Ga naar inhoud

Waar kan ik rookmelders het beste plaatsen?

Waar moet je rookmelders plaatsen? Dat vragen veel mensen zich af sinds rookmelders in juli 2022 verplicht werden voor alle huizen. Op elke verdieping van je huis hoort nu een rookmelder te hangen. Behalve in kelders en op zolders die je alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het opslaan van spullen. Maar waar kun je rookmelders dan het beste ophangen? Je leest het op deze pagina.

Lees ook waar je rookmelders beter niet kunt plaatsen.

Plaats je rookmelders bij vluchtroutes tijdens een brand 

Het is verstandig om je rookmelders te plaatsen bij waarschijnlijke vluchtroutes tijdens een brand. Dit zijn in de meeste huizen gangen of overlopen. Hier kun je de rookmelder het beste aan het plafond hangen. Rook stijgt namelijk op, dus aan het plafond zal de rookmelder de rook het snelst opvangen. Hang de rookmelder daarbij tenminste op 50 cm afstand van hoeken of muren. Ook mag de rookmelder niet dichter dan 30 cm bij een lamp hangen. 

Loopt het plafond in jouw gang of overloop schuin omhoog? Ook dan kun je hier een rookmelder ophangen. Zorg dan dat de rookmelder op minder dan 90 cm afstand van het hoogste punt van het plafond hangt. Ook hier geldt de regel dat de rookmelder in elk geval op 50 cm afstand van hoeken of muren moet hangen. Tussen de rookmelder en de dichtstbijzijnde lamp moet ook minstens 30 cm afstand zitten. 

Groot huis? Dan zijn meer rookmelders verstandig 

Voor een gemiddeld woonhuis kan één rookmelder per verdieping voldoende zijn. Maar als je in een zeer groot huis of een villa woont, is het verstandig om er meer op te hangen. Als er in een ruimte ver van de brandmelder brand ontstaat, kan het namelijk te lang duren tot de brandmelder dit detecteert. Kies daarom ook voor brandmelders in ruimtes die dichter bij de hoeken van je huis liggen. Zo weet je zeker dat de rookmelder nooit te ver weg is van een plek waar brand kan ontstaan. Dit houdt je grote huis of villa brandveilig. 

Je huis verzekeren tegen brandschade 

Met rookmelders word je op tijd gewaarschuwd als er brand ontstaat en kun je het huis snel verlaten. Dan ben je veilig, maar je huis en spullen lopen wel brandschade op. Dit kan flink in de kosten lopen: daarom is het verstandig om je goed te verzekeren tegen brandschade. Bij Univé verzeker je je huis tegen brandschade met een opstalverzekering, en je spullen met een inboedelverzekering. Beide verzekeringen zijn gemakkelijk online af te sluiten. 

Sluit opstalverzekering afSluit inboedelverzekering af