Ga naar inhoud

Wat kost een eigen auto per maand?

Onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen... Na de aanschaf van een auto komen er allerlei kosten bij kijken. Hoeveel bent u per maand kwijt aan een eigen auto? En wat is dan goedkoper: kopen of leasen? We gidsen u door de maandelijkse kosten voor een koopauto, zodat u makkelijker ontdekt wat voordeliger voor u is.

Hoeveel kost een auto per maand?

Als u een auto koopt, bent u in één klap een hoop geld kwijt. Maar ook na de aanschaf blijft u natuurlijk gewoon kosten maken voor uw auto. Volgens het Nibud liggen de gemiddelde kosten van een eigen auto tussen de € 340 en € 675,50 per maand (peilmoment: juli 2022). Hieronder vallen de vaste kosten en de variabele kosten.

Vaste kosten van auto

De vaste kosten zijn alle vaste lasten die u voor uw auto betaalt. Elke maand of elk kwartaal betaalt u hier dus hetzelfde bedrag voor.

Deze zaken vallen onder de vaste kosten:

Wegenbelasting

Als eigenaar van een auto moet u elke maand of elk kwartaal wegenbelasting betalen. De gemiddelde kosten hiervoor liggen tussen de € 20 tot € 60 per maand.

Wat u precies aan wegenbelasting betaalt, is afhankelijk van deze factoren:

 • het gewicht van uw auto

 • de brandstof waar uw auto op rijdt

 • hoe milieuvriendelijk uw auto is

 • de provincie waarin u woont

Voor een volledig elektrische auto betaalt u tot en met 2024 geen wegenbelasting. Koopt u een hybride auto, dan krijgt u in bepaalde gevallen tot en met 2024 50% korting op uw wegenbelasting.

Verzekeringen

Zonder autoverzekering mag u de weg niet op. En de kosten voor uw verzekering lopen altijd door, zelfs als u de auto een lange tijd niet gebruikt. Er bestaan drie soorten verzekeringen: WA, WA+ en All Risk. Hoe uitgebreider uw dekking, hoe hoger uw maandelijkse premie. 

U bent verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Deze biedt een basisdekking. Voor de optimale dekking, All Risk, betaalt u het meest. Maar bij schade heeft u hiermee natuurlijk wel de kleinste kans op onverwachte kosten.

De premie voor een autoverzekering ligt gemiddeld tussen de € 60 en € 120 per maand. Hoe hoog uw premie uiteindelijk is, hangt niet alleen af van de dekking die u kiest. Deze zaken spelen ook een rol:

 • uw woonplaats

 • het merk, model, vermogen en gewicht van uw auto

 • uw aantal schadevrije jaren

Overweegt u uw eerste auto te kopen? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat u als beginnend bestuurder vaak meer premie betaalt. Dat komt doordat u nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Vaste afschrijving

Met een eigen auto krijgt u ook te maken met vaste afschrijving. Dit houdt in dat de waarde van uw auto elke maand iets omlaag gaat. Dat komt doordat het voertuig steeds ouder wordt.

Gemiddeld liggen de kosten voor de vaste afschrijving tussen de € 50 en € 200 per maand. Dit bedrag hoeft u natuurlijk niet te betalen, maar het is wel belangrijk om het mee te nemen in uw berekening. Als u de auto over een paar jaar weer wilt verkopen, krijgt u namelijk minder geld dan u ervoor betaald heeft.

Vast onderhoud

De laatste vaste kostenpost is het periodieke onderhoud van uw auto, zoals de APK-keuring. Rijdt u op diesel of gas (eventueel in combinatie met elektrisch)? Dan moet de eerste APK-keuring plaatsvinden wanneer de auto 3 jaar oud is. Daarna moet u elk jaar naar een keurmeester.

Rijdt u een personenauto die maximaal 3.500 kilogram weegt en een benzine- of elektromotor heeft? Dan laat u die voor het eerst APK-keuren wanneer de auto 4 jaar oud is. De tweede keuring vindt plaats wanneer de auto 6 jaar oud is en de derde wanneer de auto 8 jaar is. Daarna is een jaarlijkse APK-keuring nodig.

De kosten voor de APK-keuring zijn afhankelijk van het type auto dat u rijdt. De volgende bedragen geven een indruk van wat u er ongeveer voor betaalt:

 • Benzineauto: € 20 tot € 50

 • Dieselauto: maximaal € 70

 • Elektrische auto: € 20 tot € 65

Per maand komen de gemiddelde kosten voor vast onderhoud neer op ongeveer € 20.

Variabele kosten van auto

Behalve de vaste kosten voor uw koopauto, zijn er ook variabele kosten. Veel van deze kosten komen ook maandelijks terug, alleen wisselen de bedragen telkens weer. Dat komt doordat de variabele kosten afhankelijk zijn van hoe u de auto gebruikt.

Deze zaken vallen onder de variabele kosten:

 • brandstofkosten en/of laadkosten

 • variabele afschrijving

 • variabel onderhoud en reparaties

 • parkeerkosten

Brandstofkosten

Hoeveel u maandelijks kwijt bent aan brandstof, hangt van allerlei dingen af. Zoals hoeveel kilometers u die maand gereden heeft, hoeveel uw auto verbruikt en wat de prijzen voor brandstof zijn.

Rijdt uw auto op benzine, diesel of LPG? Dan kunt u er gemiddeld op rekenen dat u zo’n € 70 tot € 120 per maand betaalt voor brandstof.

Laadkosten

Uw laadkosten zijn sterk afhankelijk van de stroomtarieven. Profiteert u thuis nog van een voordelig energietarief? Dan is laden bijna altijd goedkoper dan tanken. Maar ook andere zaken spelen een rol. Zoals het aantal kilometers dat u rijdt, uw rijgedrag en waar u laadt.

Laadt u bijvoorbeeld alleen via uw laadpaal thuis? Dan komt u volgens Milieu Centraal uit op gemiddeld € 36,67 per maand. De kosten voor de aanschaf en plaatsing van de laadpaal komen daar dan natuurlijk nog wel bij.

Laadt u niet alleen thuis, maar ook bij openbare laadpalen en snelladers? Dan betaalt u gemiddeld zo’n € 51,67 per maand aan laadkosten. En laadt u alleen openbaar, dan komen de maandelijkse laadkosten neer op gemiddeld € 66,67. Deze berekeningen van Milieu Centraal gelden voor een elektrische middenklasser die 12.000 kilometer per jaar rijdt.

Variabele afschrijving

Zoals u eerder las, maakt de vaste afschrijving deel uit van de vaste kosten voor uw auto. Maar er is ook sprake van variabele afschrijving. De auto wordt namelijk ook met elke extra kilometer iets minder waard.

Gemiddeld liggen de kosten voor de variabele afschrijving tussen de € 20 en € 65 per maand. Net als bij de vaste afschrijving, geldt voor de variabele afschrijving dat dit geen kosten zijn die u betaalt. Maar omdat u uw auto uiteindelijk voor minder kunt verkopen, verliest u er wel geld op. Daarom is het slim om dit mee te nemen in het totale kostenplaatje. 

Variabel onderhoud en reparaties

Als auto-eigenaar maakt u ook variabele kosten voor onderhoud en reparaties. Denk aan het bijvullen van de olie en het controleren van de koelvloeistof. Of een kapot of versleten onderdeel dat u eens in de zoveel tijd moet laten repareren of vervangen. Daarnaast zijn ook een kleine beurt en grote beurt af en toe nodig.

Zulke kosten maakt u niet maandelijks, maar uiteindelijk kunt u ze alsnog voelen in uw portemonnee. Vooral als u uw auto veel gebruikt. Gemiddeld liggen de kosten voor variabel onderhoud tussen de € 40 en € 70 per maand.

Parkeerkosten

Tot slot: uw mogelijke kosten voor parkeren. Ze zijn makkelijk over het hoofd te zien, maar kunnen toch al gauw oplopen. Heeft u bijvoorbeeld een parkeervergunning nodig? Neem dit bedrag dan ook mee in uw berekening. Het maandelijkse tarief verschilt per gemeente. Op de website van uw gemeente leest u wat een parkeervergunning in uw woonplaats kost.

Wat kost een kleine beurt?

Het algemene advies is om uw auto een kleine beurt te geven na elke 15.000 kilometer die u rijdt óf na 1 jaar. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt uw auto op 45 belangrijke punten gecheckt, waaronder de remmen en de schokdempers. De kosten van een kleine beurt liggen gemiddeld tussen de € 100 en € 150.

Wat kost een grote beurt?

Voor de grote beurt geldt het advies om deze uit te laten voeren na elke 30.000 kilometer die u rijdt óf na 2 jaar. De grote beurt is eigenlijk een kleine beurt met een paar belangrijke extra controles en werkzaamheden. Zoals het vervangen van de luchtfilter en het controleren van de uitlaatdemper. De gemiddelde kosten van een grote beurt liggen rond de € 200 tot € 400.

Tip: laat de grote of kleine beurt samen met de APK-keuring uitvoeren. Dat bespaart u tijd en geld.

Overzicht: wat kost een auto per maand?

In de onderstaande tabel hebben we alle genoemde bedragen voor u op een rijtje gezet. Zo ziet u direct wat een auto per maand kost.

Kostenpost

Gemiddelde kosten per maand

Wegenbelasting

€ 20 - € 60

Autoverzekering

€ 60 - € 120

Vaste afschrijving

€ 50 - € 200 

Vast onderhoud

€ 20

Totaal vaste kosten

€ 150 - € 400

Brandstofkosten

€ 70 - € 120

Laadkosten

€ 36,67 - € 66,67

Variabele afschrijving

€ 20 - € 65 

Parkeerkosten

cijfers onbekend

Variabel onderhoud en reparaties

€ 40 - € 70

Totaal variabele kosten (brandstof)

€ 130 - € 255

Totaal variabele kosten (elektrisch)

€ 96,67 - € 201,67

Totale kosten (brandstof)

€ 280 - € 655

Totale kosten (elektrisch)

€ 246,67 - € 601,67

Goed om te weten: de genoemde bedragen zijn afgerond en gemeten op het moment van schrijven (september 2022). Uw totale autokosten kunnen daardoor hoger of lager zijn dan de bedragen in dit artikel.

Kopen vs. leasen: wat is goedkoper?

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een auto privé te leasen. Dit is meestal een stuk voordeliger dan u denkt. Sterker nog: door het inkoopvoordeel van de leasemaatschappij is een leaseauto mogelijk zelfs goedkoper dan een eigen auto.

Zo rijdt u via Private Lease met Univé al vanaf € 359 in een gloednieuwe elektrische auto of hybride. De vaste kosten én het variabel onderhoud betalen wij dan allemaal voor u. U hoeft dus alleen nog maar uw auto op te laden.

Bovendien hoeft u zich als leaserijder geen zorgen te maken om de risico’s en onzekerheden die komen kijken bij het kopen van een elektrische auto. Zoals de onduidelijkheid over de restwaarde van de auto. Of de accu van de auto, die over de jaren steeds meer capaciteit verliest.

Tip: wilt u leasen tegen een extra scherp tarief? Kies dan voor een tweedekans: een jonge occasion van zo’n 1 tot 2 jaar oud. Daarin rijdt u net zo onbezorgd als in een nieuw model. Al onze tweedehands auto’s zijn namelijk professioneel gekeurd en gereinigd, vanbinnen én vanbuiten. Zoals het hoort.

Ook uw auto privé leasen via Univé?

Heeft u een vraag over Private Lease met Univé? Of wilt u persoonlijk advies over welke auto het beste bij u past? Onze ervaren adviseurs staan voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie