Ga naar inhoud

Kinderzitje auto

Kinderen bewegen nu eenmaal veel en zitten niet graag stil. Is uw kind kleiner dan 1,35 meter en wilt u veilig met uw kind met de auto op pad? Maak dan gebruik van een goedgekeurde kinderstoel of kinderzitje in de auto. Dit is namelijk verplicht: zowel voorin als achterin de auto. Hier geven wij u meer informatie over de regels en eisen rondom autozitjes. 

Wat is een goed kinderzitje? 

Een goed kinderzitje voldoet aan de laatste veiligheidsnormen, wordt gemaakt van veilige materialen en wordt gebruikt volgens de laatste gebruiksaanwijzing. Om er zeker van te zijn dat u uw kinderen veilig vervoert, houd dan rekening met de volgende zaken. 

  • Kies altijd voor een kinder- of autozitje met een keurmerk.  
  • Kies er eentje die past bij de lengte en het gewicht van uw kind. 
  • Vergelijk online de laatste testresultaten van het kinderzitje dat u op het oog heeft. 

Tot welke leeftijd in autostoel? 

Er is in principe geen maximale leeftijd voor kinderzitjes. Het gaat juist om de lengte van uw kind. Is uw kind langer dan 1,35 meter? Dan gebruikt u de autogordel en is het kinderzitje niet meer nodig. Is uw kind 18 jaar oud geworden? Dan gebruikt hij of zij ook gewoon de autogordel. 

Goedgekeurde kinderzitjes 

Is uw kind kleiner dan 1,35 meter? Dan moet hij of zij in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem zitten. Dat houdt in: een autozitje met een ECE-label. Op het oranje label van het stoeltje staat dan ECE 44/03 of 44/04. Dit is overigens nog wel de oude norm. 

Sinds 2013 worden type i-Size kinderzitjes ook goedgekeurd. De i-Sizenorm deelt de autostoeltjes in op basis van de lengte in plaats van het gewicht. De fabrikant bepaalt voor welke lengte het betreffende stoeltje dan geschikt is. 

Uitzonderingen 

Er zijn ook een paar uitzonderingen bij het gebruik van kinderzitjes. Zo mogen kinderen vanaf drie jaar oud een autogordel gebruiken als er op de bank al twee zitjes aangebracht zijn en in gebruik zijn. Er is dan geen plaats meer voor een derde zitje. U mag uw kind dan niet zonder kinderbeveiligingssysteem op de voorbank vervoeren. 

Ook mogen kinderen vanaf drie jaar in incidentele gevallen de gordel gebruiken. Maar dat is dan alleen als zij vervoerd worden door iemand anders dan hun eigen ouder of pleegouder. Zij moeten hem of haar dan op de achterbank vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van kinderen tijdens een kinderfeestje. 

Kinderzitjes en airbags 

U mag uw kind alleen in een naar achteren gericht kinderbeveiligingssysteem plaatsen als de airbag uitgeschakeld is. Het zitje kan namelijk door de airbag met kracht naar achteren worden gestoten. En dat kan letsel veroorzaken bij uw kind. Sowieso wordt aangeraden om kinderen tot twaalf jaar oud niet bij een ingeschakelde airbag te plaatsen.  

Is de airbag niet uit te schakelen? Plaats de autostoel dan zo ver mogelijk naar achteren. 

We hebben meer tips over veilig in het verkeer.