Ga naar inhoud

Second opinion

Twijfelt u aan de diagnose of behandeling van uw medische specialist? U mag altijd een second opinion aanvragen. Een tweede arts beoordeelt dan uw diagnose of behandeling. Zo heeft u meer zekerheid.

Een second opinion mag altijd

Goed om te weten: u heeft als patiënt altijd recht op een second opinion. Dat kan voor de behandeling, omdat u bijvoorbeeld twijfelt aan de diagnose of de voorgestelde behandeling. Maar een second opinion aanvragen kan ook tijdens de behandeling, als u niet tevreden bent over het resultaat.

Een second opinion aanvragen

U kunt een second opinion telefonisch aanvragen. Bel Univé Zorgadvies en Bemiddeling: 088 131 1617. U kunt ons bereiken op werkdagen van 08.30 uur tot 13.00 uur.

 Zo gaat een second opinion in zijn werk

  • Vertel aan uw huidige (huis)arts dat u een second opinion wilt aanvragen. Uw (huis)arts moet u hiervoor een verwijzing geven
  • Neem contact op met Univé zorgbemiddeling. Wij geven u dan meer uitleg over hoe u een second opinion regelt en kijken samen met u waar u terecht kunt
  • U maakt met de verwijzing een afspraak voor een second opinion
  • Het advies van de tweede medisch specialist neemt u mee naar uw huidige behandelaar. U bespreekt dit advies, waarna de behandelaar bepaalt of hij het advies overneemt of niet. Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met onze zorgadviseurs.

Liever een andere behandelaar?

Na de second opinion blijft u in principe onder behandeling bij huidige arts. Twijfelt u niet over de behandeling, maar wilt u eigenlijk een andere arts? Bijvoorbeeld omdat u vindt dat uw huidige arts u niet goed informeert? Bel ook dan met onze zorgadviseurs. Wij bekijken dan of we voor u kunnen bemiddelen.

Vergoeding van second opinion

De second opinion wordt volledig vergoed als deze wordt uitgevoerd bij een ziekenhuis waar wij een contract mee hebben. Dit kunt u controleren in de Zorgzoeker, of navragen bij een zorgadviseur. Gaat u naar een ziekenhuis dat niet in de Zorgzoeker staat? Houd er dan rekening mee dat u mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen.

Omdat de vergoeding uit de basisverzekering komt, verrekenen wij de kosten eerst met uw eigen risico.