Ga naar inhoud

Geld lenen voor de verduurzaming van je huis: een slimme investering?

Je huis verduurzamen kan een kostbare investering zijn. Of je nu zonnepanelen op je dak plaatst of je kruipruimte laat isoleren; het kostenplaatje is niet altijd aantrekkelijk. Toch is het verduurzamen van je huis een investering die veel oplevert. Het zorgt voor een comfortabel woonklimaat. Je bespaart op je energierekening. Ook is een vermindering van CO2-uitstoot prettig voor het milieu. De voordelen maken het verduurzamen van je huis een waardevolle investering voor jezelf én de toekomst. Om dit alles te financieren kun je uit verschillende mogelijkheden kiezen. Eén daarvan is het aangaan van een lening voor het verduurzamen van je huis. 

Welke leningen zijn er voor de verduurzaming van je huis 

De verduurzaming van je huis financieren met een lening is een goede manier om snel te beginnen. Er zijn verschillende leningen waar je gebruik van kunt maken. 

  • Energiebespaarlening  

De energiebespaarlening kun je gebruiken om energiebesparende maatregelen in je huis door te voeren. Deze lening maakt het onder andere mogelijk om isolatiemateriaal aan te schaffen. Ook kun je hiermee zonnepanelen installeren of een warmtepomp plaatsen. Deze lening heeft relatief gunstige voorwaarden. Je kunt deze lening afsluiten zonder administratieve kosten of notariskosten. De rente op de energiebespaarlening is 0 % als het gemeenschappelijke inkomen onder de € 60.000 is. Je kunt deze lening gebruiken voor onder andere het isoleren van je gevel, dak of vloer. Ook de aanschaf van een energiezuinige cv-ketel, een zonneboiler of zonnepanelen vallen onder deze lening. Het is mogelijk om meerdere maatregelen tegelijkertijd te financieren met deze lening.

Lees meer over de Energiebespaarlening 

  • Duurzaamheidslening  

Gemeenten en provincies bieden de Duurzaamheidslening aan. De voorwaarden van deze lening zijn over het algemeen gunstig. Wat de exacte voorwaarden en maximale bedragen zijn variëren per gemeente. Dit is dus afhankelijk van je woonplaats. Kijk op de website van jouw gemeente voor alle details en mogelijkheden.  

  • Je huis verduurzamen met je hypotheek 

Heb je net een huis gekocht? Verbeter dan direct je energielabel. Je kunt vaak extra lenen om je huis te verduurzamen of te isoleren. Normaal gesproken kun je de maximale waarde van je woning lenen als hypotheek. Heb je verduurzamingsplannen? Dan kun je vaak extra lenen om dit te bereiken.  

Lees meer

De voor- en nadelen van een lening om je huis te verduurzamen 

Je huis verduurzamen heeft veel voordelen. Het financieren van verduurzamen met een lening ook. Toch zijn er ook enkele nadelen. We zetten het voor je op een rij.  

  • Je hoeft niet te wachten tot je het bedrag bij elkaar gespaard hebt. Zo kun je sneller profiteren van de voordelen van het verduurzamen van je huis.  

  • De besparingen op je eigen energierekening kunnen hoger zijn dan de kosten voor de lening. Zo bespaar je geld op termijn.  

  • Sneller effect. Als je een lening hebt gekregen, kun je direct aan de slag om je huis te verduurzamen.  

Mogelijke nadelen van het verduurzamen van je woning.  

  • Je betaalt rente over het geleende bedrag. Dit betekent dat het geld kost om geld te lenen.  

  • Je gaat een financiële verplichting aan.  

  • De geldverstrekker moet de aanvraag goedkeuren. Dit betekent dat je afhankelijk bent van de geldverstrekker.  

Duurzame energieoplossingen verzekerd bij je opstalverzekering  

Heb jij besloten om je huis te verduurzamen? Ga je isolatiemateriaal aanschaffen of misschien wel zonnepanelen op je dak plaatsen? Dan ben je ervan op de hoogte dat dit een kostbare investering is. Met de Univé Opstalverzekering zijn duurzame energieoplossingen verzekerd tegen schade door onder andere brand of water.  

Meer weten? Bekijk onze opstalverzekering

Het verduurzamen van je huis financieren door geld te lenen is een aantrekkelijke optie. Laat je altijd goed adviseren door een adviseur. Het lenen van geld is één van de mogelijkheden om verduurzaming van je huis te financieren. Je kunt ook subsidies, het gebruiken van overwaarde of het inleggen van spaargeld overwegen.