Ga naar inhoud

Autorijden na een operatie

Bent u kort geleden geopereerd, of heeft u een operatie op de planning staan? Dan is het verstandig om te weten wanneer u weer zelf auto mag rijden. De vraag ‘wanneer mag ik weer rijden’ wordt vaak gesteld aan artsen en doktoren. Univé neemt u graag mee in de risico’s en de termijnen waarin u weer zelf achter het stuur mag kruipen.

Wanneer weer autorijden 

Een operatie gaat vaak gepaard met een narcose. Na een narcose mag u niet direct weer autorijden. Narcose heeft namelijk invloed op uw alertheid. De meeste mensen voelen zich na een volledige narcose duizelig, vermoeid en niet fit. Ook pijn en misselijkheid kunnen vervelende gevolgen zijn van narcose en een operatie.  

Hoe snel u wel weer mag rijden hangt af van uw conditie en wat voor operatie u heeft moeten ondergaan. Volg hierin altijd het advies van uw behandelend arts en natuurlijk uw gevoel. Twijfelt u over uw gesteldheid of fitheid? Neem dan geen risico en laat u rijden.

De consequenties van rijden na een operatie 

In de Wegenverkeerswet 1994 staan alle verkeersregels die wij in Nederland hanteren. Hier staat niet in dat het verboden is om te rijden na een operatie. Wel is het verboden om gevaar te veroorzaken in het verkeer. Hoewel dit wat vaag is, kunt u zich voorstellen dat de volgende situaties grote gevolgen kunnen hebben: 

  • Door een operatie aan been, knie of heup is het na de operatie lastig om de benen goed te kunnen bewegen. Dit heeft effect op het gas geven, schakelen en remmen.

  • Na een bevalling via keizersnede of buikoperatie kan het erg pijnlijk zijn om een autogordel te dragen omdat deze op de wond drukt. Het niet dragen van een gordel is ontzettend gevaarlijk.

  • Pijn, vermoeidheid en misselijkheid hebben invloed op de alertheid en gesteldheid en kunnen het erg moeilijk maken om de aandacht bij het verkeer te houden.

  • Een pols-, arm- of schouderoperatie kan als gevolg hebben dat het stuur niet goed te hanteren is, met alle gevolgen van dien. 

Klimt u toch achter het stuur in bovenstaande situaties, dan heeft de politie de bevoegdheid om u aan te houden en eventueel uw rijbewijs in te nemen. In het uiterste geval kan de politie het CBR informeren, die vervolgens een onderzoek naar de rijvaardigheid kan instellen.

Autorijden per operatie: wanneer weer in de auto? 

We hebben voor u een overzicht gemaakt van de meest voorkomende operaties of behandelingen en de wachttijd die wordt geadviseerd totdat u weer veilig achter het stuur kunt stappen. Let op: dit zijn adviezen. Overleg altijd met uw arts of specialist.

  • Bij een buikoperatie is het advies om minimaal twee weken niet auto te rijden. Omdat er veel verschillende soorten buikoperaties zijn is het hierbij vooral belangrijk dat u naar uw gevoel luistert.

  • Bij een keizersnede adviseren artsen om de eerste drie weken niet zelf te rijden. Voor het volledige herstel van een keizersnede staat over het algemeen zes weken. Voel dus vooral zelf aan wanneer u weer fit genoeg bent.

  • Na een bevalling wordt door artsen geadviseerd om twee weken niet zelf te rijden. Zowel het fysieke als mentale herstel kost veel energie, waardoor het verstandig is om autorijden uit te stellen.
  • Bij hartschade, zoals bijvoorbeeld een hartaanval, wordt geadviseerd om minimaal vier weken niet zelf te rijden. In de eerste weken is er namelijk een verhoogde kans op hartritmestoornissen en vaak moet het lichaam nog wennen aan eventuele nieuwe medicatie.

  • Na het plaatsen van een pacemaker adviseren artsen om minimaal twee tot vier weken niet zelf auto te rijden. Mocht de operatiewond al eerder genezen zijn, dan kan u op eigen gevoel weer in de auto stappen.

  • Als u een inwendige defibrillator (ICD) heeft gekregen, dan mag u een periode niet rijden. Hoelang dit precies is hangt af van de reden waarom de ICD is geplaatst. Maar vaak is het advies om 2 maanden niet te rijden. Raadpleeg altijd eerst uw huisarts, verpleegkundige of cardioloog voordat u weer de auto in wilt stappen. Zij weten de regels over autorijden met hart- en vaatziekten en wat het beste is in uw situatie.

  • Wanneer u wordt gedotterd hangt het mogen autorijden af van de manier waarop de behandeling is uitgevoerd. Is het dotteren via de pols gebeurd? Dan mag u direct weer autorijden. Is de operatie via de lies uitgevoerd? Dan is het advies om de eerste vijf tot zeven dagen niet auto te rijden.

Oogoperaties zijn er in veel verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan een staaroperatie of laserbehandeling. Daardoor is het lastig voor artsen en specialisten om een algemeen advies te geven over wanneer u weer in de auto mag stappen. Belangrijk is daarom om de stelregel aan te houden ‘wanneer uw gezichtsscherpte weer voldoende is’. Op dat moment vormt u geen gevaar meer voor anderen. Weet u niet zeker of uw zicht weer scherp genoeg is, bespreek dit dan met uw (oog)arts.

  • Bij een volledige knieoperatie is het advies om pas na zes weken weer voorzichtig proberen te rijden. Omdat uw benen erg belangrijk zijn bij goed en veilig rijden wordt geadviseerd om dit langzaam op te bouwen en goed aan te voelen of u de volledige controle hebt. Artsen en fysiotherapeuten denken daarin graag met u mee.

  • Ook bij een heupoperatie wordt een periode van zes weken niet zelf rijden geadviseerd. Na deze zes weken is het belangrijk om met uw behandelend arts te bespreken hoe uw herstel ervoor staat, zodat u samen kunt bepalen of het alweer verstandig is om zelf auto te rijden.

Autorijden met een gebroken arm, pols of enkel is niet wettelijk verboden. Dit betekent echter niet dat het verstandig is. U wordt geacht om zelf de verantwoordelijkheid te nemen in het besluit of het verstandig is om met gips auto te rijden.

Wees voorzichtig met autorijden na een operatie 

We hopen natuurlijk dat u na een operatie snel weer op de been bent en uzelf van A naar B kunt verplaatsen. Wel willen we nogmaals benadrukken dat het ontzettend belangrijk is dat u naar uw eigen lichaam luistert en bij twijfel liever niet in de auto stapt. Naast het feit dat het erg vervelend zou zijn als u onveilige situaties of zelf een ongeluk creëert, kan het daarnaast ook nog een vervelend effect hebben op uw verzekering in geval van schade.  

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Bekijk dan ook eens onze tips over autorijden met medicijnen of autorijden na een keizersnede.

Wij hebben meer tips voor uw auto.