Ga naar inhoud

Total Cost of Ownership (TCO)

Overweegt u een auto te kopen of leasen? Dan is het slim om de TCO te berekenen. Hiermee krijgt u namelijk beter zicht op de totale kosten van uw auto. We leggen in heldere taal uit wat de TCO precies is en hoe u deze makkelijk voor uzelf berekent.

Wat is TCO?

TCO is de afkorting van Total Cost of Ownership. Dit zijn de totale eigendomskosten: alle kosten die u maakt voor een auto, vanaf het moment dat u die koopt of leaset tot het moment waarop u de auto weer verkoopt of inlevert bij de leasemaatschappij. Het gaat dus niet alleen om de aanschafprijs of leaseprijs, maar ook om wat het kost om de auto te gebruiken.

TCO berekenen van uw auto: waarom is het slim?

De TCO geeft een eerlijk beeld van wat een bepaalde auto u nou écht kost. Zo kan het zijn dat u een goedkope auto koopt die veel duur onderhoud nodig heeft. Of dat u juist een dure elektrische auto koopt die erg goedkoop is om te gebruiken en onderhouden.

Als u in deze twee situaties alleen naar de aanschafprijs kijkt, dan kijkt u maar naar een klein deel van de kosten. Maar door de TCO te berekenen en vergelijken, weet u precies wat u kwijt bent aan beide auto’s én welke optie uiteindelijk voordeliger is.

Welke kosten maken deel uit van de TCO?

Bij het berekenen van de TCO van uw koopauto, spelen de volgende zaken een rol:

 • afschrijving

 • onderhoud en reparatie

 • autoverzekering

 • motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)

 • brandstofkosten of laadkosten

Hoe zit het met de TCO van een leaseauto?
Wilt u de TCO van een leaseauto berekenen? Dan hoeft u alleen het leasebedrag en de brandstofkosten of laadkosten mee te nemen in uw berekening. Voor de andere zaken hoeft u als leaserijder namelijk niet te betalen: dit doet de leasemaatschappij al voor u.

1. Afschrijving

Uw auto wordt elk jaar minder waard, behalve als u een oldtimer heeft. Deze vermindering van de waarde wordt ook wel afschrijving genoemd. Dit is de grootste kostenpost van een koopauto.

Als u de totale kosten van afschrijving aftrekt van de aanschafprijs, dan komt u uit op de restwaarde van de auto. Heeft de auto nog een hoge restwaarde, dan is deze dus nog veel waard en valt de TCO lager uit.

2. Onderhoud en reparatie

De kosten voor onderhoud zijn afhankelijk van een paar factoren, namelijk:

 • het type auto (elektrisch, hybride of brandstof)

 • het merk en model

 • de motor

 • uw rijgedrag

 • hoe goed u de banden onderhoudt

Met een elektrische auto hoeft u normaal minder vaak naar de garage. En ook een jaarlijkse beurt is meestal niet nodig. Dat komt doordat deze auto’s minder gevoelig zijn voor pech en slijtage.

Wel kan het zijn dat u meer betaalt voor een onderhoudsbeurt, omdat de onderdelen voor elektrische auto’s vaak duurder zijn. Maar ook in dat geval bent u onderaan de streep meestal nog steeds goedkoper uit dan met een brandstofauto.

3. Verzekeringen

Ook de kosten voor uw autoverzekering zijn een belangrijk onderdeel van de TCO. Neem niet alleen uw maandelijkse of jaarlijkse premie mee in uw berekening, maar denk ook aan de volgende dingen die kunnen leiden tot mogelijke extra kosten:

 • Bent u All Risk verzekerd? En heeft u een inzittendenverzekering? Zo nee, houd er dan rekening mee dat minder schades gedekt worden, waardoor de TCO hoger kan zijn.

 • Heeft u recht op pechhulp en vervangend vervoer of moet u hier zelf voor betalen?

 • Wat is uw eigen risico? Dit wordt ook wel eigen bijdrage genoemd.

4. Motorrijtuigenbelasting

Hoeveel motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) u betaalt, hangt af van het gewicht, de brandstof en de CO2-uitstoot van de auto. Hoe milieuvriendelijker uw auto is, hoe minder wegenbelasting u betaalt.

Sterker nog: als u een elektrische auto heeft, dan betaalt u tot en met 2024 helemaal geen motorrijtuigenbelasting. En met een hybride auto krijgt u tot die tijd 50% korting op de wegenbelasting. De CO2-uitstoot moet dan wel maximaal 50 gram zijn.

5. Brandstofkosten

Rijdt u op benzine, diesel of LPG? Dan merkt u mogelijk al gauw dat uw maandelijkse kosten voor brandstof erg kunnen verschillen. Deze zijn namelijk voor een deel afhankelijk van de brandstofprijzen.

Maar ook uw rijstijl heeft veel invloed op wat u uiteindelijk voor brandstof betaalt: door zuiniger en veiliger te rijden, kunt u een hoop geld besparen en uw TCO omlaag brengen. Bovendien heeft u met veilig rijgedrag minder risico op schade en onverwachte kosten.

6. Laadkosten

Rijdt u elektrisch, dan speelt de manier waarop u uw auto laadt een belangrijke rol in het totale kostenplaatje. Vaak is snelladen bijvoorbeeld wel dubbel zo duur als laden via uw eigen laadpaal thuis. Hoe voordeliger u laadt, hoe lager de TCO van uw elektrische auto.

Lees meer over de laadkosten van een elektrische auto.

Vergelijking TCO: elektrische auto vs. brandstofauto

Twijfelt u tussen een brandstofauto en elektrische auto? Dan wilt u vast weten met welke van de twee u goedkoper uit bent. Een nieuwe elektrische auto is bijna altijd duurder dan een vergelijkbaar brandstofmodel. Maar dat is niet het hele verhaal: een elektrische auto kost u na de aanschaf meestal wel weer minder geld.

Dat komt doordat u als elektrische rijder vaak minder kosten maakt voor de belasting, het laden en het onderhouden van uw auto. Het is daarom waarschijnlijk dat de totale eigendomskosten voor een elektrische auto in veel gevallen lager zijn dan die van een brandstofauto. Hoe dit precies zit, kunt u zien in het rekenvoorbeeld hieronder.

Rekenvoorbeeld
Stel, u denkt erover na om een van deze twee modellen te kopen: een elektrische Volkswagen ID.3 of een Volkswagen Golf. Het elektrische model kost ruim € 5.000 meer, maar is uiteindelijk tóch goedkoper om te gebruiken. Waarom? Omdat de ID.3 lagere onderhoudskosten heeft en tijdelijk vrijgesteld is van wegenbelasting.

Ook uw elektrische auto leasen via Univé?

Via Private Lease met Univé rijdt u voor een vast maandbedrag in een nieuwe elektrische auto of hybride. En dat is fijn, want als leaserijder bent u niet in één klap een hoop spaargeld kwijt aan een nieuwe wagen. Bovendien bent u door het inkoopvoordeel van Athlon, de leasemaatschappij waar wij mee werken, mogelijk voordeliger uit dan met een eigen koopauto.

Heeft u vragen? Of wilt u persoonlijk advies over welke auto het beste bij u past? Dan helpen onze ervaren adviseurs u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie