Ga naar inhoud

Op vakantie met een elektrische auto

Met de elektrische auto naar het buitenland: vaak kan dat gewoon, zolang u uw reis goed voorbereidt en uw auto genoeg bereik heeft. Waar moet u allemaal rekening mee houden bij het plannen van uw elektrische autovakantie? En hoe zit het met uw elektrische auto opladen in het buitenland? We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje.

Kan ik met mijn elektrische auto op vakantie?

Of u met uw elektrische auto op vakantie kunt, hangt af van het bereik, oftewel de actieradius. Die bepaalt hoeveel kilometers u kunt maken op één laadbeurt.

Heeft uw wagen een werkelijke actieradius van 300 kilometer of meer? Dan kunt u goed doorrijden en prima met uw elektrische auto naar het buitenland. Heeft de auto een kleiner bereik, dan is het misschien beter om met ander vervoer te reizen.

Goed om te weten: het werkelijke bereik van uw auto hangt ook af van andere zaken, zoals uw rijstijl en de weersomstandigheden.

Kan ik mijn elektrische auto opladen in het buitenland?

In Nederland is er altijd wel een openbaar laadpunt in de buurt. Maar hoe zit het met openbaar laden in het buitenland? Het antwoord hangt af van het land waar u doorheen of naartoe reist:

  • In West-Europa en Scandinavië zit u over het algemeen goed en hoeft u meestal niet al te ver te rijden voor een publiek laadstation. De meeste openbare laadpalen vindt u in Duitsland, Frankrijk en Zweden. Pas wel op voor de zogenoemde laadwoestijnen in Wallonië, de Bourgogne en de Auvergne.

  • In Zuid-Europa en Oost-Europa komen er steeds meer laadpunten bij, maar kan het wel zijn dat u wat langer onderweg bent tot de volgende laadpaal.

Gaat u op autovakantie naar een land als Spanje, Italië of Kroatië? Dan is het dus extra belangrijk om vooraf uw route uit te stippelen. Houd hierbij rekening met de openbare laadpalen en snelladers op of vlakbij uw route. Zo weet u al voor vertrek precies bij welke laadpunten u gaat stoppen.

Tip: lees hier meer tips voor openbaar laden in het buitenland.

Snelladers van Fastned

Aanbieder Fastned is bezig met het aanleggen van een snellaadnetwerk langs het Europese hoofdwegennet. Er is dus een grote kans dat u tijdens uw autovakantie een snellader van Fastned tegenkomt. Hier vindt u een overzicht met alle snellaadpunten van Fastned.

Snelladers van Tesla

In een groot deel van Europa staan ook snelladers van Tesla. Deze heten Tesla Superchargers. En het goede nieuws is: vaak kunt u hier ook laden met een elektrische auto of plug-in hybrid van een ander merk. Op de website van Tesla vindt u een kaart met alle snellaadpunten voor niet-Tesla’s.

Met uw elektrische auto op vakantie: 10 tips

Met uw elektrische auto naar het buitenland gaan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wel kost het vaak iets meer voorbereiding dan een vakantie met een traditionele brandstofauto. Met deze 10 tips regelt u de belangrijkste zaken op tijd.

1. Plan uw route vooraf

Spontaan op roadtrip gaan en dezelfde dag nog vertrekken? Het kan, als u maar van tevoren uw route uitstippelt en weet waar u gaat laden. Er zijn allerlei online routeplanners voor elektrische auto’s waarmee u makkelijk de beste route vindt, zoals de website van A Better Routeplanner. Ook fijn: zo’n routeplanner houdt niet alleen rekening met de actieradius van uw auto, maar ook met uw wensen en voorkeuren.

2. Dubbelcheck de route

Route uitgestippeld? Gebruik dan Google Maps om de route te dubbelchecken en te zien waar alle laadstations precies zitten. Dan komt u onderweg niet zomaar voor verrassingen te staan.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u de snelweg even moet verlaten voor een Tesla Supercharger. Of voor een laadpunt bij een supermarkt. En dat u daarbij mogelijk door een tolpoort moet. Als dat zo is, dan weet u in ieder geval alvast dat u extra tijd en geld kwijt bent. Wilt u dat niet, kies dan een route langs een ander laadpunt.

3. Laad op tijd

Voor het opladen van uw auto geldt: u kunt er beter te vroeg bij zijn dan te laat. Wacht dus niet met laden tot de accu op de laatste procenten draait. Laad in plaats daarvan liever wanneer de accu nog zo’n 30% vol is. Of wanneer u nog zo’n 100 kilometer overheeft. Op die manier komt u niet gelijk met pech langs de weg te staan als het volgende laadpunt bezet of defect blijkt.

4. Rijd slimmer, niet sneller

Hard doorrijden voelt misschien prettig, maar het zorgt er niet altijd voor dat u sneller op uw eindbestemming bent. Sterker nog: als u sneller dan 100 kilometer per uur rijdt, dan leidt dat juist tot een kleinere actieradius. Dit betekent dat u eerder én vaker moet laden.

Wilt u dit voorkomen, stel dan uw cruisecontrol in op 90 of 100 kilometer per uur. Daarmee komt u het verst én bespaart u tijd, omdat u minder vaak hoeft te laden tijdens uw reis.

5. Gebruik de regeneratiestand

Een andere manier waarop u zoveel mogelijk kilometers uit uw actieradius haalt, is door regeneratief te remmen. Dit kunt u doen door uw auto op de hoogste regeneratiestand in te stellen. Op die manier remt u af op uw elektrische motor en wint u daarmee energie terug. Dit kan een hoop verbruik schelen, vooral als u bijvoorbeeld in de bergen of door de stad rijdt.

Tip: heeft uw auto geen regeneratiestand? Gebruik dan de eco-stand of of B-stand.

6. Houd rekening met het weer

Gaat u een roadtrip maken op een snikhete zomerdag? Of met uw elektrische auto op wintersport? Dan is het goed om te weten dat kou, hitte of rijden in de bergen veel invloed heeft op de actieradius. Plan bij zulke omstandigheden daarom extra laadmomenten in.

7. Gebruik de eco-stand

Nog een tip voor als u door de hitte of kou rijdt: schakel de eco-stand in wanneer u de verwarming of airco gebruikt. De eco-stand zorgt er dan voor dat het verwarmen of koelen zo min mogelijk energie slurpt. En wanneer het warm of koel genoeg is in uw auto, schakelt deze spaarstand het systeem vanzelf uit.

8. Neem extra laadkabels mee

Als uw elektrische auto of plug-in hybrid een type 2-stekker heeft, dan kunt u in de meeste Europese landen prima uw eigen laadkabel gebruiken. Toch is het handig om voor de zekerheid ook een 230V-laadkabel mee te nemen. Bij noodgevallen kunt u dan ook laden via het stopcontact.

Reist u door Frankrijk of Italië? Dan raden we u aan om ook een type 3-laadkabel in uw auto te leggen. In beide landen kunt u namelijk nog laadpalen met een type 3-aansluiting tegenkomen.

9. Neem een extra laadpas mee

Het kan goed zijn dat u met één laadpas niet overal in het buitenland terecht kunt. Daarom is het slim om altijd een extra laadpas van een andere provider mee te nemen.

Check daarnaast voor vertrek ook een aantal zaken via (de mobiele app van) uw laadpasaanbieder, waaronder:

  • Werkt de laadpas ook in het buitenland?

  • Moet u de pas activeren voor gebruik in het buitenland?

  • Bij welke laadpalen kunt u de pas gebruiken?

  • Wat is het laadtarief in het land of de landen waar u naartoe of doorheen reist?

10. Contacteer uw accommodatie

Steeds meer hotels en campings in Europa hebben een eigen laadpaal die u als gast mag gebruiken. Informeer vooraf bij uw accommodatie of dit zo is. En dubbelcheck daarna via Google Maps of het ook echt om een privé laadpaal gaat en niet eigenlijk een openbare laadpaal in de buurt is.

In het hoogseizoen is de vraag naar laadpunten vaak groot. Daardoor kan het zijn dat de laadstations bijna de hele tijd bezet zijn door andere gasten. Een laadpaal reserveren is meestal niet mogelijk. Maar belt u uw hotel of camping wanneer u er bijna bent én is er een laadpunt beschikbaar? Dan houden de meeste accommodaties vaak wel even een laadpaal voor u vrij.

Kan ik met een elektrische auto een camper of caravan trekken?

Veel elektrische en hybride modellen hebben geen trekhaak. Dat komt doordat deze auto’s niet genoeg trekkracht hebben. Gelukkig komen er steeds meer elektrische auto’s en hybrides op de markt die wél een camper of caravan kunnen trekken. Zoals de Volvo XC40 T4 Plug-in hybrid Essential en de Mitsubishi Eclipse Cross SUV Intense 5D 138kW.

Deze modellen kunt u leasen via Private Lease met Univé. Onze adviseurs informeren u graag over de mogelijkheden.

Ook uw elektrische auto leasen via Univé?

Wilt u elektrisch rijden, maar geen nieuwe auto kopen? Dan biedt Private Lease met Univé uitkomst. In ons uitgebreide aanbod vindt u tientallen modellen die een ruime actieradius hebben en waarmee u onbezorgd op autovakantie kunt. Zoals de Mercedes EQA of EQB, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 5 of Kia EV6.

Meer weten over onze private lease? Of wilt u advies over welke auto het beste bij u past? Dan helpen onze adviseurs u graag én geheel vrijblijvend verder. Bel ons op 0592 34 97 00 of stuur een mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie