Ga naar inhoud

CCV/SCM alarm voor uw auto

Wanneer u een auto heeft, is het wel zo prettig als u deze veilig kunt laten staan zonder zorgen. Een alarm op uw auto is daarom een veilige oplossing. Bovendien is een alarm verplicht wanneer u bij Univé een autoverzekering wil afsluiten voor een auto jonger dan vijf jaar en duurder dan € 85.000 euro. 

Een auto-alarm, ook wel CCV/SCM-Alarm genoemd, wordt ingedeeld in 5 klassen. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten bij het laten inbouwen van een nieuw alarmsysteem, welke invloed uw type alarm heeft op uw verzekering of welk alarm er wel of niet in uw voertuig is geïnstalleerd.  

Het CCV/SCM-Alarm: wat is het? 

De afkorting SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging. Het SCM is een instituut dat certificaten mag verstrekken aan leveranciers van onder meer ingebouwde beveiligingssystemen, zoals uw auto-alarm. Een alarm met een gelijknamig keurmerk is een goedgekeurd alarm dat bijdraagt aan diefstalpreventie.  

Het volledige keurmerk wordt Kiwa SCM-keurmerk genoemd. De regelgeving van dit keurmerk is opgesteld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV SCM alarmsysteem), waar dit vroeger werd bepaald door de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (het VbV/SCM alarmsysteem). Het SCM stelt bepaalde eisen waar een ingebouwd alarm in uw voertuig aan dient te voldoen.    

SCM klasse 

Kiwa SCM is de certificatie-instelling op het gebied van voertuigbeveiliging. Het deelt alarmen in op vijf klassen. Grofweg zijn de klassen ingedeeld van eenvoudige beveiligingssystemen tot  zeer geavanceerde beveiligingssystemen, waarbij SCM Klasse 1 het meest eenvoudig is en de SCM Klasse 5 het meest geavanceerd. De klassen worden op basis van eigenschappen van het beveiligingssysteem ingedeeld, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een startonderbreker (waarbij de auto nooit zonder sleutel kan rijden) of een voertuigvolgsysteem (waarbij de auto bij diefstal kan worden gevolgd). De SCM Klasse 1, SCM Klasse 2 en SCM Klasse 3 zijn de meest voorkomende klassen.  

Meer weten over de alarmklassen? Bekijk dan onze pagina Alarmsysteem auto: alarmklasse.

Diefstal en een CCV/SCM alarm 

Autodiefstal komt helaas nog regelmatig voor. Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer dit u overkomt. Om diefstal te voorkomen is een CCV/SCM-alarm een slimme investering. Naast de extra veiligheid die het beveiligingssysteem biedt, wordt de auto zichtbaar voorzien van een Kiwa SCM keurmerk sticker. Dit schrikt inbrekers en dieven bij voorbaat af.  

Lees ook: Mijn auto is gestolen: wat moet ik doen?

Welk auto-alarm heeft mijn auto? 

Voor sommige auto’s is het bij het afsluiten van uw Univé-autoverzekering verplicht om te beschikken over de juiste klasse CCV/SCM-alarm. Dit is essentieel wanneer u een bedrag wilt laten uitkeren bij diefstal of joyriding. Maar hoe komt u erachter welk type alarm u heeft? U kunt gemakkelijk bij Kiwa checken of uw auto voorzien is van een beveiligingscertificaat. Daarop staat precies omschreven over welke SCM-klasse uw auto beschikt.  

Voor het afsluiten van een autoverzekering zijn er verschillende alarmeisen voor de auto. We nemen u er graag in mee. Voor auto’s jonger dan vijf jaar met een consumentenprijs vanaf € 85.000 (inclusief accessoires) geldt er bijvoorbeeld een dergelijke eis. 

Het inbouwen van een auto-alarm 

Het kan zijn dat uw auto nog niet is voorzien van een Kiwa CCV/SCM-alarm, dat uw alarmsysteem verouderd is of dat u bijvoorbeeld van een SCM Klasse 2 alarm naar SCM Klasse 4 wilt upgraden. Dan is het mogelijk om een alarm te laten inbouwen in uw voertuig. Laat dit altijd door een specialist doen. Het inbouwen van een alarm vereist veel vaktechnische kennis en is bovendien noodzakelijk voor het certificaat en uw autoverzekering.  

Sluit uw voertuig goed af 

Wilt u uw auto met gerust hart laten staan of uitlenen, zonder dat anderen er schade aan toebrengen of zelfs de auto stelen? Gelukkig kunt u daar zelf ook veel voor doen. Check altijd of de auto goed op slot staat, of de autoruiten gesloten zijn en of de sleutels uit het contact zijn genomen. Een SCM-alarm als extra beveiliging is desalniettemin zeer aan te raden.  

Uw auto is niet standaard verzekerd tegen diefstal. Met een WA+ (Beperkt Casco) Autoverzekering of een All Risk (Volledig Casco) Autoverzekering bent u gedekt tegen autodiefstal. Weten welke verzekering bij u past?

Bereken uw premie