Ga naar inhoud

Zelfrijdende auto en schade

Er wordt al jaren gesproken over de komst van de zelfrijdende auto. Inmiddels rijden de eerste testauto's rond. Wat betekent dat als er schade ontstaat?

Wat kunnen zelfrijdende auto’s nu in Nederland?

Op dit moment kunnen consumenten nog geen zelfrijdende auto kopen. Waarschijnlijk duurt dat ook nog jaren. Bedrijven en onderzoeksinstellingen mogen al wel testen met zelfrijdende auto’s. Er moet wel altijd een testrijder zijn, die kan ingrijpen als dat nodig is. De testrijder mag in de auto zitten, maar mag ook buiten de auto op een afstandje staan. De RDW beoordeelt per testrit of de test veilig is en de auto de weg op mag.

Zelfrijdende auto en schade: wie is aansprakelijk?

De kans dat je nu schade hebt door een zelfrijdende auto, is dus nog klein. Maar de overheid heeft al wel een aantal regels gemaakt. Op dit moment gelden dezelfde regels voor aansprakelijkheid bij het testen met zelfrijdende auto’s als bij normale auto’s.  De bestuurder is verantwoordelijk als hij zelf de auto bestuurt. Werkt het systeem niet goed, dan is de producent verantwoordelijk.

Op dit moment zitten zelfrijdende auto’s nog in de testfase. Wie er mee de weg op wil, moet daarvoor toestemming aanvragen bij de RDW. Als zelfrijdende auto’s voor meer mensen beschikbaar komen, kijkt de overheid of de regels uitgebreid moeten worden.

Rijhulpsystemen

De zelfrijdende auto is er dus nog niet, auto’s hebben al wel steeds meer rijhulpsystemen. Zoals automatisch inparkeren of lane assist, dat ervoor zorgt dat je auto tussen de lijnen op de weg blijft rijden. Lane assist verkleint de kans op ongelukken met 67%. Sommige auto’s hebben ook ‘rear collision warning’, die waarschuwt voor een aanrijding van achteren. Ook dit hulpsysteem zorgt voor heel wat minder ongelukken: 50%. Heeft jouw auto zo’n systeem? Maak er dan zeker gebruik van! Maar onthoud: je blijft zelf aansprakelijk bij schade. Een goede autoverzekering blijft dus handig.

Schade? Meld het makkelijk online

Heb je schade aan je auto, of schade aan (de auto van) iemand anders veroorzaakt? Lees meer over wat je dan kunt doen en hoe je je schade online meldt.

Meer over schade melden

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.