Ga naar inhoud

Wat is een botnet?

Een botnet is een netwerk van computers die geïnfecteerd zijn met een computervirus, zonder dat de gebruikers dit weten. De eigenaar van de botnet kan de computers van afstand besturen en dus de controle overnemen. Een ander woord voor botnet is een zombienetwerk.

Waar wordt een botnet voor gebruikt?

Botnets worden vaak ingezet om ongewenste e-mail (spam) te versturen of voor DDoS-aanvallen.  Bij een DDoS-aanval worden heel veel computers tegelijk gebruikt om een website te bezoeken en zo de server van de website overbelasten waardoor deze offline gaat. Andere doeleinden voor botnet zijn: het verspreiden van spam, het verkopen van informatie, Bitcoin mining en malware.

Botnet opsporen

Vaak geeft een botnet weinig overlast. De meeste gebruikers merken dan ook niet dat hun laptop of pc besmet is. Het kan zijn dat uw internetprovider via uw ip-adres ziet dat u onderdeel uitmaakt van een botnet. Negeer daarom nooit een mail van uw provider.  Maar u kunt ook zelf de malware ontdekken door regelmatig een virus-scanner te gebruiken.

Botnet voorkomen

Wat kunt u zelf allemaal doen om te voorkomen dat uw computer wordt opgenomen in een botnet? 

  • Maak gebruik van een anti-virusprogramma en firewall;
  • Zorg dat al uw software up-to-date is;
  • Open geen bijlagen van onbetrouwbare e-mailadressen;
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software;
  • Maak regelmatig een back-up van uw computer. 


Met onze cyberverzekering Zorgeloos Online bent u altijd preventief beschermd tegen computervirussen en malware. En mocht u wel slachtoffer worden, dan krijgt u hulp van een expert. Zo kunt u Zorgeloos Online.  

Botnet verwijderen

Als uw device is geïnfecteerd met botnet, moet u direct uw internetverbinding verbreken en een anti-virusscanner laten draaien. Er bestaat een kans dat u de harde schijf moet formateren en alle software opnieuw moet installeren.  Gebruik een back-up om al uw data te herstellen.

Heeft u twijfels?

Heeft u het vermoeden dat u in aanraking bent gekomen met een botnet? Dan kunt u contact opnemen met de Univé Cyber helpdesk. Onze specialisten staan u bij in de te nemen stappen om schade te voorkomen en / of de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Meer lezen over Univé Cyberhulp