Ga naar inhoud

Autorijden wanneer u zwanger bent

Wie al eens zwanger is geweest weet dat autoritten tijdens de zwangerschap vaak niet erg prettig zijn. Een grote buik, weinig ruimte, en extra belasting voor de rug en bekken. Toch is autorijden niet per se onveilig tijdens de zwangerschap, mits u weet waar u op moet letten. Wij vertellen u hoe u comfortabel en veilig in de auto kunt zitten tijdens uw zwangerschap, en wanneer autorijden niet meer veilig is.

Wanneer is autorijden niet veilig?

Het algemene advies is dat autorijden veilig is tot en met de achtste maand van uw zwangerschap. Natuurlijk is dit per persoon erg verschillend. U en uw behandelende arts weten het best wanneer autorijden veilig is en wanneer niet. Uw concentratie kan bijvoorbeeld verminderd zijn door de zwangerschap, wat autorijden niet erg veilig maakt. Stap ook in de volgende gevallen niet meer achter het stuur:

  • Als u gebruikmaakt van medicijnen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden

  • Als u lijdt aan ernstige bloedarmoede.

  • Als u last heeft van hoge bloeddruk of hypertensie.

  • Als er andere problemen zijn rondom uw zwangerschap. Bijvoorbeeld een hogere kans op vroeggeboorte.

Hoe zorg ik voor veiligheid bij het autorijden?

Bent u acht maanden of minder zwanger en is er niets wat uw rijvaardigheid negatief kan beïnvloeden? Dan kunt u gerust achter het stuur stappen. De eventuele klappen voor uw baby tijdens het autorijden, worden opgevangen door het vruchtwater. Uw baby is dus goed beschermd. Om zo veilig mogelijk auto te rijden, neemt u de volgende maatregelen:

Een gordel dragen tijdens de zwangerschap klinkt misschien niet erg comfortabel, maar is wel erg belangrijk voor de veiligheid. Zo maakt het u het dragen van een autogordel veiliger en comfortabeler: 

  • Draag de borstgordel zoals u dat normaal ook doet. Dus langs uw schouder en tussen uw borsten door. Draag de borstgordel niet over uw buik, maar erlangs.

  • Laat de heupgordel onder uw buik lopen, dus over de heupen. Plaats deze niet over uw buik.

Het is belangrijk om voldoende ruimte te laten tussen uw buik en het stuur, namelijk minimaal 25 centimeter. Komt u hierdoor niet meer tot de pedalen? Ga dan niet dichterbij het stuur zitten, maar vraag iemand anders om voor u auto te rijden of gebruik het openbaar vervoer.

Een lange tijd blijven zitten kan erg belastend zijn voor uw rug en bekken. Daarnaast is dit niet goed voor uw bloedsomloop, wat mogelijk kan leiden tot trombose. Zorg daarom voor genoeg pauzes om even uw benen te strekken.

Comfortabel in de auto zitten

Of u nu zelf achter het stuur zit, of dat u als passagier meerijdt, comfort is een belangrijk onderdeel. Dat geldt voor zowel korte als lange autoritten. Het kan erg vervelend zijn als u halverwege de rit pijn begint te krijgen. Het is daarom goed om, voordat u in de auto stapt, u stoel zo comfortabel mogelijk af te stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw rugleuning meer rechtop zetten, om uw rug zo recht mogelijk te houden. Bent u passagier? Dan kunt u uw rugleuning juist in de ligstand zetten, om zo uw rug niet te belasten. 

Wanneer kunt u weer autorijden na de bevalling?

Het is goed om de eerste twee weken na uw bevalling geen auto te rijden. Maar of u na twee weken al achter het stuur kunt stappen, hangt af van uzelf en de situatie. Het kan zijn dat uw lichaam meer hersteltijd nodig heeft. Overleg daarom altijd met uw arts voordat u gaat autorijden. 

Meer informatie over dit onderwerp? Lees dan ook onze pagina’s ‘autorijden na een keizersnede’ en ‘autorijden na een operatie’.

Lees ook wat uw zorgverzekering tijdens uw zwangerschap voor u kan betekenen.