Ga naar inhoud

Zorg en je zorgverzekering in Oostenrijk

Het kan zijn dat je tijdens je vakantie in Oostenrijk ziek wordt, of gewond raakt. Dan moet je ter plekke naar een huisarts of zelfs een ziekenhuis in Oostenrijk. De gezondheidszorg is hier van een hoog niveau. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je hier niet goed geholpen kunt worden. Jouw zorgverzekering vergoedt ook zorgkosten in Oostenrijk, maar deze kun je in sommige gevallen ook vergoed krijgen via je reisverzekering. Er is wel een aantal dingen waar je op moet letten als je zorg nodig hebt in Oostenrijk. Welke dat zijn, lees je op deze pagina. 

Naar een huisarts of ziekenhuis in Oostenrijk 

Ook als buitenlander kun je gewoon terecht bij een huisarts of ziekenhuis in Oostenrijk. Geen zorgen dus als je hier ziek wordt tijdens je vakantie. Bij medische problemen die niet ernstig zijn, zoals lichte hoofdpijn of buikpijn, kun je terecht bij een huisarts als dat nodig is. Ook kun je een apotheek opzoeken om medicijnen te halen, zoals pijnstillers. Een ziekenhuis, huisarts of apotheek vind je in Oostenrijk in elke stad, grotere plaats en gemeente. Als je in een klein dorpje verblijft, kan het zijn dat je naar een grotere plaats in de buurt moet reizen voor medische hulp. 

Apotheken in Oostenrijk zijn wisselend ‘s nachts en in de weekenden open. Als je bij een apotheek voor een gesloten deur staat, word je met een bordje op de deur altijd verwezen naar een andere apotheek in de buurt. Zo kun je altijd snel terecht bij een apotheek in jouw omgeving als dat nodig is. Heb je met spoed medicijnen nodig? Bel dan het noodnummer voor apotheken (1455). Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. 

Heb je klachten waar je naar wilt laten kijken? Bezoek dan een huisarts bij jou in de buurt. Je kunt hier het beste een afspraak maken om snel geholpen te worden. Zonder afspraak kun je ook tijdens de kantooruren van de huisarts langskomen, maar dan kan er wel een wachttijd zijn. Neem hierbij ook je verzekeringspas mee. Bij ernstige klachten of noodsituaties moet je naar de dichtstbijzijnde eerste hulp gaan. Je wordt dan zo snel mogelijk geholpen. 

Kosten gezondheidszorg Oostenrijk

Medische zorg in Oostenrijk is niet gratis. Hoeveel dit kost, hangt ervan af of je wordt behandeld in een privékliniek of bij een staatsarts of -ziekenhuis. Ook hangt het ervan af wat voor behandeling je krijgt. Als je een operatie nodig hebt, bijvoorbeeld als je een been hebt gebroken tijdens wintersport, zullen de kosten hoger zijn dan als je een huisarts opzoekt vanwege voedselvergiftiging. Bij een privékliniek kunnen de kosten voor zorg en behandeling hoog uitvallen. Aan behandeling door een staatsarts of -ziekenhuis zijn ook kosten verbonden. Deze zijn wel lager dan die bij een privékliniek.

Jouw zorgverzekering in Oostenrijk 

Als je naar Oostenrijk gaat, vergoedt jouw zorgverzekering hier ook medische kosten. Je zorgverzekering heeft namelijk een werelddekking. Dat betekent dat je in alle landen ter wereld verzekerd bent. Of je nu een basisdekking of uitgebreide dekking hebt voor je zorgverzekering.  

Jouw zorgverzekering vergoedt dus ook de kosten van gezondheidszorg die jij nodig hebt in Oostenrijk. Let wel op dat daarbij wordt uitgegaan van hoeveel dezelfde zorg in Nederland kost. Krijg je in Oostenrijk een behandeling of medicijnen die duurder zijn dan een vergelijkbare behandeling of medicijnen in Nederland? Dan is het mogelijk dat je moet bijbetalen. Ook moet je rekening houden met het eigen risico. Het verplichte eigen risico, of een hoger eigen risico als je dat gekozen hebt, geldt ook in Oostenrijk. 

Heb je in Oostenrijk een medisch noodgeval? Dan moet je dit melden bij je zorgverzekering. Dit doe je bij Univé via onze Alarmcentrale Zorg. Deze kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen op het nummer +31 40 29 757 50

Reisverzekering en zorgkosten in Oostenrijk 

In sommige gevallen is het ook mogelijk om zorgkosten vergoed te krijgen via je reisverzekering. Dit kan alleen als je bij je reisverzekering de aanvullende dekking medische kosten hebt afgesloten. Met deze dekking kun je medische kosten in Oostenrijk vergoed krijgen die niet onder je basis zorgverzekering vallen. Bijvoorbeeld voor behandelingen die daar duurder zijn dan in Nederland. 

Ga je op wintersport in Oostenrijk? Dan kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld een val maakt tijdens het skiën en gewond raakt. Daarbij kunnen hoge kosten komen kijken, bijvoorbeeld voor een gipsvlucht. Hiertegen ben je alleen verzekerd als je bij je reisverzekering de aanvullende wintersportdekking hebt.  

Heb je een reisverzekering en word je (ernstig) ziek in Oostenrijk? Meld dit bij je reisverzekering via de Univé Alarmcentrale. Je kunt deze 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen op het nummer +31 592 348 112

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over hoe het zit met de gezondheidszorg in Oostenrijk? Of over het vergoeden van medische kosten via je zorg- of reisverzekering? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.