Ga naar inhoud

Autorijden wanneer u zwanger bent

Als u zwanger bent, kunt u in de meeste gevallen veilig achter het stuur stappen. Echter: hoe langer u zwanger bent, des te lastiger het autorijden kan worden. Op welke manier maakt u de autorit zo comfortabel en veilig mogelijk? Univé legt het u graag uit.

Veilig zwanger autorijden

Wanneer u zwanger bent kunt u gewoon doorrijden. De baby wordt namelijk goed beschermd door het omringende vruchtwater. Eventuele klappen worden daardoor goed opgevangen. 

Zorg er wel altijd voor dat u altijd een autogordel draagt tijdens het rijden. Een autogordel is niet gevaarlijk voor u en uw ongeboren baby. Het is juist gevaarlijker om geen autogordel te dragen. Het is daarbij belangrijk dat u de gordel op de juiste manier draagt.

Een autogordel dragen terwijl u zwanger bent

  • De heupgordel mag niet over uw buik heen lopen. Deze moet onder uw buik en over uw heupen worden geplaatst.

  • De borstgordel gaat via uw schouder tussen uw borsten door, langs de zijkant van uw buik. Ook voor deze gordel geldt dat hij niet over uw buik heen mag lopen.

  • Trek de gordel altijd strak aan.

Zorg er te allen tijde voor dat er minimaal 25 centimeter ruimte is tussen uw buik en het stuur. Kunt u niet meer bij de pedalen komen? Dan doet u er goed aan om geen auto meer te rijden.

Wanneer zwanger autorijden niet meer verantwoord is

Het belangrijkste is dat u goed naar uw eigen lichaam en verstand luistert. Een zwangerschap kan bijvoorbeeld uw concentratie verminderen. Laat bij twijfel altijd een ander rijden of reis met het openbaar vervoer. Volg altijd het advies van uw behandelend arts op. Over het algemeen wordt geadviseerd om in de laatste maand waarin u zwanger bent niet meer zelf achter het stuur te kruipen. 

Ga ook niet autorijden wanneer er sprake is van:

  • Hoge bloeddruk of hypertensie

  • Ernstige bloedarmoede

  • Risico op vroeggeboorte

Slikt u tijdens uw zwangerschap ook medicijnen? Lees dan onze pagina ‘autorijden en medicijnen’ voor meer informatie over welke medicijnen uw rijgedrag beïnvloeden.

Comfortabel autorijden wanneer u zwanger bent

Gaat u op pad wanneer u zwanger bent? Stel dan voordat u gaat rijden uw stoel zo af dat u comfortabel zit. Zorg er daarbij voor dat uw rug zo recht mogelijk kunt houden. Bij langere ritten is het aan te raden om wat meer pauzes te nemen. Zo houdt u de bloedsomloop op gang en voorkomt u trombose. Mogelijk krijgt u last van uw rug of bekken tijdens het rijden. Zodra u dit merkt is het verstandig om een pauze in te lassen of een ander te laten rijden. Bent u passagier? Zet dan af en toe de stoel even in ligstand om deze lichaamsdelen wat rust te geven.

Wanneer weer autorijden na de bevalling?

Wanneer u weer kunt autorijden na uw bevalling verschilt per persoon. Luister altijd goed naar uw eigen lichaam en ga pas weer zelf autorijden wanneer dit goed voelt. Over het algemeen is het aan te raden om de eerste twee weken na de bevalling sowieso geen auto te gaan rijden. Als u een keizersnede heeft ondergaan kan het langer duren voordat u weer fit genoeg bent om te rijden. 

Meer informatie over dit onderwerp? Lees dan ook onze pagina’s ‘autorijden na een keizersnede’ en ‘autorijden na een operatie’.

Wij hebben meer tips voor uw auto.