens je reis goed verzekerd bent, en je niet tegen vervelende dingen aanloopt. Zoals bijvoorbeeld pech onderweg. Wij wensen je een heerlijke reis toe!