Ga naar inhoud

Wat te doen bij inbraak?

Een inbraak is helaas nooit helemaal te voorkomen. Daarom is goed om te weten wat te doen bij een inbraak. Zo beperkt u verdere schade en voorkomt u dat een situatie uit de hand loopt. Deze tips helpen u daarbij.

Een inbraak als u zelf thuis bent

Dit is een erg angstige en mogelijk gevaarlijke situatie. Uw veiligheid staat hierbij voorop. Volg daarom de volgende tips over wat te doen bij een inbraak als u thuis bent:

  1. Bel direct met 112 om de politie te waarschuwen.
  2. Breng uzelf en familieleden in veiligheid, bij voorkeur in een kamer die op slot kan.
  3. Maak lawaai, inbrekers schrikken hiervan en zullen willen vluchten.
  4. Doe de lichten aan in huis, als u dit op afstand kunt doen.
  5. Vermijd de confrontatie met de inbrekers en wacht tot de politie er is.

Doe dit alles uiteraard wel in overleg met de medewerker van 112 die u aan de telefoon heeft.

Wat te doen na een inbraak?

Komt u thuis en ontdekt u dat er is ingebroken? Ook dan is het belangrijk om als eerste de politie te waarschuwen. Dat kan via 112 maar ook via 0900 8844 als er geen gevaar meer dreigt. De politie komt vervolgens bij u langs om onderzoek te doen. Ook kunt u dan aangifte te doen.

Verder zijn de volgende tips belangrijk:

  • Raak niets aan: zo voorkomt u dat u sporen wist. Laat alles dus liggen en ruim niets op totdat de politie zegt dat dit kan.

  • Blokkeer bankpassen en creditcards: dit regelt u eenvoudig via de bank. Meestal kan dit online of via een noodtelefoonnummer van de bank.

  • Maak foto’s en video’s: zo legt u de situatie vast na de inbraak. Dit kan handig zijn voor de verzekeraar.

  • Informeer uw verzekeraar: stel uw verzekeraar op de hoogte van de inbraak. Als klant van Univé kunt u bellen met de Alarmcentrale op 0592 348 112. U kunt alvast afspraken maken over de herstelwerkzaamheden.

  • Maak een lijst van gestolen spullen: in de dagen na de inbraak ontdekt u misschien nog meer spullen die gestolen zijn. Maak een lijst en vul deze aan als u ontdekt dat er iets weg is.

Een volgende inbraak voorkomen

Na een inbraak wilt u misschien extra maatregelen nemen om de kans op herhaling te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld al het hang- en sluitwerk nog eens nakijken en eventueel vervangen door nog beter materiaal. Ook kunt u een alarmsysteem overwegen of extra buitenverlichting aanbrengen. 

Meer over Alarm in huis