Ga naar inhoud

Cyberhulp

Cybercrime voorkomen

Als zakelijke Univé-klant kunt u kosteloos bellen naar de Univé Cyberhelpdesk, maar liever voorkomt u natuurlijk dat u dit soort hulp nodig heeft. Steeds beter in uw vak, cybercriminelen helaas ook. 

Om uw gegevens en apparaten zo goed mogelijk te beschermen, heeft Univé een aantal handige tips om er voor te zorgen dat u een goede beveiliging tegen cybercriminelen heeft. Zo helpen we u om cybercriminaliteit te voorkomen. 

De Univé basisregels tegen cybercrime

Bij cybercriminaliteit denken mensen vaak aan hightech spionage of ingewikkelde inbraken in computersystemen. Hoewel dit uiteraard mogelijk is, gaat het in veel gevallen van cybercriminaliteit om inbraak door gebruik te maken van kleine kwetsbaarheden. Denk hierbij aan computers die niet goed geüpdatet zijn, e-mailaccounts met een simpel / generiek wachtwoord of informatie uit een gelekte database. Om uzelf en uw medewerkers hiertegen te beschermen en zo cybercriminaliteit te voorkomen, hebben we een aantal basisregels opgesteld ter preventie.

1. Voer updates automatisch door. Het automatisch doorvoeren van updates zorgt ervoor dat u altijd de meest recente versie van een besturingssysteem gebruikt. Oudere versies bevatten vaak kwetsbaarheden, waar hackers graag gebruik van maken. Cybercrime voorkomen begint met goed updaten.

2. Gebruik sterke wachtwoorden. Verwerk geen persoonlijke informatie (zoals geboortedata en namen) in uw wachtwoord. Zorg er daarnaast voor dat uw wachtwoord uit een combinatie van cijfers, hoofd- en kleine letters en symbolen bestaat. Zo is het wachtwoord 'k4Nari3!' aanzienlijk sterker dan het wachtwoord 'kanarie'. Nog beter is een 'wachtzin', een wachtwoord dat bestaat uit meerdere woorden. Gebruik daarnaast voor verschillende services / accounts ook verschillende wachtwoorden. Datalekken komen vaker voor dan u denkt, en wanneer u één wachtwoord gebruikt zijn in één keer al uw accounts blootgesteld.

3. Schrijf uw wachtwoorden nooit op. Leer uw wachtwoorden uit uw hoofd. Lastig om dit overzichtelijk te houden? Maak dan gebruik van een wachtwoordmanager, zo weet u zeker dat u uw wachtwoorden niet kwijtraakt. Daarnaast leveren sommige bedrijven (bijvoorbeeld Apple en Google) een slimme wachtwoordmanager, die zelf veilige wachtwoorden voorstelt en die u kunt gebruiken. Preventie van cybercrime is dus ook dat u gebruikmaakt van een wachtwoord-app die complexe wachtwoorden voor u genereert en opslaat.

4. Laat uw computer nooit onbeheerd achter. Criminelen krijgen eenvoudig toegang tot uw gegevens door uw onbeheerde apparaat te gebruiken, wanneer u bijvoorbeeld even naar het toilet gaat in een openbare ruimte. 

5. Gebruik een firewall. Een firewall blokkeert onbekende programma's in het zoeken van contact met het internet via uw systemen. Zo kunt u bijvoorbeeld virussen blokkeren met een firewall, al kunnen die ook op andere manieren in uw computer komen.

6. Installeer antivirussoftware. Antivirussoftware beveiligt uw systeem tegen virussen en hackers en kan daarnaast ook gevaarlijke programma's en bestanden die al op uw systeem aanwezig zijn herkennen en verwijderen.

7. Wees voorzichtig. Klik niet zomaar op onbekende bestanden, links en advertenties. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook het geval. Voorzichtigheid en gezond wantrouwen is de beste manier om cybercrime te voorkomen.

Maak uw bedrijf Cyber fit

Met Cyber Fit Service wordt u een jaar lang gratis getraind in het herkennen van verschillende vormen van cybercrime. Zo leert u hoe u veiliger online kunt ondernemen. Aanmelden kan tot 1 januari 2025. 

Doe nu mee

Slachtoffer van cybercrime? Bel de Univé Cyberhelpdesk.

Bent u slachtoffer van cybercriminaliteit, of verkeert u in een situatie die u niet vertrouwt? Bel dan direct met onze Cyberhelpdesk (0592 74 22 22) om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en verdere schade te voorkomen.

Bel de Cyberhelpdesk