Ga naar inhoud

Waar moet ik geen rookmelders plaatsen?

Op sommige plekken in je huis kun je beter geen rookmelders plaatsen. Bijvoorbeeld in de badkamer, waar damp van de douche de rookmelder kan laten afgaan. Op sommige plekken hoeft dit ook niet, bijvoorbeeld in een kelder die je alleen gebruikt als opslagplaats.

Lees ook waar je rookmelders wel kunt ophangen.

Plekken die niet handig zijn voor een rookmelder 

Een aantal ruimtes in je huis zijn niet geschikt om een rookmelder op te hangen. Namelijk: 

  • Dicht bij lampen

Als je een rookmelder te dicht bij een lamp hangt, kan de elektriciteit die door de lamp gaat de rookmelder verstoren. Hetzelfde geldt voor elektriciteitsdozen en fittingen: hang je rookmelder hier ook niet te dicht van in de buurt. 

  • In de keuken 

Tijdens het koken komen hitte en damp vrij. Dit kan ervoor zorgen dat de rookmelder afgaat terwijl er geen brand is. Daarom is het niet verstandig om een rookmelder in of net buiten de keuken te hangen. 

  • In de badkamer

Ook in de badkamer hangt vaak veel damp als je doucht of een bad neemt. Deze damp kan de rookmelder onnodig laten afgaan. Hang je rookmelder daarom niet in of vlakbij de badkamer. 

  • In de garage

De uitlaatgassen van je auto kunnen een rookmelder in de garage laten afgaan terwijl er geen brand is. Daarom is de garage geen geschikte plek voor een rookmelder. 

  • In de buurt van een raam, deur of afzuigkap

Bij een raam, deur of afzuigkap kan rook makkelijk vervliegen. Daardoor detecteert de rookmelder deze mogelijk niet, wat erg gevaarlijk is. Zo merk je een brand mogelijk niet op tijd op. Hang je rookmelders daarom niet op deze plekken. 

Verzeker je huis tegen brandschade 

Met rookmelders kun je een brand snel opsporen, maar vaak niet enige brandschade voorkomen. Daarom is het belangrijk om, naast goed opgehangen rookmelders, ook een goede woonverzekering te hebben. Hiermee kun je je huis en je spullen verzekeren tegen brandschade. Je krijgt dan een vergoeding voor de beschadigde onderdelen en hoeft de schade niet uit eigen zak te betalen. 

Bij Univé is je huis goed verzekerd tegen brandschade met een opstalverzekering. Als je een inboedelverzekering afsluit, zijn ook de losse spullen in je huis hiervoor verzekerd. Beide verzekeringen sluit je binnen een paar minuten af via onze website. 

Sluit opstalverzekering afSluit inboedelverzekering af