Ga naar inhoud

Een ster in de voorruit: wat nu?

Tijdens je autorit schiet er een steentje van het wegdek op je voorruit, met een sterretje als gevolg. Dit kan gebeuren als het wegdek slecht is. Wat moet je in deze situatie doen? Hoewel paniek vaak niet nodig is, kun je een sterretje in je voorruit het beste op tijd laten repareren. Ook als het een klein sterretje is. Hoe dat werkt en wat je autoverzekering kan betekenen, lees je op deze pagina.

Een ster in de voorruit laten repareren

Als je een ster in je voorruit hebt opgelopen, bekijk dan eerst hoe groot de ster is. Is de schade niet groter dan een muntstuk van 2 euro? Dan kun je dit snel laten repareren door een schadeherstelbedrijf. Deze spuit dan kunsthars in de ster, zodat deze niet verder kan scheuren. Is de ster groter dan een muntstuk van 2 euro, of zijn er barsten ontstaan? De kans is dan groot dat je hele voorruit wordt vervangen.

Heb je camera’s en andere rijhulpsystemen achter het raam? Na een ruitvervanging moeten deze systemen opnieuw gekalibreerd worden. Met een nieuwe voorruit kunnen er namelijk kleine afwijkingen ontstaan. Het schadeherstelbedrijf zorgt ervoor dat deze systemen opnieuw worden ingesteld.

De verzekering bij een sterretje

Het herstellen van een sterretje of een barst in je voorruit wordt vergoed door de Univé autoverzekering als je een WA-Plus of All Risk verzekering hebt afgesloten. Je krijgt je schade alleen vergoed als je deze laat herstellen bij een aangesloten schadeherstelbedrijf. Als je bij je autoverzekering de aanvullende dekking ‘Eigen keuze herstelbedrijf’ hebt afgesloten, kun je je ruit wel bij ieder bedrijf laten herstellen. Controleer in beide gevallen in je polisblad wat je eigen risico hierbij is.

Als je alleen een WA-autoverzekering hebt afgesloten, vergoedt Univé je ruitschade niet. De kosten voor het herstellen van een klein sterretje kunnen dan oplopen tot zo’n € 100. Is de schade groter en moet je ruit vervangen worden? Dan kunnen de kosten oplopen tot zo’n € 400.

Waardoor kan het sterretje een scheur worden?

Als je een sterretje in je voorruit hebt, kan dit erger worden als je er langer mee doorrijdt. Zo kunnen de kleine barstjes uitgroeien tot één of zelfs meerdere scheuren. Dat kan gebeuren door verschillende omstandigheden:

  • Door temperatuurverschil kan de ruit doorscheuren. Denk bijvoorbeeld aan de winterperiode, waarin het buiten veel kouder is dan in de auto.
  • Als je over een flinke hobbel rijdt, kan de ruit verder doorscheuren.

Heeft een sterretje gevolgen voor de APK?

Een klein sterretje in je voorruit zal er niet voor zorgen dat je auto afgekeurd wordt tijdens een APK-keuring. Als de ster doorscheurt tot een barst, kan dit wel gevolgen hebben voor de APK. Is het zicht van de bestuurder belemmerd door de barst? Dan komt je auto niet door de APK-keuring.

Wettelijk gezien mag je doorrijden met een barst in de voorruit. Deze mag dan niet groter zijn dan 20 millimeter en bovendien mag het je zicht als bestuurder niet belemmeren. Is de schade wel groter? Dan mag je niet meer doorrijden en moet je de ruit direct laten vervangen. Als je aangehouden wordt terwijl je niet goed door je voorruit kunt kijken, krijg je een boete van € 160.

Verzeker je auto tegen ruitschade

Met een WA+ of een All Risk autoverzekering van Univé ben je verzekerd tegen ruitschade van je auto. Zo kun je met een gerust hart de weg op en weet je precies wat je kunt verwachten als je een sterretje in je voorruit hebt.

Bereken je premie