Ga naar inhoud

Inzittendenverzekering en huisdieren

De inzittendenverzekering is een aanvullende dekking die je kunt afsluiten bij een autoverzekering. Hiermee ben je bij een ongeval als bestuurder en eventuele passagiers goed verzekerd voor letselschade en schade aan je spullen. Maar hoe zit het als je een ongeval krijgt met je auto en je hond of kat raakt gewond? En zijn er regels verbonden aan het vervoer van huisdieren? 

Hond en kat in de auto vervoeren

Stel je gaat op vakantie met de auto en je neemt je hond mee. Of je moet je kat naar de dierenarts brengen. Veel mensen vervoeren regelmatig een huisdier in de auto. Dan wil je uiteraard dat je beestje goed verzekerd is, mocht er een ongeluk gebeuren. Met een inzittendenverzekering ben jij en je passagiers goed verzekerd. Maar dat geldt niet altijd voor je trouwe viervoeter.

Huisdieren en dekking inzittendenverzekering

Lang niet alle verzekeraars hebben namelijk een dekking voor schade aan huisdieren opgenomen in hun inzittendenverzekering. Dus check vooraf goed de voorwaarden als je graag je huisdier wilt verzekeren via de inzittendenverzekering. 

Bij Univé zijn huisdieren meeverzekerd

Kies je voor de inzittendenverzekering van Univé? Dan zijn je huisdieren standaard meeverzekerd in de auto. Raakt je hond of kat tijdens de autorit gewond door een ongeval? Dan krijg je de kosten van de dierenarts vergoed. Zo stap je altijd met een veilig gevoel samen met je huisdier in de auto. 

Regels rondom vervoer huisdieren in auto

Maar hoe vervoer je je huisdier nu veilig? In Nederland zijn er geen specifieke wetten of regels rondom het vervoer van huisdieren in de auto. Maar volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 mag je geen gevaar op de weg veroorzaken. Een hond of kat los op de achterbank of passagiersstoel vervoeren, is natuurlijk vragen om gevaarlijke situaties. Moet je plotseling hard remmen, dan wordt je huisdier gelanceerd. Daarnaast bestaat de kans dat je huisdier je afleidt van het verkeer of je zicht blokkeert. 

Kat of hond veilig vervoeren in auto

Je huisdier los vervoeren is dus geen goed idee. Kies daarom voor één van de volgende veilige opties. 

  • Kleine huisdieren vervoer je in een reismand. Zet deze mand dwars op de rijrichting op de vloer achter de bijrijdersstoel. 
  • Middelgrote dieren kun je vervoeren in een bench. Deze kun je op de achterbank of in de achterbak van je auto zetten. 
  • Grotere huisdieren neem je mee in een reiskennel in de achterbak van je auto. Zet de kennel dwars op de rijrichting tegen de achterbank aan. 
  • Of zet je huisdier vast met een gordel en/of tuigje op de achterbank. 

Let op: zet je huisdier nooit vast aan halsband. 

Wat kost de inzittendenverzekering bij Univé?

Bij Univé kun je de inzittendenverzekering al vanaf € 4,47 per maand afsluiten als aanvullende dekking bij een autoverzekering. Zo kun je samen met je passagiers en huisdieren altijd goed verzekerd op pad. Let op: onze inzittendenverzekering is niet los afsluitbaar.

Bereken je autopremie