Ga naar inhoud

Wanneer mogen de mistlampen aan?

Autorijden bij dichte mist is ontzettend gevaarlijk. Je hebt weinig zicht en auto’s kunnen zomaar uit het niets opduiken. Daarom is het belangrijk dat je je snelheid aanpast en de juiste verlichting aanzet. Maar wat zijn precies de regels voor het gebruik van de mistlampen? Wij leggen het je uit en geven je tips om veilig te rijden tijdens een mistige dag.

Mistlampen alleen bij dichte en zeer dichte mist

In Nederland hebben we regelmatig mistige dagen tijdens de herfst- en wintermaanden. Als je in de mist rijdt, is de kans op ongelukken groter. De juiste verlichting voeren, helpt om deze ongelukken te voorkomen. Er zijn twee soorten mistlichten: mistlampen aan de voorkant van de auto en het mistachterlicht. De mistlampen aan de voorkant van je auto zijn optioneel en zorgen ervoor dat je beter zicht hebt op je voorganger. De mistlampen aan de achterkant van je auto zijn wettelijk verplicht. Hiermee zorg je ervoor dat je beter zichtbaar bent voor auto’s die achter je rijden. 

Wanneer mag je de mistlichten van de auto gebruiken?

Er gelden specifieke regels voor het gebruik van de mistlampen. Zo mag je alleen je mistlampen aanzetten bij extreem slecht zicht door dichte mist. Ook zijn er verschillen in de regels tussen het gebruik van de mistverlichting aan de voor- en achterkant. De mistlampen voor mag je gebruiken bij minder dan 200 meter zicht (dichte mist). Het mistachterlicht zet je alleen aan bij minder dan 50 meter zicht. Anders kun je je achterliggers verblinden. 

Boete voor onterecht gebruik mistlampen

Gebruik je de mistlampen verkeerd? Bijvoorbeeld bij harde regenval? Dan mag de politie je een boete van € 160,- geven.  Verkeerd gebruik van de mistlampen is gevaarlijk en kan ongelukken veroorzaken. Mistlichten zijn namelijk erg verblindend voor medeweggebruikers.

Wanneer mag je met mistlicht voor rijden?

  • Bij minder dan 200 meter zicht.
  • Bij dichte mist, maar ook bij hevige regenbuien en sneeuw.

Heb je mistlicht voor aan, dan kun je de dimlichten uitdoen. De stadslichten mag je wel gebruiken in combi met de mistlampen voor. 

Wanneer mag je met mistachterlicht rijden?

  • Bij minder dan 50 meter zicht. Dit is alleen bij zeer dichte mist. 
  • Bij regen en sneeuw mag je deze verlichting niet gebruiken.    

Let op: het mistachterlicht is niet nodig als je je voorligger nog kunt zien. Wat dan kan je achterligger jou ook nog zien.

Automatische verlichting en rijden in de mist

Veel auto's zijn tegenwoordig uitgerust met automatische verlichting. Dan gaan de dimlichten standaard aan als het donker wordt of bij slecht weer. De meeste automobilisten denken dat de automatische verlichting altijd werkt. Dit werkt bijvoorbeeld bij tunnels erg goed, omdat het hier vaak donker is. Maar bij mist gaat dit fout. De sensor van de automatische verlichting kan de mist namelijk niet herkennen. 

Zet daarom bij mist je dimlichten altijd handmatig aan. Ook mistverlichting moet handmatig bediend worden.

Krijg je in de dichte mist toch een ongeval?

Met de Univé-autoverzekering ben je altijd goed verzekerd. Kies je voor de WA-autoverzekering, dan ben je verzekerd voor schade aan anderen en andermans spullen. Wil je ook (gedeeltelijk) verzekerd zijn voor schade aan je eigen auto? Kies dan voor WA+ of de All Risk dekking.

We hebben meer tips over rijden bij extreem weer.