Ga naar inhoud

8 februari 2017Gezondheid

Zorgverzekering 18 jaar - Waar moet je op letten?

Als 18-jarige ben je meerderjarig. Je wordt dan geacht zelfstandig beslissingen te kunnen nemen en mag je dingen doen zoals stemmen, autorijden en trouwen. Daarnaast ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten.

Tot je 18e sta je bij je ouders op de zorgpolis. Zij betalen voor jou geen premie en je hebt recht op specifieke vergoedingen, bijvoorbeeld voor de tandarts. Dat verandert als je 18 wordt. Vanaf 18 jaar moet je namelijk zelf een zorgverzekering afsluiten. De zorgverzekeraar van je ouders stuurt je daar een brief over. Op de 1e van de maand na je 18e verjaardag moet je zorgverzekering ingaan. Je mag zelf bepalen waar en hoe jij je verzekert. Oriënteer je daarom goed en stel jezelf de volgende vragen.

Hoeveel wil ik betalen?

Een basisverzekering vergoedt de kosten voor elementaire medische hulp zoals huisarts, ziekenhuis, medicijnen en kraamzorg. De overheid bepaalt welke vergoedingen er in het basispakket zitten, maar verzekeraars bepalen voor welke premie zij dat pakket aanbieden. De basisverzekering is bij ene verzekeraar daarom goedkoper dan bij de andere.

Wil ik optimale keuzevrijheid?

Zorgverzekeraars vergoeden jouw zorgkosten en moeten daarom letten op de kwaliteit en de prijs van zorg. Ze sluiten het liefst een contract af met zorgverleners die een hoge kwaliteit koppelen aan een lage prijs. Sommige zorgverzekeraars bieden een voordelige verzekering als je je voor bepaalde aandoeningen laat behandelen in een ziekenhuis of door een zorgverlener van hun keuze. Wil je liever de vrijheid om zelf te kiezen? Dan kan dat natuurlijk. Je betaalt dan iets meer premie.

Wil ik me aanvullend verzekeren?

Naast de basisverzekering is het mogelijk je aanvullend te verzekeren. Dat is handig als je prijs stelt op bepaalde vergoedingen voor bijvoorbeeld de tandarts, spoedeisende hulp in het buitenland of fysiotherapie. Er zijn verschillende zorgverzekeringen met pakketten die aansluiten op de zorgbehoeften een 18-jarige.

Welk eigen risico kies ik?

Iedereen in Nederland heeft voor de basisverzekering een verplicht eigen risico van € 385,-. Dat betekent dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf betaalt. Voor de huisarts geldt geen eigen risico, daar betaal je dus niets voor. Je mag ook kiezen voor een hoger eigen risico. De premie daalt dan, maar als je onverwacht toch veel zorgkosten maakt, moet je die wel zelf kunnen betalen. Bij de aanvullende verzekeringen bepalen zorgverzekeraars zelf hoeveel je voor een bepaalde behandeling vergoed krijgt en of er een eigen bijdrage geldt.

Wil je direct een zorgverzekering afsluiten? Lees dan meer over de verschillende zorgverzekeringen en ontdek welke het beste bij jou past.

Zorgtoeslag aanvragen

De zorgpremie neemt iedere maand een flinke hap uit je budget. Maar die pijn kan verzacht worden. Als je een laag inkomen hebt en weinig tot geen vermogen kun je zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Gaan je ouders de zorgpremie betalen? Dan is zorgtoeslag nog steeds mogelijk omdat er alleen naar jouw inkomen gekeken wordt.

Zorgverzekering aanvragen als je 18 jaar wordt

Meer weten over 18 jaar worden en verzekeringen? We hebben het één en ander overzichtelijk voor je op een rij gezet.

In één keer klaar met het verzekeringspakket van Univé

Wanneer je 18 bent geworden moet je zelf een zorgverzekering afsluiten, je bent niet langer verzekerd op de polis van je ouders. Wil je naast de zorgverzekering ook verzekerd zijn voor bijvoorbeeld je telefoon die je tijdens de vakantie hebt laten vallen? Met een zelf samen te stellen verzekeringspakket van Univé, regel je al je verzekeringen in één keer. Dit betekent; veel overzicht, tot 10% pakketkorting en hulp bij het voorkomen van dubbele dekkingen.

Deel dit bericht