Ga naar inhoud

Ransomware

Wat is ransomware? En hoe herken ik ransomware? Op deze pagina vindt u meer informatie en leest u welke preventieve maatregelen u kunt treffen en wat u kunt doen als u slachtoffer bent geworden.

Wat is ransomware?

Ransomware is kwaadaardige software die computers blokkeert of bestanden versleutelt. De Nederlandse vertaling ‘gijzelsoftware’ verklaart direct wat het doel is van de software: Het gijzelen van uw computer of bestanden in ruil voor geld.

Hoe herken ik ransomware?

Ransomware herkent u doordat uw computer of bestanden niet meer toegankelijk zijn. Dit kan doordat u bijvoorbeeld een bijlage uit een mail opent die een script activeert. Het script ontzegt de toegang door middel van een sleutel. Vervolgens wordt er losgeld gevraagd om weer toegang te krijgen tot de betreffende bestanden of computers.

Let op: Het betalen van losgeld geeft geen garantie dat u weer toegang krijgt.

Ransomware voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt van ransomware?

  • Maak gebruik van antivirussoftware;
  • Installeer software updates tijdig;
  • Open geen bijlagen van onbetrouwbare e-mailadressen;
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software;
  • Het is niet echt voorkomen, maar zeker aan te raden: Maak regelmatig back-ups en koppel de back-up los van uw computer, zodat u altijd terug kan vallen op een back-up.

Ransomware verwijderen

Als u toch slachtoffer bent geworden van ransomware zorg dan dat het zich niet verder kan verspreiden. Verbreek de verbinding en koppel uw computer los van externe schijven.

Het verwijderen van ransomware lukt in sommige gevallen, doordat de sleutel bijvoorbeeld bekend is. Als u gebruik maakt van de cyberverzekering Zorgeloos Online, dan helpen onze experts u hierbij. Zij helpen u om de schade te beperken en zoveel mogelijk te herstellen.

Heeft u twijfels?

Als u het vermoeden heeft dat u in aanraking bent gekomen met ransomware kunt u contact opnemen met de Univé Cyber helpdesk. Onze specialisten staan u bij in de te nemen stappen om schade te voorkomen en / of de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Meer lezen over Univé Cyberhulp