Ga naar inhoud

Winterbanden sneeuwkettingen verplicht: hoe zit dat?

Jaarlijks reizen er veel Nederlanders traditiegetrouw met hun auto naar populaire wintersportbestemmingen zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of Italië om daar te gaan skiën of snowboarden. Wanneer u naar wintersportgebieden toe gaat bevindt u zich vaak in koude gebieden waar ijs en sneeuw voor veel gladheid op de weg kunnen zorgen. Om die reden zijn winterbanden en sneeuwkettingen vaak verplicht in wintersportgebieden. Maar u zult zich afvragen: in welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht? Wat houdt zo’n sneeuwkettingen plicht in en waarom gebruikt men winterbanden en sneeuwkettingen? Univé legt het u uit.  

Wanneer winterbanden en sneeuwkettingen verplicht? 

In veel landen geldt de winterbandenwet bij temperaturen onder de 7 graden. Voor andere landen gelden vaste periodes waarin de winterbanden verplicht zijn. U kunt een verkeersboete riskeren wanneer u in deze landen geen winterbanden gebruikt tijdens zo’n periode. Bovendien zet u uw eigen veiligheid en die van anderen op het spel.  

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden onder uw auto te plaatsen. Wel wordt er aangeraden om dit te doen bij winterse omstandigheden. Het kan erg gevaarlijk zijn om te rijden op een glad wegdek.  

De regels per land verschillen en u doet er goed aan om dit voordat u op wintersport gaat te checken. In Europa geldt in de volgende landen een winterbandenplicht bij winterse omstandigheden: 

 • Duitsland 
 • Oostenrijk 
 • Zwitserland 
 • Finland 
 • Zweden  
 • Noorwegen 
 • Luxemburg 
 • Frankrijk 
 • Spanje 
 • Italië 
 • Tsjechië
 • Bulgarije
 • Slowakije

Sneeuwkettingen zijn slechts op sommige plaatsen in wintersportgebieden verplicht. Denk bijvoorbeeld aan steile of smalle bergwegen waar veel sneeuw op het wegdek kan liggen gedurende de winter. Deze plekken zijn aangegeven met een blauw verkeersbord waar een band met sneeuwkettingen op staat. 

Waarom sneeuwkettingen? 

Sneeuwkettingen zijn bedoeld voor slechts korte stukken op de weg die bedekt zijn met sneeuw of ijs. Ze bieden enorm veel ondersteuning wat niet alleen praktisch, maar ook vaak nodig is om veilig een steile of smalle bergweg mee op te kunnen rijden als er een laag sneeuw of ijs ligt. 

Sneeuwkettingen zijn roestvrijstalen kettingen die u zelf bevestigt aan uw autobanden. Ze vereisen vaak een maximum snelheid tussen de 30 en de 50 kilometer per uur. Deze snelheid staat aangegeven op de verpakking van uw sneeuwkettingen. 

Soorten sneeuwkettingen 

Er zijn verschillende soorten sneeuwkettingen, elk geschikt voor andere typen auto’s. Welke sneeuwkettingen geschikt zijn voor uw auto, leest u in het boekje van uw auto. Zorg er altijd voor dat u deze checkt voordat u sneeuwkettingen bestelt.  

Dit zijn sneeuwkettingen die niet geschikt zijn voor auto’s met weinig tot geen wielkastruimte. Ze zijn dikker en hebben daardoor meer ruimte nodig. Ook de achterkant van de wielen moet vrij zijn om de kettingen aan te kunnen bevestigen. Deze kosten, net als de extra dunne sneeuwketting, meer tijd om te bevestigen. 

Deze sneeuwketting is geschikt voor auto’s met weinig tot geen ruimte in de wielkasten doordat de schakeldikte slechts 7 mm is. de kettingen moeten aan de achterkant van het wiel worden bevestigd, waardoor deze iets lastiger is om te monteren. 

Deze sneeuwketting wordt gebruikt voor auto’s met weinig tot geen wielkastruimte en ligt slechts op het loopvlak van de band. Hij is gemakkelijker te bevestigen dan de andere varianten. Bij het demonteren van deze sneeuwkettingen is er bovendien minder kans op schade aan uw wiel en velgen.

Veilig op weg naar uw wintersportbestemming 

Of winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn tijdens de winterperiode of in winterse omstandigheden, verschilt dus per land. Neem voor de zekerheid altijd sneeuwkettingen mee naar wintersportgebieden. Heeft u deze niet, dan kunt u ze ook in de gebieden huren, maar ze zelf aanschaffen verdient zich snel terug.  

Het is verder uiteraard raadzaam om voorzichtig te rijden in wintersportgebieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan uw langere remweg en het houden van afstand.  

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze 7 tips voor rijden op een gladde weg