Ga naar inhoud

Malware

Wat is Malware? Hoe herken ik een malware? Lees verder voor meer informatie over deze vorm van cybercrime en ontdek wat u er tegen kunt doen en hoe u malware kunt voorkomen.

Wat is malware?

Malware, afkorting van malicious software, is een verzamelnaam van kwaadaardige software. Malware wordt gemaakt om in te breken op systemen en/of data te verzamelen.

Soorten malware

Er zijn vele verschillende soorten malware, onder andere Ransomware (gijzelsoftware), Spyware (software die ongevraagd informatie verzamelt) en Adware (software met reclame). Naast deze drie zijn er nog tal van soorten en benamingen, die soms ook met elkaar gecombineerd worden.

Malware voorkomen

Om het risico van malware zo klein mogelijk te maken, kunt u verschillende maatregelen nemen:

  • Maak gebruik van antivirussoftware;
  • Installeer software updates tijdig;
  • Open geen bijlagen van onbetrouwbare e-mailadressen;
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software;
  • Het is niet echt voorkomen, maar zeker aan te raden: Maak regelmatig back-ups en koppel de back-up los van uw computer, zodat u altijd terug kan vallen op een back-up.

Bovenstaande stappen kunt u trouwens ook heel gemakkelijk regelen via onze cyberverzekering Zorgeloos Online. Met deze totaaloplossing bent u preventief beveiligd en kunt u zorgeloos online.

Malware verwijderen

Het verwijderen van malware is soms mogelijk, hiervoor zijn verschillende programma’s. Let hierbij wel op de betrouwbaarheid van de programma’s, want in sommige gevallen bevatten deze programma’s die beweren malware te kunnen verwijderen, zelf een computervirus.

Heeft u twijfels?

Heeft u het vermoeden dat u in aanraking bent gekomen met malware? Dan kunt u contact opnemen met de Univé Cyber helpdesk. Onze specialisten staan u bij in de te nemen stappen om schade te voorkomen en / of de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Meer lezen over Univé Cyberhulp