Ga naar inhoud

9 augustus 2021Wonen

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Wanneer je geen energielabel hebt of deze wilt vernieuwen vanwege verduurzaming, kun je een nieuw energielabel aanvragen via een erkend adviseur. Doe dit altijd via een betrouwbare website. Hieronder leggen we je in 4 stappen uit hoe je een nieuw energielabel aanvraagt.

Stap 1: een erkend adviseur

Ga op zoek naar een erkend adviseur. Dit kun je doen via bijvoorbeeld Energie Label en Centraal Register Techniek. Vraag offertes op en maak vervolgens een afspraak met een adviseur.

Stap 2: huisbezoek

De erkend adviseur komt thuis bij je langs. Gemiddeld duurt een bezoek een uur tot anderhalf uur. De daadwerkelijke duur is afhankelijk van de te onderzoeken factoren.

Stap 3: alle factoren gecheckt

Tijdens de afspraak worden diverse kenmerken van het huis besproken. Deze bepalen uiteindelijk welk energielabel wordt toegekend aan je woning.

Openbare gegevens, zoals het type woning, de grootte, het bouwjaar én gegevens van vergelijkbare woningen zijn van invloed op het energielabel. Daarnaast worden er verschillende factoren van een woning bekeken, zoals de isolatie (dak-, vloer- en gevelisolatie bijvoorbeeld) en kijken ze naar installaties als zonnepanelen, warmtepomp of zonneboiler. Om tot het uiteindelijke label te komen, worden dus zowel de buitenkant als de binnenkant van je huis aan inspectie onderworpen.

Stap 4: energielabel berekend

Na het bezoek worden de gegevens verwerkt en wordt het energielabel berekend. De adviseur registreert vervolgens het energielabel in de database. Je ontvangt een bericht hoe je het label ontvangt of kunt downloaden. Het aangevraagde energielabel is tien jaar geldig.

Wil je alle ins en outs weten over het energielabel in 2021? Lees dan onze blog met alle informatie wat je over het energielabel moet weten.

Deel dit bericht