Ga naar inhoud

Tanken en laden in Oostenrijk

Als je naar of door Oostenrijk reist, is het handig om te weten hoe tanken en laden hier werkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij het tankstation of bij de laadpaal. In Oostenrijk vind je langs snelwegen veel tankstations, maar ook in steden en dorpen. Ga je met de elektrische auto op vakantie? Ook laadpalen vind je in Oostenrijk op steeds meer plekken terug. 

Waar kan ik tanken in Oostenrijk? 

Waar je in Oostenrijk kunt tanken, hangt ervan af wat voor brandstof je auto nodig heeft. Benzine (Euro 95 E10 en Superplus 98 E5) is in Oostenrijk bij alle tankstations beschikbaar. Euro 95 E5 is beperkter beschikbaar: vanaf april 2023 wordt dit steeds meer vervangen door Euro95 E10. Diesel is ook goed beschikbaar in Oostenrijk. 

Als je auto rijdt op LPG of aardgas, kan het lastig zijn om een tankstation te vinden in Oostenrijk. Dit is namelijk beperkt beschikbaar, en niet veel tankstations bieden het aan. Voor LPG heb je bovendien bij de meeste Oostenrijkse tankstations een LPG-vulnippel nodig. Dit is de LPG-vulnippel Italië (dish) als verloopstuk voor een LPG-installatie met een Nederlandse bajonetaansluiting, of de LPG-vulnippel Europa (ACME) voor tankstations bij de Duitse grens. 

Waar kan ik laden in Oostenrijk? 

Laadpalen vind je inmiddels op steeds meer plekken in Oostenrijk: langs de snelwegen is er elke 80 kilometer een snellaadpunt. Bij deze snellaadpunten staan minstens vier (hyper)snelladers. Hier word je duidelijk met borden langs de snelweg naar verwezen. Ook langs hoofdwegen en rond de grote steden zijn voldoende snellaadpunten aanwezig. Ga je met je elektrische auto op wintersportvakantie? In wintersportgebieden zijn ook snellaadpunten aangebracht.  

De meeste laadpalen in Oostenrijk hebben een Type 2 aansluiting. De snellaadpunten hebben meestal CCS en zijn soms ook voorzien van CHAdeMO en AC43. In de afgelopen jaren worden er in Oostenrijk ook veel hyperchargers geplaatst: snelladers met meestal een CCS stekker. Deze hebben een hoog laadvermogen van 150 kW of meer. 

Wat kost tanken en laden in Oostenrijk? 

De prijzen van benzine en diesel liggen in Oostenrijk lager dan in Nederland. Per januari 2024 betaal je hier gemiddeld € 1,69 voor een liter diesel en € 1,601 voor een liter benzine (E10). In Nederland liggen deze prijzen in januari 2024 op gemiddeld € 1,888 voor een liter diesel en gemiddeld € 2,078 voor een liter benzine. Alleen LPG is in Oostenrijk duurder. Voor een liter LPG betaal je in Oostenrijk gemiddeld € 1,381 en in Nederland € 1,069 (januari 2024). 

Voor het opladen van een elektrische auto kunnen de tarieven verschillen. Gemiddeld betaal je in Oostenrijk in 2023 € 0,65 per kWh bij een reguliere laadpaal (AC). Kies je ervoor om te laden bij een snellader (DC)? Dit kost je gemiddeld € 0,87 per kWh (2023). 

Goed voorbereid op reis naar Oostenrijk 

Ga je met de (elektrische) auto op vakantie naar Oostenrijk? Bekijk dan ook wat je verplicht in de auto moet meenemen in Oostenrijk. Lees ook of je met jouw voertuig rekening moet houden met milieuzones in Oostenrijk. Gebruik je een tankpas? Controleer dan goed of deze geaccepteerd word in het buitenland.