Ga naar inhoud

Cyberhulp voor Ondernemers

Jaarlijks krijgt 60% van de bedrijven te maken met cybercriminaliteit. Als coöperatie vinden we het belangrijk dat u met een veilig en zeker gevoel online bent. Daarom hebben wij onze schadeverzekeringen uitgebreid met standaard Cyberhulp.

Voorkomen, beperken, herstellen én vergoeden van cyberschade

Met onze standaarddekking kunt u 24/7 rekenen op hulp bij cybercrime. En heeft u een roerende zaken verzekering en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, dan krijgt u bij schade ook een vergoeding tot € 10.000.

Cybercrime voorkomen

De snelle toename in technologie zorgt ook voor een opmars in cybercrime. Gelukkig is dit in veel gevallen te voorkomen. Onze experts geven u praktische tips voor een optimale beveiliging van uw zakelijke systemen.

 • Inzicht in veel voorkomende manieren van cybercrime
 • Duidelijke acties om uw cyberrisico te beperken

Ontdek meer over voorkomen

Cyberhelpdesk

Onze experts helpen u graag bij vragen over cybercrime: twijfelt u over de betrouwbaarheid van een e-mail, of is uw computer gehackt? U kunt 24/7 kosteloos bellen naar de Univé Cyberhelpdesk

 • Advies van onze helpdesk
 • Ondersteuning op afstand door experts
 • Meteen hulp en advies

Lees meer over de helpdesk

Vergoeding bij cyberschade

Cybercriminaliteit kan niet altijd volledig worden voorkomen of hersteld. In dat geval bent u goed verzekerd en ontvangt u een vergoeding voor de geleden schade door het cyberincident.

 • Gemakkelijk online schade melden
 • Tot € 10.000 vergoeding per jaar

Ontdek meer over vergoeden

Vergoeding bij schade door cybercriminaliteit

Met onze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en roerende zakenverzekering krijgt u een vergoeding tot € 10.000 bij schade door cybercriminaliteit.

Bedrijfsaansprakelijkheids- verzekering

Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) bent u verzekerd voor schade aan anderen of hun spullen. Bijvoorbeeld: 

 • Uw computer is gehackt, waardoor er een virus is verstuurd naar uw contacten
 • Uw telefoon is gehackt, waardoor er persoonlijke gegevens van uw klanten in verkeerde handen komen 

Meer over aansprakelijkheidsverzekering

Roerende zakenverzekering

Met de roerende zakenverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw eigen spullen. Bijvoorbeeld:

 • U heeft een virus op uw computer. Wij vergoeden de kosten voor het verwijderen ervan.
 • U bent gehackt en bent hierdoor gegevens kwijt. Wij vergoeden de kosten voor het herstellen van de gegevens op uw computer.
 • Uw apparaat is door cybercriminaliteit niet meer bruikbaar. Wij vergoeden de kosten om het apparaat te vervangen.

Meer over roerende zakenverzekering

Verdachte website? Check het met ScamCheck

Twijfelt u over de betrouwbaarheid van een webshop of een linkje in een e-mail? Via de online tool Scamcheck kunt u direct checken of een website misschien onveilig is. 

ScamCheck is te benaderen via veiliginternetten.nl. U plakt een link in de zoekbalk van ScamCheck en u ziet direct of een website betrouwbaar en veilig is. Handig voor u als ondernemer: controleer ook uw eigen website. Zo zien bezoekers dat uw website veilig is.

De tool maakt gebruik van input van o.a. Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot en Scamadviser.

Doe de ScamCheck

Heeft u een vermoeden van cybercrime?

Heeft u het vermoeden dat u mogelijk slachtoffer bent van cybercrime? Het is dan van belang dat u zo snel mogelijk contact zoekt met de Univé Cyberhelpdesk, om zo eventuele schade te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Ons uitgebreide team van experts staat u dag en nacht geheel kosteloos bij in het geval van cybercriminaliteit.

Bel de Cyberhelpdesk

Met welke soorten Cybercrime kan ik te maken krijgen?

Criminelen weten vaak op veel verschillende manieren toegang te krijgen tot uw zakelijke en persoonlijke gegevens of apparaten. Onderstaand vind u een overzicht van de meest voorkomende vormen van cybercrime.

Phishing

Met phishing wordt het per e-mail vissen naar uw persoonlijke gegevens bedoeld. In deze e-mails lokken cybercriminelen u naar een op het oog betrouwbare website. U wordt gevraagd om uw persoonlijke gegevens in te vullen of zelfs een rekening te betalen.

Meer over phishing

Ransomware

Met ransomware wordt er een virus op uw computer geïnstalleerd. Vervolgens wordt uw harde schijf met gevoelige gegevens geblokkeerd. Deze zogenoemde gijzelsoftware geeft aan dat u moet betalen om de bestanden terug te krijgen. Doe dit nooit!

Meer over ransomware

Malware

Malware is de verzamelnaam voor alle kwaadaardige software die wordt gebruikt om uw computer te vertragen of te hacken. Cybercriminelen gebruiken vaak verouderde software om computers te besmetten. Ook onbetrouwbare websites zijn een bron van malware.

Meer over malware

Computervirus

Een computervirus (kortweg virus) is een specifieke vorm van malware. Een virus is bedoeld om andere netwerken of apparaten te infecteren. Kenmerk van een virus is dat uw apparaat zeer traag wordt of niet meer werkt.

Meer over virussen

Botnet

Een botnet is een netwerk van computers die zelfstandig grote hoeveelheden spam produceren en versturen via internet. Cybercriminelen infecteren duizenden computers met schadelijke software om deze vervolgens op afstand te besturen.

Meer over botnets

Hacken

Met hacken probeert een cybercrimineel toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens zonder uw toestemming. Dit kan bijvoorbeeld door in te breken op een wifi-netwerk of door uw wachtwoord te kraken.

Meer over hacken

Veelgestelde vragen

Cybercrime betekent hetzelfde als computercriminaliteit of cybercriminaliteit. Het gaat dan om misdaden die gepleegd worden met behulp van een ict-middel - zoals een computer, smartphone, smartwatch of tablet - gericht op een ander ict-middel. Voorbeeld: een computervirus dat via een computer wordt verspreid naar andere computers.

Onder cybercriminaliteit verstaan wij elke toegang door een derde zonder uw toestemming of medeweten tot: 

 • uw privé- of bedrijfsnetwerk,
 • de daarmee verbonden computers en apparaten,
 • de daarop opgeslagen digitale gegevens,
 • uw mobiele apparaten (zoals telefoon of tablet) en de daarop opgeslagen digitale gegevens. 

Deze toegang kan plaatsvinden door middel van bv. hacken, een computervirus, malware/ransomware, maar ook via phishing. 

In 2021 werden ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit. De meesten kregen te maken met online oplichting en fraude. De verwachting is dat het aantal cybercrimeschades in de komende jaren toeneemt.

De totale financiële schade door cybercriminaliteit op jaarbasis is gezien de omvang van de verschillende soorten incidenten niet in te schatten door het CBS. Dit komt door de complexiteit en de constant veranderende aard van de incidenten. Uit een schatting op basis van 820.000 processen verbaal blijkt dat er in 72.000 gevallen sprake is van cybercriminaliteit. Dat is circa 9%. Het aandeel verschilt per type delict.

Van de Nederlanders van 12 jaar en ouder werd in 2021 17% slachtoffer van cybercriminaliteit. Dat komt neer op circa 2,5 miljoen mensen.

Alle veelgestelde vragen

Meer lezen over cybercrime

Documenten en voorwaarden bij de Univé Cyberhulp

Hieronder vindt u meer informatie over de voorwaarden van de Univé Cyberhulp.

(Vermoeden van) cybercrime?

Bel dan direct de Univé Helpdesk via 0592 74 22 22. Onze experts zijn 24/7 kosteloos bereikbaar. Zij helpen u zoveel mogelijk de schade te beperken en te herstellen.

Bel direct met onze helpdesk

Direct hulp nodig?

Bent u slachtoffer geworden van cybercriminaliteit? Doe dan aangifte bij de politie via 0900-8844. Let op: zet uw computer, tablet of smartphone niet uit. Hiermee wist u namelijk belangrijke digitale sporen.