Ga naar inhoud

Oostenrijks eten en eetgewoontes

Stap jij binnenkort in de auto, de trein of het vliegtuig naar Oostenrijk? Dan vraag je je misschien af hoe Oostenrijks eten is, en wat de eetgewoontes in het land zijn. Zo weet je wat je kunt verwachten tijdens je vakantie. Je hebt misschien al eens gehoord van Oostenrijks eten en drinken als kaiserschmarrn of schnaps, maar de Oostenrijkse keuken heeft veel meer te bieden dan dat. Alles dat je moet weten over eten en drinken in Oostenrijk en de eetgewoontes, lees je op deze pagina. 

Oostenrijks ontbijt 

Oostenrijkers beginnen hun dag meestal met een eenvoudig, niet te uitgebreid ontbijt. Daarbij worden meestal broodjes gegeten, zoals kaiserbroodjes. Deze staan in Oostenrijk bekend als ‘semmel’, en ze worden in zowel ronde als langwerpige vorm gemaakt. Als alternatief worden ook wel boterhammen gegeten bij het ontbijt. In Oostenrijk worden deze vaak belegd met iets zoets, zoals jam of honing. Voor wie meer zin heeft in iets hartigs, zijn kaas of vlees goede opties als beleg. In Oostenrijk worden lokaal veel verse zuivel en vleeswaren geproduceerd, zoals gerookte ham en spek, dus er is keuze genoeg. 

Ook het drinken naast het ontbijt is vaak eenvoudig. Meestal wordt gekozen voor koffie, thee of melk. Soms wordt ook gekozen voor vruchtensap bij het ontbijt, zoals sinaasappelsap. In Oostenrijk is de koffie en thee vaak wel sterker dan in Nederland. 

Oostenrijkse lunch 

De lunch is voor Oostenrijkers meestal een warme maaltijd. Zo eenvoudig als het ontbijt is, zo uitgebreid is de lunch. Dit is vaak een maaltijd van drie gangen. Deze begint meestal met soep, bijvoorbeeld een hartige Oostenrijkse kaspressknödelsuppe. Dit is een soep met daarin knoedels, die gemaakt worden van lokaal brood en kaas. Als hoofdgerecht volgt meestal een stevig gerecht met vlees, zoals een wienerschnitzel. Dit is een groot, gepaneerd stuk kalfsvlees, dat traditioneel wordt opgediend met aardappelsalade of frites. Daarna volgt vaak nog een dessert, zoals apfelstrudel. Dit is een gebakje van zoet deeg gevuld met appels en rozijnen. 

Bij de lunch kan iets fris gedronken worden: in Oostenrijk is een grote variatie aan vruchtensappen en frisdranken uit de streek. Bijvoorbeeld almdudler, een soort kruidenlimonade met prik. Of holunderblütensaft, een siroop van vlierbes die, gecombineerd met water, een heerlijk fris en zoet glaasje limonade maakt. 

Avondeten in Oostenrijk 

In Oostenrijk geldt het avondeten als de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit wordt meestal gegeten vanaf een uur of 6 ‘s avonds. Ook het avondeten is een uitgebreide maaltijd, net als de lunch. Het bestaat uit drie gangen: een licht voorgerecht zoals soep of brood, een groot hoofdgerecht met meestal vlees, en een zoet nagerecht. Het hoofdgerecht bestaat vaak voor een belangrijk deel uit vlees, zoals schweinsbraten. Dit is een groot stuk gebraden varkensvlees, op smaak gebracht met kruiden en knoflook. Maar voor wie geen vlees eet, zijn er ook heerlijke vegetarische opties. Käsespätzle bijvoorbeeld. Dit is een soort pasta-achtig gerecht met veel gesmolten kaas erdoor, geserveerd met salade ernaast. 

Bij en ook na het avondeten drinken de Oostenrijkers graag een borrel. Traditioneel wordt dan vaak schnaps gedronken, een sterke en zoete vruchtenlikeur. Als je iets minder sterks wilt, kun je ook kiezen voor een lokaal Oostenrijks weissbier. Dit is een witbier zoals we ook in Nederland wel kennen, maar dan met een aparte, minder bittere smaak. 

Oostenrijkse desserts 

Oostenrijk heeft een groot aanbod aan heerlijke gebakjes en andere toetjes. Denk daarbij aan apfelstrudel, maar ook andere gerechten als kaiserschmarrn. Dit zijn een soort pannenkoeken in stukjes, die worden opgediend met poedersuiker en jam erbij. Geen zin in gebak? Dan kun je ook kiezen voor de zogenaamde kletzennudeln. Dit zijn een soort zakjes van deeg, die worden gevuld met kwark en peren uit de streek. Kletzennudeln zijn zoet en fris, waardoor ze erg lekker zijn om te eten in de zomer. 

Goed verzekerd op reis naar Oostenrijk

Op reis gaan naar Oostenrijk is het fijnst als dat zorgeloos kan. Dat kan met een reisverzekering van Univé. Daarmee ben je verzekerd van hulp, bijvoorbeeld als je ziek wordt tijdens je vakantie of je bagage kwijt raakt. Ga je naar Oostenrijk voor een wintersportvakantie? Sluit dan ook de aanvullende wintersportdekking af bij je reisverzekering. Daarmee ben je verzekerd als er iets misgaat tijdens de wintersport, bijvoorbeeld als je een been breekt door een val van je snowboard. Een reisverzekering - met aanvullende dekkingen - sluit je bij ons snel online af. Ook handig: daarbij zie je meteen hoe hoog jouw premie uitvalt. 

Bereken jouw premie