Ga naar inhoud

Schade aan je auto, maar geen dader

Je komt bij je auto en ziet dat er een grote kras in de lak zit. Helaas heeft de dader geen briefje achtergelaten. Je zit dus met schade aan je auto zonder een bekende dader waar je de schade op kunt verhalen. Hoe groot of klein de schade ook is, je wilt het graag goed opgelost hebben. Lees op deze pagina wat je kunt doen bij schade zonder dader. 

Leg de schade vast en doe aangifte 

Als je ziet dat je auto schade heeft opgelopen en de dader zichzelf niet heeft gemeld, zorg er dan voor dat je de situatie vastlegt. Maak foto’s en eventueel video’s van je auto en de schade. Zorg ervoor dat je ook de situatie op de foto zet: waar staat je auto en zijn er voorwerpen in de buurt die relevant zijn? Dit zijn sporen die kunnen helpen de dader te vinden.  

Vervolgens doe je aangifte bij de politie voor schade zonder dader. De foto’s en video’s die je hebt gemaakt, lever je aan tijdens je aangifte. Met het bewijs kan de politie actie ondernemen om de dader alsnog te vinden.  

Aangifte doen is belangrijk voor het vervolg. Je hebt namelijk bij het indienen van een claim bij het Waarborgfonds Motorverkeer een bewijs van aangifte nodig.  

Kan ik beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer? 

Het Waarborgfonds Motorverkeer is bedoeld voor vervelende situaties zoals schade aan je auto zonder dader. Ze vergoeden alleen schade door een ander, onbekend gebleven motorvoertuig, niet door vandalisme. Dit fonds wordt gefinancierd door een deel van de autoverzekering premies in Nederland, zodat dit soort schade mogelijk vergoed wordt. In veel gevallen wordt schade met een onbekende dader namelijk niet vergoed. De schade kan namelijk niet verhaald worden op de schuldige. 

Je kunt beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer in de volgende situaties: 

  • De dader van jouw schade is onbekend. De identiteit is niet te achterhalen. 

  • De dader is bekend, maar niet verzekerd. 

  • De dader reed (bewust) in een gestolen auto. 

  • De verzekeraar van de dader is failliet. 

  • De dader is vrijgesteld van verzekeringsplicht. 

Ben je All Risk verzekerd? Dan neemt de verzekering de vergoeding op zich, mits een van de situaties hierboven zich voordoet. 

Schade zonder dader en je autoverzekering 

Je vraagt je misschien af of je geen beroep kunt doen op jouw autoverzekering. Als je All Risk verzekerd bent, kun je hier terecht met je schade. Het Waarborgfonds Motorverkeer zal je ook terugverwijzen naar je verzekering als je All Risk verzekend bent. Dit heeft wel effect op je schadevrije jaren.  

Heb je zelf schade veroorzaakt bij een ander? Met een goede autoverzekering van Univé kun je dit snel en netjes afhandelen met de andere partij.

Bereken je premie