Ga naar inhoud

Zelf je cv-ketel installeren en je verzekering

De meeste huizen hebben een cv-ketel die zorgt voor warm water in de verwarming en douche. Af en toe moet deze vervangen worden voor een nieuwe cv-ketel. Vroeger mocht je een nieuwe cv-ketel nog zelf installeren, maar inmiddels mag dat niet meer. We leggen je uit hoe het precies zit met het installeren ervan en met het verzekeren van je cv-ketel.

Kun je zelf je cv-ketel installeren? 

Sinds 1 april 2023 mag je niet meer zelf een cv-ketel installeren. Toen ging namelijk de Gasketelwet in. Daar staat in dat alleen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs mogen werken aan gasverbrandingstoestellen. Veel cv-ketels maken gebruik van gasverbranding om warm te worden. Daarom valt de cv-ketel ook onder deze wet. Zonder de juiste certificering mogen installatiebedrijven en monteurs dus geen cv-ketels meer plaatsen, onderhouden of repareren. Als jij dus zelf je cv-ketel installeert, dan kun je een boete krijgen. Dat geldt ook voor het zelf onderhouden of repareren van je cv-ketel. We adviseren je om een cv-ketel altijd te laten installeren door een erkende installateur. Deze hebben de juiste certificaten en kennis om te zorgen voor een juiste installatie van je cv-ketel.  

Ben je verzekerd als je zelf de cv-ketel hebt geïnstalleerd? 

Nu mag je de cv-ketel niet meer zelf installeren. Vroeger mocht dat nog wel. Misschien heb je in je huis daarom nog een cv-ketel die je zelf hebt geïnstalleerd. Ontstaat er toch schade met of door je cv-ketel die je zelf geïnstalleerd hebt, bijvoorbeeld door een brand? Dan is de gevolgschade wel verzekerd. Komt die schade door een installatiefout van de cv-ketel? Dan verzekeren we de schade niet.  

Welke schade aan mijn cv-ketel vergoedt mijn verzekering? 

Met de opstalverzekering verzeker je jouw cv-ketel tegen schade door brand, inbraak, lekkage, overstroming, storm en een aanrijding. Ook schade door het lekken van je cv-ketel is vaak verzekerd. We verzekeren niet alle schades aan je cv-ketel. Namelijk schade door installatiefouten en schade door slecht onderhoud. 

Cv-ketel installeren in een huurwoning 

Woon je in een huurwoning? Dan heeft jouw huisbaas in veel gevallen de cv-ketel gekocht. De huisbaas moet er dan ook voor zorgen er een nieuwe cv-ketel komt als de huidige toe is aan vervanging of kapotgaat. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de cv-ketel te betalen als je een nieuwe nodig hebt. Dan kun je de cv-ketel verzekeren met een inboedelverzekering. Je cv-ketel is dan tot € 30.000 meeverzekerd met de dekking huurdersbelang. Met huurdersbelang verzeker je alles wat je aan je huurwoning hebt veranderd. Denk aan je zelfgeplaatste keuken of zelf gekochte zonnepanelen. De cv-ketel die jij betaald hebt, valt hier dus ook onder. 

Schade aan je cv-ketel melden bij de verzekering 

Heb je schade aan je cv-ketel? Dat is heel vervelend. Meld je schade bij je verzekering op een van de volgende manieren.  

  • Meld je schade online
    Je kunt jouw schade 24 uur per dag online melden via Mijn Univé. Je beantwoordt daarbij een paar vragen en verstuurt online jouw gegevens naar ons. Nog geen account? Maak hier jouw account aan.
  • Schade melden via de Univé App
    Meld je schade direct via de Univé App. Heb je de app nog niet? Dan kun je die hier downloaden.
  • Persoonlijk contact met een medewerker
    Bekijk onze contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij jou in de buurt. 

Verzeker je zelf-geïnstalleerde cv-ketel 

Heb jij je cv-ketel zelf geïnstalleerd toen dat nog mocht? Dan wil je je cv-ketel goed verzekeren tegen schade. Sluit dan een opstalverzekering bij Univé af. Zo verzeker je jouw cv-ketel tegen schade door onder andere brand, lekkage en storm. Ook je huis en vaste onderdelen in je huis verzeker je hiermee. Met onze rekentool bereken je gemakkelijk hoeveel premie je gaat betalen. 

Premie berekenen opstalverzekering