Ga naar inhoud

Zelfrijdende auto en schade

Steeds maar weer worden er nieuwe technologische snufjes aan nieuwe auto’s toegevoegd. De ontwikkeling van de zelfrijdende auto is daardoor al jaren in volle gang. En ook al is er nog steeds geen zelfrijdende auto daadwerkelijk op de verkoopmarkt verschenen, het is toch goed om nu al na te denken over hoe dat er in de toekomst uit zou kunnen gaan zien.  

Hoe werkt een zelfrijdende auto? 

In principe vertelt de naam zelfrijdende auto al heel veel: het is een auto die volledig zelfstandig door middel van kunstmatige intelligentie aan het verkeer deel kan nemen. Zo’n auto brengt u dus van de ene naar de andere plek. Zonder menselijke tussenkomst. Op dit moment is de verwachting dat rond het jaar 2035 zelfrijdende auto’s beschikbaar zullen zijn voor iedereen. Dat lijkt ver weg, maar is eigenlijk al best wel dichtbij. 

Ethisch verantwoord?

Als een zelfrijdende auto op de juiste manier geprogrammeerd wordt, zorgt dit voor veiligheid op de weg. Maar wie of wat beslist wat een auto moet doen als er een fataal ongeluk met een andere automobilist dreigt? En de optie van uitwijken ervoor zorgt dat voetgangers op de stoep gevaar lopen? Dit is echt een groot ethisch vraagstuk waar nog niet zomaar een antwoord op te vinden is.

Zelfrijdende auto en schade: wie is aansprakelijk? 

De Rijksoverheid heeft bepaald dat op dit moment dezelfde regels voor aansprakelijkheid gelden bij het testen met zelfrijdende auto’s als bij normale auto’s.  De bestuurder is verantwoordelijk als hij zelf de auto bestuurt. Werkt het systeem niet goed, dan is de producent verantwoordelijk. 

Zelfrijdende auto: voordelen 

Wat zijn uiteindelijk de voordelen van een zelfrijdende auto in de toekomst? 

Er zijn minder files aangezien de auto’s hun snelheid beter op elkaar kunnen afstemmen. 

Tijdens het rijden kunt u andere dingen doen zoals een boek lezen, iets eten of gewoon lekker even uitrusten. 

De brandstofkosten worden aanzienlijker lager, aangezien een zelfrijdende auto zo efficiënt mogelijk rijdt. Dit is ook beter voor het milieu. 

Als het goed is, gaan zelfrijdende auto’s in de toekomst ook zorgen voor veiliger verkeer en ontstaan er daardoor minder ongelukken

Wat doen tot aan de komst van de zelfrijdende auto?  

Er zijn op dit moment nog geen zelfrijdende auto's voor ons als consumenten te koop. Toch bieden diverse automodellen tegenwoordig al wel oplossingen aan die er een beetje bij in de buurt komen. Zoals rijhulpsystemen die automatisch inparkeren mogelijk maken. Of lane assist dat ervoor zorgt dat uw auto tussen de lijnen op de weg blijft rijden. 

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.