Ga naar inhoud

Second opinion voor extra zekerheid

U mag altijd een second opinion aanvragen. Dus twijfelt u aan de diagnose of behandeling van uw medisch specialist? Dan kunt u via de Persoonlijke Zorggids door een tweede arts uw diagnose of behandeling laten beoordelen. Dat kan ook als het uw arts niet lukt om een diagnose te stellen. Met de mening van een andere arts heeft u meer zekerheid over de zorg die wordt verleend.

Second opinion aanvragen 

Goed om te weten: u heeft als patiënt altijd recht op een second opinion. Dat kan voorafgaand aan de behandeling, omdat u bijvoorbeeld twijfelt aan de diagnose of de voorgestelde behandeling. Maar een second opinion aanvragen kan ook na de behandeling, als u niet tevreden bent over het resultaat. Een andere arts geeft dan zijn mening over de zorg die is verleend of advies voor het vervolg van de behandeling. 

Zo werkt een second opinion

  1. Vertel aan uw huidige (huis)arts dat u een second opinion voor een medisch specialistische behandeling wilt aanvragen. Uw (huis)arts moet u hiervoor een verwijzing geven, tenzij die daartegen zwaarwegende argumenten heeft.
  2. Neem contact op met de Persoonlijke Zorggids. Dit kan telefonisch via 088 131 1617 (werkdagen van 09.00 - 13.00) óf vul het digitale formulier in. U krijgt dan zo snel mogelijk een reactie van onze zorgadviseurs. Wij geven u dan meer uitleg over het regelen van een second opnion en kijken samen waar u terecht kunt.
  3. U maakt met de verwijzing een afspraak voor een second opinion. Er hoeft dan niet opnieuw onderzoek plaats te vinden, want de andere arts kijkt naar het onderzoek dat al gedaan is.
  4. Het advies van de tweede medisch specialist neemt u mee naar uw huidige behandelaar. U bespreekt dit advies, waarna de behandelaar bepaalt of hij het advies overneemt of niet. Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met de Persoonlijke Zorggids.

Liever een andere behandelaar?

Na de second opinion blijft u in principe onder behandeling bij uw huidige arts of specialist. Twijfelt u niet over de behandeling, maar wilt u eigenlijk een andere arts? Bijvoorbeeld omdat u vindt dat uw huidige arts u niet goed informeert? Bel voor zorgbemiddeling ook met onze Persoonlijke Zorggids. Wij bekijken dan of we voor u kunnen bemiddelen.

Vergoeding van second opinion

De second opinion wordt volledig vergoed als deze wordt uitgevoerd bij een ziekenhuis waar wij een contract mee hebben. Dit kunt u controleren in de Zorgzoeker of navragen bij de Persoonlijke Zorggids. Gaat u naar een ziekenhuis waar we geen contract mee hebben? Houd er dan rekening mee dat u mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen. Omdat de second opinion uit de basisverzekering vergoed wordt, verrekenen wij de kosten eerst met uw eigen risico.

Twijfelt u aan de diagnose of behandeling van uw medische specialist? U mag altijd een second opinion aanvragen. Een tweede arts beoordeelt dan uw diagnose of behandeling. Zo heeft u meer zekerheid.