Ga naar inhoud

Wat kost een eigen auto per maand?

Onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen... Na de aanschaf van een auto komen er allerlei kosten bij kijken. Hoeveel ben je per maand kwijt aan een eigen auto? En wat is dan goedkoper: kopen of leasen? We gidsen je door de maandelijkse kosten voor een koopauto, zodat je makkelijker ontdekt wat voordeliger voor jou is.

Hoeveel kost een auto per maand?

Als je een auto koopt, ben je in één klap een hoop geld kwijt. Maar ook na de aanschaf blijf je natuurlijk gewoon kosten maken voor je auto. Volgens het Nibud liggen de gemiddelde kosten van een eigen auto tussen de € 340 en € 675,50 per maand (peilmoment: juli 2022). Hieronder vallen de vaste kosten en de variabele kosten.

Vaste kosten van auto

De vaste kosten zijn alle vaste lasten die je voor je auto betaalt. Elke maand of elk kwartaal betaal je hier dus hetzelfde bedrag voor.

Deze zaken vallen onder de vaste kosten:

Wegenbelasting

Als eigenaar van een auto moet je elke maand of elk kwartaal wegenbelasting betalen. De gemiddelde kosten hiervoor liggen tussen de € 20 tot € 60 per maand.

Wat je precies aan wegenbelasting betaalt, is afhankelijk van deze factoren:

 • het gewicht van je auto

 • de brandstof waar je auto op rijdt

 • hoe milieuvriendelijk je auto is

 • de provincie waarin je woont

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot en met 2024 geen wegenbelasting. Koop je een hybride auto, dan krijg je in bepaalde gevallen tot en met 2024 50% korting op jouw wegenbelasting.

Verzekeringen

Zonder autoverzekering mag je de weg niet op. En de kosten voor je verzekering lopen altijd door, zelfs als je de auto een lange tijd niet gebruikt. Er bestaan drie soorten verzekeringen: WA, WA+ en All Risk. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger je maandelijkse premie.

Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Deze biedt een basisdekking. Voor de optimale dekking, All Risk, betaal je het meest. Maar bij schade heb je hiermee natuurlijk wel de kleinste kans op onverwachte kosten.

De premie voor een autoverzekering ligt gemiddeld tussen de € 60 en € 120 per maand. Hoe hoog jouw premie uiteindelijk is, hangt niet alleen af van de dekking die je kiest. Deze zaken spelen ook een rol:

 • je woonplaats

 • het merk, model, vermogen en gewicht van je auto

 • je aantal schadevrije jaren

Overweegt je je eerste auto te kopen? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat je als beginnend bestuurder vaak meer premie betaalt. Dat komt doordat je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Bovenstaande premievoorwaarden gelden ook voor zakelijke autoverzekeringen, zoals de bedrijfsautoverzekering. Aanvullende voorwaarden staan beschreven op de pagina bedrijfsauto verzekeren.

Vaste afschrijving

Met een eigen auto krijg je ook te maken met vaste afschrijving. Dit houdt in dat de waarde van je auto elke maand iets omlaag gaat. Dat komt doordat het voertuig steeds ouder wordt.

Gemiddeld liggen de kosten voor de vaste afschrijving tussen de € 50 en € 200 per maand. Dit bedrag hoef je natuurlijk niet te betalen, maar het is wel belangrijk om het mee te nemen in jouw berekening. Als je de auto over een paar jaar weer wilt verkopen, krijg je namelijk minder geld dan je ervoor betaald hebt.

Vast onderhoud

De laatste vaste kostenpost is het periodieke onderhoud van je auto, zoals de APK-keuring. Rij je op diesel of gas (eventueel in combinatie met elektrisch)? Dan moet de eerste APK-keuring plaatsvinden wanneer de auto 3 jaar oud is. Daarna moet je elk jaar naar een keurmeester.

Rij je een personenauto die maximaal 3.500 kilogram weegt en een benzine- of elektromotor heeft? Dan laat je die voor het eerst APK-keuren wanneer de auto 4 jaar oud is. De tweede keuring vindt plaats wanneer de auto 6 jaar oud is en de derde wanneer de auto 8 jaar is. Daarna is een jaarlijkse APK-keuring nodig.

De kosten voor de APK-keuring zijn afhankelijk van het type auto dat je rijdt. De volgende bedragen geven een indruk van wat je er ongeveer voor betaalt:

 • Benzineauto: € 20 tot € 50

 • Dieselauto: maximaal € 70

 • Elektrische auto: € 20 tot € 65

Per maand komen de gemiddelde kosten voor vast onderhoud neer op ongeveer € 20.

Variabele kosten van auto

Behalve de vaste kosten voor je koopauto, zijn er ook variabele kosten. Veel van deze kosten komen ook maandelijks terug, alleen wisselen de bedragen telkens weer. Dat komt doordat de variabele kosten afhankelijk zijn van hoe je de auto gebruikt.

Deze zaken vallen onder de variabele kosten:

 • brandstofkosten en/of laadkosten

 • variabele afschrijving

 • variabel onderhoud en reparaties

 • parkeerkosten

Brandstofkosten

Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan brandstof, hangt van allerlei dingen af. Zoals hoeveel kilometers je die maand gereden hebt, hoeveel jouw auto verbruikt en wat de prijzen voor brandstof zijn.

Rijdt je auto op benzine, diesel of LPG? Dan kun je er gemiddeld op rekenen dat je zo’n € 70 tot € 120 per maand betaalt voor brandstof.

Laadkosten

Je laadkosten zijn sterk afhankelijk van de stroomtarieven. Profiteer je thuis nog van een voordelig energietarief? Dan is laden bijna altijd goedkoper dan tanken. Maar ook andere zaken spelen een rol. Zoals het aantal kilometers dat je rijdt, jouw rijgedrag en waar je laadt.

Laad je bijvoorbeeld alleen via je laadpaal thuis? Dan kom je volgens Milieu Centraal uit op gemiddeld € 36,67 per maand. De kosten voor de aanschaf en plaatsing van de laadpaal komen daar dan natuurlijk nog wel bij.

Laad je niet alleen thuis, maar ook bij openbare laadpalen en snelladers? Dan betaal je gemiddeld zo’n € 51,67 per maand aan laadkosten. En laad je alleen openbaar, dan komen de maandelijkse laadkosten neer op gemiddeld € 66,67. Deze berekeningen van Milieu Centraal gelden voor een elektrische middenklasser die 12.000 kilometer per jaar rijdt.

Variabele afschrijving

Zoals je eerder las, maakt de vaste afschrijving deel uit van de vaste kosten voor jouw auto. Maar er is ook sprake van variabele afschrijving. De auto wordt namelijk ook met elke extra kilometer iets minder waard.

Gemiddeld liggen de kosten voor de variabele afschrijving tussen de € 20 en € 65 per maand. Net als bij de vaste afschrijving, geldt voor de variabele afschrijving dat dit geen kosten zijn die jij betaalt. Maar omdat je je auto uiteindelijk voor minder kunt verkopen, verlies je er wel geld op. Daarom is het slim om dit mee te nemen in het totale kostenplaatje.

Variabel onderhoud en reparaties

Als auto-eigenaar maak je variabele kosten voor onderhoud en reparaties. Denk aan het bijvullen van de olie en het controleren van de koelvloeistof. Of een kapot of versleten onderdeel dat je eens in de zoveel tijd moet laten repareren of vervangen. Daarnaast zijn ook een kleine beurt en grote beurt af en toe nodig.

Zulke kosten maak je niet maandelijks, maar uiteindelijk kun je ze alsnog voelen in je portemonnee. Vooral als je je auto veel gebruikt. Gemiddeld liggen de kosten voor variabel onderhoud tussen de € 40 en € 70 per maand.

Parkeerkosten

Ook je mogelijke kosten voor parkeren zijn variabel. Deze kosten zijn makkelijk over het hoofd te zien, maar kunnen toch al gauw oplopen. Heb je bijvoorbeeld een parkeervergunning nodig? Neem dit bedrag dan ook mee in je berekening. Het maandelijkse tarief verschilt per gemeente. Op de website van je gemeente lees je wat een parkeervergunning in jouw woonplaats kost.

Wat kost een kleine beurt?

Het algemene advies is om je auto een kleine beurt te geven na elke 15.000 kilometer die je rijdt óf na 1 jaar. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt je auto op 45 belangrijke punten gecheckt, waaronder de remmen en de schokdempers. De kosten van een kleine beurt liggen gemiddeld tussen de € 100 en € 150.

Wat kost een grote beurt?

Voor de grote beurt geldt het advies om deze uit te laten voeren na elke 30.000 kilometer die je rijdt óf na 2 jaar. De grote beurt is eigenlijk een kleine beurt met een paar belangrijke extra controles en werkzaamheden. Zoals het vervangen van de luchtfilter en het controleren van de uitlaatdemper. De gemiddelde kosten van een grote beurt liggen rond de € 200 tot € 400.

Tip: laat de grote of kleine beurt samen met de APK-keuring uitvoeren. Dat bespaart je tijd en geld.

Overzicht: wat kost een auto per maand?

In de onderstaande tabel hebben we alle genoemde bedragen voor je op een rijtje gezet. Zo zie je direct wat een auto per maand kost.

Kostenpost

Gemiddelde kosten per maand

Wegenbelasting

€ 20 - € 60

Autoverzekering

€ 60 - € 120

Vaste afschrijving

€ 50 - € 200 

Vast onderhoud

€ 20

Totaal vaste kosten

€ 150 - € 400

Brandstofkosten

€ 70 - € 120

Laadkosten

€ 36,67 - € 66,67

Variabele afschrijving

€ 20 - € 65 

Parkeerkosten

cijfers onbekend

Variabel onderhoud en reparaties

€ 40 - € 70

Totaal variabele kosten (brandstof)

€ 130 - € 255

Totaal variabele kosten (elektrisch)

€ 96,67 - € 201,67

Totale kosten (brandstof)

€ 280 - € 655

Totale kosten (elektrisch)

€ 246,67 - € 601,67

Goed om te weten: de genoemde bedragen zijn afgerond en gemeten op het moment van schrijven (september 2022). Jouw totale autokosten kunnen daardoor hoger of lager zijn dan de bedragen in dit artikel.

Kopen vs. leasen: wat is goedkoper?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een auto privé te leasen. Dit is meestal een stuk voordeliger dan je denkt. Sterker nog: door het inkoopvoordeel van de leasemaatschappij is een leaseauto mogelijk zelfs goedkoper dan een eigen auto.

Zo rij je via Private Lease met Univé al vanaf € 359 in een gloednieuwe elektrische auto of hybride. De vaste kosten én het variabel onderhoud betalen wij dan voor jou. Je hoeft dus alleen nog maar je auto op te laden.

Bovendien hoef je je als leaserijder geen zorgen te maken om de risico’s en onzekerheden die komen kijken bij het kopen van een elektrische auto. Zoals de onduidelijkheid over de restwaarde van de auto. Of de accu van de auto, die over de jaren steeds meer capaciteit verliest.

Tip: wil je leasen tegen een extra scherp tarief? Kies dan voor een tweedekans: een jonge occasion van zo’n 1 tot 2 jaar oud. Daarin rij je net zo onbezorgd als in een nieuw model. Al onze tweedehands auto’s zijn namelijk professioneel gekeurd en gereinigd, vanbinnen én vanbuiten. Zoals het hoort.

Ook je auto privé leasen via Univé?

Heb je een vraag over Private Lease met Univé? Of wil je persoonlijk advies over welke auto het beste bij je past? Onze ervaren adviseurs staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie