Ga naar inhoud

De mooiste plekken van Oostenrijk

Als je naar Oostenrijk op vakantie wilt, kan het lastig zijn om te bepalen waarheen precies. Oostenrijk is namelijk een groot en divers land, dat vakantiegangers veel te bieden heeft. Zowel in de winter als in de zomermaanden. Wat de mooiste plekken van Oostenrijk zijn voor jouw volgende vakantie, lees je op deze pagina. 

Mooiste plekken van Oostenrijk in de winter 

Oostenrijk is prachtig om te bezoeken in de winter. Je vindt hier namelijk veel berggebieden, waar je een heerlijk actieve wintersportvakantie kunt houden. Maar ook als je een rustigere vakantie zoekt, kun je ‘s winters een fijne vakantie beleven in Oostenrijk. De uitgestrekte natuur en mooie steden zijn ook in de koude maanden een bezoekje waard.  

Welke plekken kun je dan zoal ‘s winters bezoeken in Oostenrijk? We zetten er een aantal voor je op een rij. 

1. Steiermark 

Steiermark is een bergachtig gebied in Oostenrijk, waar je in de winter fijn op vakantie kunt. Je kunt hier namelijk de mooiste berglandschappen met gletsjers bewonderen, bijvoorbeeld de Dachsteingletsjer. Dit gebied biedt veel gelegenheid voor wintersportvakanties, maar ook voor wandelingen in de bergen. Daarbij heb je prachtig uitzicht over de besneeuwde bergtoppen en dennenbossen in de omgeving. Als je houdt van skiën en snowboarden, zit je hier ook goed. In Steiermark is in de winter meer dan genoeg plek om van de besneeuwde heuvels af te crossen. 

2. Tirol 

Tirol is één van de bekendste gebieden van Oostenrijk, en dat is ook niet gek. Tirol is namelijk rijk aan mooie natuur, en je kunt er in de winter aangenaam skiën en snowboarden. In Tirol ligt een deel van de Alpen, waardoor je hier uitgestrekte berglandschappen met daartussen groene dalen vindt. In de zomer kun je hier prachtig wandelen, in de winter kun je hier heerlijke sneeuwpret beleven. Ook kun je in Tirol genieten van traditioneel Oostenrijks eten en drinken. Denk daarbij aan de klassieke schnitzel of de lekker zoete kaiserschmarrn. Maar ook aan traditionele Oostenrijkse dranken als schnapps of lokale bieren. 

3. Wenen 

Wenen is de hoofdstad én de grootste stad van Oostenrijk. Ook in de winter is deze stad mooi om te bezoeken. Bijvoorbeeld voor een uitstapje tijdens je vakantie of voor een hele stedentrip. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan één van de vele bijzondere musea van de stad, zoals het Kunsthistorische Museum. Hier kun je kunstwerken bewonderen van de tijd van de oude Egyptenaren tot aan het einde van de 18e eeuw. Wenen heeft ook een mooie ligging aan de rivier Donau. Hier kun je langs wandelen en intussen de unieke architectuur van de stad bewonderen. 

Mooiste plekken van Oostenrijk in de zomer 

Ook in de zomer kun je in Oostenrijk een mooie vakantie beleven. Het land is namelijk rijk aan prachtige natuurgebieden, met meren waar je ‘s zomers kunt zwemmen. Ook wandelaars en fietsers kunnen zich hier helemaal uitleven. 

Als je Oostenrijk bezoekt in de zomer, wat zijn dan de mooiste plekken om te bezoeken? Je vindt hieronder een paar leuke voorbeelden. 

1. Salzburgerland 

Salzburgerland is een bergachtig deel van Oostenrijk waar je in de zomer heerlijke actieve vakanties kunt houden. De groene bergen bieden ‘s zomers meer dan genoeg plek om te wandelen en fietsen. Daarbij kom je langs unieke watervallen, grotten en rivierkloven. Ook vind je in Salzburgerland meren, zoals de Mattsee en Wallersee, waar je met warm weer een aangename frisse duik kunt nemen. Uitrusten kun je doen in de schilderachtige bergdorpjes, waar je kunt genieten van het uitzicht terwijl je proeft van de lokale keuken. Ook kun je een uitstapje maken naar de stad Salzburg, waar de cultuurliefhebber helemaal thuis is. 

2. Karinthië 

Karinthië is één van de zuidelijkste gebieden van Oostenrijk. Het klimaat is hier dan ook warmer en zonniger dan in de rest van het land. Ook liggen er in deze streek meer dan 1200 verschillende meren, zoals de Weissensee en Wörthersee. De watertemperatuur kan hier in de zomer oplopen tot maar liefst 28 graden, waardoor je er in de zomermaanden fijn kunt zwemmen. Of gewoon genieten van het zonnetje op het strand eromheen. Als je een iets actievere vakantie wilt, zit je in Karinthië ook goed. Je kunt hier namelijk prachtige lange wandelingen maken in het groene berglandschap in de zomer. Dit maakt Karinthië een fijne plek om ‘s zomers te bezoeken, of je nu een ontspannen of actieve vakantie wilt houden. 

3. Graz 

Graz is een cultureel centrum in Oostenrijk en heerlijk om te bezoeken in de zomer. Je kunt in deze stad je ogen uitkijken door de bijzondere bouwwerken en kunst. Bezoek hier bijvoorbeeld de klassieke klokkentoren van Graz op de zogeheten ‘Schlossberg’. Of loop eens een rondje door de creatieve wijk rondom de Lendplatz, waar je moderne kunst kunt bewonderen. Mede door deze plek kreeg Graz de bijnaam ‘City of Design’. Na een dag sightseeing kun je neerstrijken in één van de vele hippe cafés en bars van Graz.