Ga naar inhoud

Kentekenplaat kwijt of gestolen? Dit moet je doen

Kentekenplaat verloren? Het kan zijn dat deze niet goed vastzat en los is gegaan. Of dat het gestolen is. Dat is erg vervelend. Je mag namelijk niet de openbare weg op zonder kentekenplaat. Je riskeert dan een boete van € 160,-. Lees hier wat je het beste kunt doen als je je kentekenplaat kwijt bent.

Wat moet ik doen als mijn kentekenplaat kwijt of gestolen is?

Wanneer je je kentekenplaat bent verloren, kun je het beste onderstaande stappen doorlopen:

  1. Kijk of je de kentekenplaat terug kunt vinden.
    Ben je net bij de wasstraat geweest? Het kan namelijk zijn dat jouw kentekenplaat los zat en het daar er afgevallen is. Misschien hebben ze het bij de wasstraat gevonden. Of ben je bijvoorbeeld laatst tegen een paal aangereden? Jouw kentekenplaat kan op straat gevonden zijn. Is dat het geval? Dan hoef je onderstaande stappen niet te doorlopen.
  2. Doe aangifte bij de politie.
    Aangifte doen is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden door de RDW. Heb je geen aangifte gedaan? Dan ben jij de schuldige als er iets strafbaars wordt gepleegd met jouw kenteken. Heb je wél aangifte gedaan? Dan weet de politie dat er waarschijnlijk iemand anders met jouw kenteken rondrijdt. Je kunt dan niet beschuldigd worden als er iets mee gebeurt.
  3. Vraag zo snel mogelijk nieuwe kentekenplaten aan.

Hoe vraag ik een nieuwe kentekenplaat aan?

Dit kan via een erkende RDW kentekenplaatfabrikant. Voor de aanvraag heb je de volgende documenten nodig:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Kentekencard óf het voertuigbewijs (deel 1A)

De kentekenplaatfabrikant bepaalt vervolgens de prijs. Maar houd rekening met een bedrag tussen de € 25,- en € 45,-. Let op: je moet altijd 2 nieuwe kentekenplaten aanschaffen. Ook al ben je er maar 1 kwijt. 

Je ontvangt de nieuwe kentekenplaten met een duplicaatcode. Deze wordt altijd op de kentekenplaat vermeld. Hiermee kun je zien hoe vaak er kentekenplaten voor de auto zijn afgegeven. Schroef de nieuwe kentekenplaten goed vast aan je auto. Of gebruik sterke, dubbelzijdige tape bij kentekenplaten die vastgeklikt moeten worden. Zo voorkom je dat je ze weer verliest.

Kentekenplaat verloren in het buitenland

Ben je in het buitenland je kentekenplaat kwijt geraakt? Dan kun je hetzelfde doen als wanneer je de plaat in Nederland kwijt zou zijn. Ga dus na of het ergens onderweg los is geraakt. En doe ook gelijk aangifte bij de lokale politie. Wanneer je weer terug bent in Nederland kun je vervolgens nog een keer aangifte doen. 

Waar heb je een kenteken voor nodig?

Wil je een autoverzekering afsluiten? Dan heb je het kenteken nodig. Daarnaast heb je voor het afsluiten ook de meldcode en gegevens van de kentekenhouder nodig.

Ben je nog op zoek naar een autoverzekering? Bekijk en vergelijk het aanbod van een autoverzekering bij Univé


Bereken je premie