Ga naar inhoud

Verplichting autogordel

Als het goed is, denkt u er niet eens meer over na als u de auto instapt: het omdoen van uw autogordel. Een autogordel is namelijk al jaren verplicht als u auto gaat rijden. Dat geldt ook voor de bijrijder en de overige passagiers. De precieze regels rondom de verplichting van de autogordel hebben wij op deze pagina voor u verzameld. 

Waarom is een autogordel verplicht? 

Het dragen van een autogordel is in Nederland wettelijk verplicht. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een autogordel niet om doen de kans op ernstig letsel bij een ongeluk flink vergroot.  

U bent ook minder goed verzekerd op het moment dat u geen autogordel draagt. Heeft u een schadeverzekering inzittenden en wordt de autogordel niet of niet op de juiste manier gedragen? Dan betalen wij minder uit. We doen dit als blijkt dat de schade daardoor groter is geworden.  

De hoofdregel bij autogordels 

Een passagier in een auto mag alleen vervoerd worden op een zitplek die is goedgekeurd. Zit er op zo’n plek geen autogordel? Dan mag daar niemand zitten om van A naar B te worden gebracht. Bij nieuwere auto’s staat het aantal zitplaatsen vermeld op het kentekenbewijs van de auto. 

Overige regels bij autogordels: 

  • Elke persoon gebruikt één autogordel. Twee personen samen in een gordel mag dus niet. Ook moet elke persoon een eigen zitplaats hebben. 
  • U mag niet meer personen in de auto vervoeren dan dat er autogordels aanwezig zijn. 
  • Gebruik de gordel alleen op de manier zoals die bedoeld is. 
  • Wilt u een ontheffing van de draagplicht door een lichamelijke klacht? Neem dan contact op met het CBR. 

Autogordel weetjes 

Wilt u nog meer informatie te weten komen over autogordels en het belang daarvan? Lees dan hieronder aanvullende informatie over dit onderwerp. 

Een autogordel vermindert de kans op dodelijk letsel met zo’n 30 tot 40 procent. En als de auto over airbags beschikt, ligt dit percentage zelfs op 50 procent! 

Is de gordel beschadigd, versleten of werkt het mechanisme niet meer? Dan kan deze bij een APK-keuring worden afgekeurd. De gordel moet dan vervangen worden. Kosten: rond de €150. 

Alle autogordels die tegenwoordig in nieuwe auto’s worden geplaatst, zijn gemaakt van geweven polyester. Vroeger werden ze gemaakt van nylon, maar dat rekt makkelijker uit en gaat sneller stuk.

Rijdt u in de auto, heeft u uw gordel niet om en wordt u aangehouden door de politie? Dan levert u dat een boete van € 180,- op. Elke persoon die de gordel niet draagt, moet zelf voor de kosten opdraaien. Behalve als het een kind is van onder de 12. Dan moet de bestuurder de boete betalen.  

Zorg ervoor dat de gordel zo strak mogelijk zit voor de meest optimale bescherming. Let er hierbij ook op dat de autogordel niet gedraaid zit.  

Ook zwangere vrouwen moeten een gordel dragen. De schouderriem gaat dan over of tussen de borsten, de schootriem over de heupen en onder de buik.  

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35m moet u vervoeren in een speciaal goedgekeurd en passend kinderzitje. In het buitenland kan dit zelfs 1,50m zijn. Goedgekeurde zitjes zijn zitjes met een label ECE R44/03 of R44/04. Passend betekent dat het geschikt is voor de lengte en het gewicht van het betreffende kind.  

De autogordel is verplicht vanaf 1 juni 1975. Vanaf dat moment moest iedereen die voor in de auto zat een autogordel dragen. De gordelplicht voor achterpassagiers geldt pas sinds 1 april 1992.

Een gordel niet om doen is dus om meerdere redenen een verkeerde keuze. Zorg er daarom altijd voor dat alle passagiers in de auto een autogordel dragen.

We hebben meer tips over veilig in het verkeer.