Ga naar inhoud

Wat is het minimum bandenprofiel?

Het rijden met het juiste minimum bandenprofiel is erg belangrijk. Uw bandenprofiel zorgt namelijk voor voldoende grip op het wegdek, vermindert de kans op een klapband en reduceert het risico op aquaplaning. Wat de juiste profieldiepte voor uw (winter)banden is, waarom het bandenprofiel onderdeel is van uw apk en wat de risico’s zijn bij slechte weersomstandigheden, legt Univé u uit.

Profieldiepte banden 

De afstand tussen de onderkant van de watergroef tot het bovenste punt van de buitenzool van de autoband (het deel van de band dat in contact komt met de weg), noemen we het bandenprofiel. In Nederland zijn er voor de minimum profieldiepte van uw banden afspraken gemaakt. Wettelijk gezien mag u bij een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter niet meer de weg op. Echter, het is verstandig om al eerder actie te ondernemen. Denk hierbij aan een bandenprofiel van 3 millimeter of lager. Vanaf dit moment is het raadzaam om uw band(en) te vervangen. 

Minimaal profiel winterbanden 

Stel, u kiest in de wintermaanden voor het plaatsen van winterbanden. Dan moet u rekening houden met een andere profieldiepte voor uw banden. Bij de aankoop van uw nieuwe winterbanden hebben deze een profieldikte van ongeveer 9 mm. Wettelijk gezien zijn er geen aparte afspraken gemaakt voor de minimum profieldiepte van uw winterbanden ten opzichte van uw ‘normale’ banden. Voor winterbanden wordt aangeraden een minimale profieldiepte aan te houden van 4 mm. Zo heeft u meer grip bij gladheid op de weg. Gebruik overigens geen winterbanden in de zomer. Het profiel zal daardoor sneller gaan slijten, waardoor u ook grip verliest wanneer u wel weer in de wintermaanden gaat rijden.

Gaat u met de auto op vakantie naar het buitenland? Dan gelden hier weer andere wettelijke afspraken waar u rekening mee moet houden. 

Profiel banden bij APK 

Wanneer u uw auto wegbrengt voor de APK (de Algemene Periodieke Keuring), dan wordt uw auto op verschillende onderdelen gecontroleerd. Namelijk op: 

  • Impact op het milieu 

  • De registratie van uw auto 

  • De verkeersveiligheid 

De verkeersveiligheid heeft betrekking op uw banden. Deze worden onder andere gecheckt op:  

  • Beschadigingen 

  • Bandenspanning 

  • Bandenprofiel 

Het controleren van uw eigen banden wordt sterk aangeraden. Check daarom maandelijks eens hoe uw banden eruit zien. Hebben uw banden beschadigingen? Is uw bandenspanning nog op orde? En hebben uw banden nog genoeg profiel? Naast het feit dat dit goed is voor uw eigen veiligheid, gaat u zo ook beter voorbereid naar uw APK. 

Is uw APK verlopen? Lees hier over wat u dan moet doen.

Uw banden vervangen 

De maximale levensduur van een band is ongeveer 10 jaar. Maar het kan voorkomen dat uw banden eerder aan vervanging toe zijn. U heeft bijvoorbeeld schade gereden of u heeft een lekke band. Dan hoeft u de banden niet per se meteen te vervangen, maar kan repareren ook een optie zijn.

Slechte weersomstandigheden en bandenprofielen 

Stel, u krijgt tijdens het rijden te maken met slechte weersomstandigheden of spoorvorming op de weg. Het wordt bijvoorbeeld glad op de weg of er ontstaat aquaplaning. Heeft de status van uw banden hier dan invloed op? Het antwoord hierop is: ja.  

Wanneer u de weg op gaat met banden zonder het minimale profiel, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. U heeft weinig tot geen grip en uw banden kunnen het water op de weg niet aan. Dit betekent een grotere kans op aquaplaning. Nog een reden om uw banden regelmatig te controleren!

Veilig de weg op 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag ontvangt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.